Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino prínc
čákati [na] prínca na bélem kônju ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
čakati, želeti si izredno lepega, dobrega, bogatega, idealnega moškegaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSprejemam vse, kar prihaja. Razen modernih žensk, ki imajo doktorat, kariero in neodvisnost, a doma še vedno berejo romane Barbare Cartland in čakajo princa na belem konju (Delo, 14. dec. 2001, NB) … na American Single Cowboys … se iščejo in ponujajo kavboji moškega in ženskega spola. Ja, to je svet, kjer moški nosijo klobuke; kjer ženske ne samevajo, marveč se naslanjajo na konja; kjer dame poslušajo country, ne prenašajo »neameriškega (?) vedenja«, si želijo »svetovni mir« in kjer niti ena ni napisala, da čaka princa na belem konju. Konj je tako ali tako v zmenek že vštet, njegova barva pa ni važna.! (Delo, 30. jul. 2002, NB)
Eno takih je postavil Patrick Tessier, ki je svojo ženo spoznal – kje drugje kot na internetu. Cene njegovih storitev na strani www.french-romance.com so dvestokrat nižje kakor v agencijah za zasebne stike, za povrh v virtualnem svetu plačujejo samo moški, ženskam ni treba drugega kakor čakati, da jih princ na belem konju izbere med množico fotografij. (Delo, 1. feb. 2002, NB)
Sodobni očki gledajo drugače tudi na svojo starševsko vlogo in v nasprotju s svojimi roditelji znajo negovati otroka in ga dobro poznajo. Po drugi strani ženske več ne čakajo le na princa na belem konju in četudi ne bo prišel, se jim svet ne bo podrl, vse bolj hlepijo po denarju in moči … (Delo, 27. jan. 2006, NB)
V primerjavi s silno resnim Emilom Tahirovičem, čigar pogled pred štartom »ubija«, so se Anji Čarman usta razlezla v tako širok nasmeh, kot bi jo tam ob bazenu čakal princ na belem konju. (Delo, 11. dec. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. princ na belem konju.

nájti prínca svôjih sánj, gl. princ svojih sanj.

prínc na bélem kônju ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
izredno lep, dober, bogat, idealen moški, partnerSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŽenske neprestano sanjate o grofih in graščakih, o princih na belem konju, še posebno, če ste že v zrelih letih in vam tiktaka biološka ura. Potem pa sanjate o ljubimcu, ki bi bil bogat, imel bi grad in prav takšno goro denarja. (Sonja Koranter, Divja raca in Škrlatna vdova, NB)
»Kaj hočeš reči?« »Morda je princ na belem konju tukaj, pred tvojim nosom, a ga preprosto nisi prepoznala. Neke noči si utegneta pasti v objem.« (Maeve Binchy, Hiša na Tari, NB)
Film se seveda ukvarja z ženskim odnosom do moških, z erotiko, ljubeznijo. Simonina linija je linija naivnosti, linija iskanja princa na belem konju in idealizirane ljubezni. (Delo, 20. maja 2002, NB)
… je v imenu države zastopal žrtev proti storilcu zelo hudega kaznivega dejanja, ko je kar 46 let starejši dedek šest let zlorabljal lastno vnukinjo. Ta je v teh letih izgubila vse iluzije lepega otroštva, dedek pa jo je v puberteti tudi oropal vseh sanj o princu na belem konju in vsem lepem, o čemer sanjarijo dekleta. (Delo, 17. sep. 1998, NB)
Če prizadeti dvomijo v resnicoljubnost partnerjev, so v Nemčiji, verjetno pa tudi v drugih zahodnih državah, na voljo gospodarski detektivi, ki za nekaj sto evrov raziščejo bilance katerega koli podjetja. S pravimi informaciji se noben palček, kar holding AEG KuW v nemških razsežnostih vsekakor je, ne bi mogel predstavljati za princa na belem konju. (Delo, 21. avg. 2003, NB)
Podjetja, ki prijahajo kot princ na belem konju, so zanje, kot je pred štirinajstimi dnevi trdil član nadzornega sveta, le ena izmed možnosti, prva je še vedno dvigniti ceno delnici. (Delo, 27. feb. 2004, NB)
V Žitu, kjer so domnevali, da so že dobili pekarsko bitko za prevzem Mlinotesta, so zdaj presenečeni. »V igro je kot princ na belem konju vstopil nov kupec, ki je ponudil za 70 tolarjev višjo ceno kot mi, kar je pretehtalo, da sta državna sklada prodala svoj lastniški delež finančnemu investitorju,« je včeraj za Delo na kratko komentiral predsednik uprave Žita Iztok Bricl. (Delo, 6. dec. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem princ na belem konju temelji na pravljičnem vzorcu, po katerem princ ali vitez na belem konju reši princeso ali mlado dekle sploh iz neugodnega, nevarnega položaja. Sopomenski, a redkeje rabljeni frazem vitez na belem konju lahko izhaja tudi iz srednjeveških viteških običajev, po katerih so bili vitezi dolžni reševati princese ali mlada dekleta iz neugodnih, nevarnih položajev. O princih na belem konju mlada dekleta tudi sanjajo. Tako je nastal tudi frazem princ svojih sanj.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.prince charming
fr.prince charmant
hr., srb.princ iz bajke
začarani princ
nem.der Märchenprinz

prínc svôjih sánj ekspr.; pren.
 
Pomen
 
izredno lep, dober, idealen moškiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeHotela je govoriti o svojem novem ljubimcu. »Našla sem princa svojih sanj,« je zapisala. »Zaljubljena sem.« (Delo, 13. avg. 2002, NB)
Čeprav se večina ljudi odi- šavi, ker je pač prijetneje, če človek diši, si globoko v sebi skoraj vsaka ženska želi, da bi z izbrano vonjavo zapeljala princa svojih sanj. (Delo, 10. jul. 1999, NB)
To pomeni, da svoji odločitvi, da se preda predsedniku, pač ni bila kos in ni razumela, kaj pomeni. Namesto da bi flirt spravila v spomin kot vznemirljivo in eksotično avanturo, je, razočarana, ker se je bila končala pravljična samoprevara o njeni pomembnosti in je izgubila princa svojih sanj, razkrila svoje prežalostno srce in se razklepetala neki travmatični tajnici Lindi Tripp. (Delo, 22. avg. 1998, NB)
Toda bodite previdni. Pogosto se zgodi, da si osebo na drugi strani zamišljamo povsem drugače, jo idealiziramo, iz nje naredimo princa/princesko svojih sanj. Padec na trdna tla utegne zelo boleti, če se izkaže, da je naša ljubezen v resnici drugačna, kot smo si jo predstavljali … (Viva, februar, 2003, NB)
Te »mednarodne zakonske zveze« omogočajo ženitne posredovalnice, ki jim osamljena dekleta pošljejo svoje fotografije in potem težko čakajo na princa iz sanj. (Delo, 19. jan. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. princ na belem konju.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.princ iz bajke
začarani princ
Slovar slovenskih frazemov