Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pránger
dáti kóga na pránger, gl. postaviti koga/kaj na pranger.

kàkor bi kdó kóga na pránger postávil, gl. postaviti koga/kaj na pranger.

postáviti kóga/kàj na pránger ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
osramotiti, osmešiti koga, kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeArzenik in stare čipke niso dobra, a tudi ne zgolj pogrošna literatura, saj iz te, pogrošne književne konfekcije brijejo norca, postavljajo na pranger »psihologijo« in »kriminalke« in jim tako dajejo … pravo ceno. (V. Predan, Sinočnje premiere, 1974, 51–52)
Govoril sem že z njo in ji grozil, da jo bom dal postaviti na prangar, če ne bo priznala, da laže, baba pa noče priznati in noče. (Mimi Malenšek, Plamenica, 1957, 203)
S kakšno pravico gospod župnik s tako obsodbo postavi na pranger nekoga, ki se je iz verjetno dovolj močnih vzrokov in po daljšem premisleku odločil, da izstopi iz katoliške Cerkve. Podobne reakcije smo doživljali za časa komunizma, ko je kdo izstopil iz komunistične partije. (Delo, 12. jan. 2002, NB)
Če bo vlada dosledna, bodo sodišča zasuta s spornimi primeri vsaj za prihodnje desetletje, razvojni denar pa bo imel povsem drugačen učinek od prvotno načrtovanega. Če bo vlada dala na pranger nekaj dežurnih krivcev, ne bo ravnala dosledno in demokratično. (Delo, 12. dec. 2006, NB)
Ironija časa je hotela, da sva bila zavoljo domačih novitet in njihovih avtorjev v tistem času večkrat grdo »na pranger djana«, kot je Filipič kasneje zapisal ob moji umetniški in delovni obletnici. (S. Jan, Pričevanja o Lojzetu Filipiču, 1975, 88)
In bog ne daj, da bi si kateri izmed županov namislil, da bi financiral upravno enoto samo zato, ker bi mu država grozila odpeljati objekt. Tako državo bi pa res morali hudo, hudo dati na pranger in jo izprašiti, če bo grozila tistim, ki delajo za svoje občane s tem, da jim bo, če ne bodo financirali njihove dejavnosti, odpeljala upravno enoto. Hvala bogu, da niso bili vsi izvoljeni za župane, ki so kandidirali. (Državni zbor RS: 24. redna seja 01. 02. 2007, NB)
Bilo mi je, kakor bi me na pranger postavili, vsaj nekaj kratkih trenutkov je bilo tako … (I. Potrč, Na kmetih, 1954, 112)
Skoro ni bilo v Judenburgu dneva, da ne bi kak kaznovanec visel privezan ob kuhinjski baraki sredi taborišča, vsem v svarilo kakor razbojnik na prangerju … (Kronika – 1935, Upor v Judenburgu 1918, priloga, str. 65)
 
Izvor frazema
 
Frazem postaviti koga na pranger z različico dati koga na pranger izhaja iz osnovnega pomena obravnavanega izraza: nekdanje resnično postavljanje prestopnikov na sramotilni steber oziroma pranger ter preneseno v današnjem času ‘osramotiti, osmešiti koga’. Večini današnjih jezikovnih uporabnikov beseda pranger ni znana. Pomensko bolj razvidne so sopomenke sramotilni steber, sramotilni oder, sramotilni kamen. Beseda pranger z različico prangar ‘sramotilni steber’ je izposojenka iz srvn. pranger, branger, prenger, brangel, nvn. Pranger, kar je preko latiniziranega prangerium sprejeto iz srspn. prenger v enakem pomenu in izhaja iz glagola prangen, srvn. phrengen, v pomenu ‘stiskati, vezati’ (gl. F. Bezlaj, ESSJ III, 102). V enakem pomenu kot pranger obstajajo slovenski izrazi klada, obrlin, ogrlin, sramotišče, trlica (gl. Plet. I, 400, 745, 8, II, 558, 693).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to pillory so.
češ.přibíjet/přibít koho, co na pranýř
fr.mettre qn./qc. au pilori
hr., srb.prikovati koga na sramni stup
dati koga na sramni stup
pribiti koga na sramni stup
prikovati koga na sramotni stup
nem.jmdn. an den Pranger stellen
rus.vystavit’/vystavljat’ kogo k pozornomu stolbu
prigvoždat’/prigvozdit’ kogo k pozornomu stolbu

postávljanje kóga na pránger, gl. postavljanje.
Slovar slovenskih frazemov