Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino prijátelj
híšni prijátelj iron.; sam. zv.
 
Pomen
 
ljubimecSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeIn kruta verolomnost je sedela v njih, ki so jo ljudje spoznali in prav obsodili še le par mesecev pozneje. Bajić je zrl na svojega hišnega prijatelja s presenečenim pogledom, kakor bi iskal na njem tiste sposobnosti, ki so ga posadile na tako odlično mesto, in kakor bi ga hotel opomniti: Bodi oprezen, ker gorje vama, če pride v javnost in pomaže mojo čast! Katica je, ne meneč se za načelnika, pravila o izletih, ki so jih že naredili. (Frann Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
Kadar mi bo dolgčas, bom štel dneve, kdaj bom lahko postal njen hišni prijatelj. (Mirko Javornik, Sodobnost 1934, 18)

med prijátelji ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zaupno, poštenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOstro je vprašal nato biriča: »Ali so še kaj drugega sporočili?« »Sporočili niso, pisali pa bodo,« je povedal Anže in menil, da bi sicer še ne smel govoriti o tem, pa da pove med prijatelji. (Ivan Pregelj, Štefan Golja in njegovi, NB)
Njena prva igralska ljubezen pa je film, kar brez zadrege pove tudi na glas. Pri naših igralcih boste javno to zelo redko slišali, ker so odvisni od rednih služb v gledališču, med prijatelji pa vseeno radi namignejo, da jih vleče k filmu. (Delo, 9. dec. 2006, NB)
Kot je povedal za južnonemški radio, približno tretjina Nemcev goji do Židov negativna čustva. O njih se je v preteklosti le šepetalo med prijatelji, zdaj pa o tem glasno govorijo. (Delo, 3. feb. 1998, NB)
In vse ostane med prijatelji. Za zgodbo o 800 milijonih tolarjev, ki si jih je od Poštne banke Slovenije (PBS) »za plačilo računov« sposodila Alenka Žnidaršič Kranjc, pravzaprav ne vemo natančno, kam sodi. (Delo, 24. apr. 2003, NB)
Slovar slovenskih frazemov