Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino právda
právda za ôslovo sénco ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pravda za nepomembne, nevažne stvariSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKompetenčni spor, ki so ga še dodatno zagrela politična navzkrižja med institucijama, je podoben pravdi za oslovo senco. (Delo, 29. mar. 2003, NB)
Tako imenovani davkoplačevalci, ki jih poslanci sicer v svojih obstreljevanjih radi vlečejo na plan, pa lahko samo nemočno opazujejo, kako tečejo dnevi brezplodnih pravd za oslovo senco. Če parafraziramo enega od govornikov – odstavite ministra, če je treba, toda ne žalite ljudi. (Delo, 23. sep. 1998, NB)
Nenadni institucionalni spor bi izzvenel kot pravda za oslovo senco, če ne bi napovedoval nevarnosti zaostritve odnosov med institucijama, ki sta si že v obdobju Romana Prodija, še bolj pa po umestitvi Barrosovega moštva, skovali trdne zavezniške vezi v boju proti skupnemu tekmecu – svetu Unije. (Delo, 28. sep. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. prepirati se za oslovo senco.
Slovar slovenskih frazemov