Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino prepróga
pomêsti kàj pod preprógo ekspr.; pren., nedov. pometati
 
Pomen
 
skriti, prikriti, ignorirati kaj praviloma negativnega; ne narediti česa, ne ukrepatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAli je inšpekcija dovolj močna in samostojna, da reši problem za Vino-Brežice pozitivno ali negativno po pravilih, ali se mora ukloniti vinskemu klanu, ki ga podpira ministrstvo, in se bo ta problem pometel pod preprogo kot toliko drugih nečednosti? (Delo, 21. jan. 2000, NB)
Namesto da bi napako priznali in jo skušali popraviti, kolikor se sploh da, skušajo zadevo nekateri trmasto pomesti pod preprogo, pri čemer ne razumejo, da s takim ravnanjem le še dodatno škodijo lastnemu poslanstvu. (Delo, 17. apr. 2000, NB)
Ta zapis je plod le bežnega pregleda novega slovarja tujk, spodbudila pa ga je nesprejemljiva ignoranca, s katero poskuša g. urednik predvsem uporabnike VST in bralce Književnih listov žejne prepeljati čez vodo in nakazane stvarne napake v slovarju pomesti pod preprogo. (Delo, 23. jun. 2003, NB)
Če se [problemi] naberejo, če jih neprestano pometaš pod preprogo, se enkrat vse sesuje. (N. Železnik, Naša žena, sep. 1992, 21)
In zelo očitna je tudi nevarnost, da bi se stvar, morda celo s prevladujočim soglasjem strank, pometla pod preprogo. (J. Lorenci, Delo, 30. 4. 1993, 21)
Danes ima borzna srenja manj možnosti za to, da poskuša neprijetnosti skriti pod preprogo. Če prevare ne bodo razčiščene, to na trg kapitala ne more vplivati spodbudno. (Delo, 17. jun. 2000, NB)
Bolj kot jaz je o tem prepričana javnost. Sam ne verjamem, da se zdravniki večinsko zavzemajo, da je napake najbolje skriti pod preprogo. (Delo, 17. nov. 2001, NB)
Napake delajo drugi, slabi ljudje. Pomanjkljivosti pa se sramujemo, zato problemi ostanejo skriti pod preprogo, ko pa jih ni več mogoče prikrivati, pripišemo krivdo posamezniku, grešnemu kozlu. (Delo, 3. jun. 2003, NB)
Ne strinja pa se s pogoji, ki bi jih Porting rad določil v koncesijski pogodbi. Vsi dosedanji zapleti so pomagali predvsem dolžnikom, ki bi radi stare obveznosti spravili pod preprogo, sami pa začeli služiti s privezi. (Delo, 25. okt. 2001, NB)
Afera Slovingate tako ostaja nedokončana, očitno pa bi nekateri radi nanjo pozabili in jo spravili pod preprogo. (Delo, 22. feb. 2002, NB)
Naš vir nam je zatrdil, da so zaradi napovedanih protestov na Darsu vsi na nogah, ker so se znašli v primežu dogodkov, ki bi jih najraje pospravili pod preprogo, ker ti med drugim škodujejo zlasti ugledu družbe in privatizacijskim načrtom. (Delo, 16. feb. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pomesti kaj pod preprogo ima še različice z drugačnimi glagolskimi sestavinami, npr. skriti, spraviti. Frazema ne najdemo v starejših slovarjih, prav tako ne v SP 1962 in 2001 ter SSKJ. Pojavi se šele v novejšem slovarskem gradivu za SP 2001 po letu 1990. Pozna pojavitev kaže, da je frazem nastal v najnovejšem času, saj npr. tudi nemški frazeologi datirajo ustrezni nemški frazem etwas unter den Teppich kehren z letnico 1950 (gl. H. Küpper, Wtb. der dt. Umgangssprache, 829: Teppich 9.). Pomensko in po sestavi enak frazem je še v češčini: zamést něco pod koberec. Osnovna predstava, po kateri je iz besedne zveze pomesti kaj (tj. navadno smeti) pod preprogo nastal frazem, je malomarnost, površnost pri pospravljanju, ki pa je tisti, ki jo je zagrešil, noče priznati. Sestavina pomesti še ohranja povezavo s prvotnim pomenom, sestavine skriti, spraviti, pospraviti pa so prišle v sestavo besedne zveze, ko je imela že prenesen pomen.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to sweep/brush sth. under the carpet/rug
češ.zamést něco pod koberec
nem.etwas unter den Teppich kehren
etwas unter den Teppich fegen
šp.barrer algo bajo la alfombra

pométanje pod preprógo, gl. pometanje.

pométati pod preprógo, gl. pomesti kaj pod preprogo.

pospráviti kàj pod preprógo, gl. pomesti kaj pod preprogo.

skríti kàj pod preprógo, gl. pomesti kaj pod preprogo.

správiti kàj pod preprógo, gl. pomesti kaj pod preprogo.
Slovar slovenskih frazemov