Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino ptíca
jekléna ptíca ekspr.; pren.
 
Pomen
 
letaloSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIn trdovratni nagon je tedaj potrdila jata zavezniških letal, ki je letela nizko nad griči in nad tavajočimi konji, da je bil nepričakovani grom jeklenih ptic najpoprej rezek sunek odmeva nepreklicnega konca, naslednji trenutek pa potresni krč ubite zemlje, ob katero je treščilo žezlo razjarjenega demiurga. (B. Pahor, Nekropola, NB)
Primerov tega, kaj vse pri uradni ameriški razlagi dogodkov ne vzdrži analize, je Meyssan v knjigi naštel še precej. Sprašuje se, kako so lahko piloti amaterji z orjaškimi jeklenimi pticami zadeli natanko v sredino obeh stolpov. (Delo, 26. mar. 2003, NB)
Biti tam pravočasno je ključnega pomena, sicer se lahko zgodi, da se »vrata« zaprejo in potnik ostane brez leta, pa čeprav bo jeklena ptica nato še dvajset minut čepela na vzletni stezi. (Delo, 19. jan. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. jekleni ptič.

živéti kàkor ptíca pod nébom ekspr.; primera
 
Pomen
 
živeti svobodno, brez skrbiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZato je ptica podoba dobrovoljnega in brezskrbnega življenja. »Živi kakor ptica pod nebom,« govorimo o človeku, ki ga ne tare nadloga, ki mu dan za dnevom uhaja brez skrbi. Tudi sveto pismo, ko nam priporoča, naj se nikar preveč ne pehamo za posvetno blago, nam daje ptice za zgled, govoreč: »Poglejte ptice pod nebom, ne sejejo in ne žanjejo, in nebeški oče jih živi.« (Fran Erjavec, Domače in tuje živali, NB)
Preselila sta se v mesto, kjer sta si kupila dve majhni, ali lični hišici. Plačala sta ju s samimi šesticami in morda se jima s tem lonec še ni spraznil popolnoma. Zdaj živita prijetno, veselo in brez skrbi kakor ptica pod nebom. Vsako leto gresta popotovat, da vidita imenitnosti in lepote tega sveta. (Janez Trdina, Bajke in povesti o Gorjancih, NB)
On, ko ptice pod nebom živi, / naj ti da srečo, vesele dni, / če te je bilo treba al ne, / vendar presrčno bom ljubila te, / če te je bilo treba al ne, / vendar presrčno bom ljubila te. (Marjetka Golež Kaučič, Ljudsko in umetno – dva obraza ustvarjalnosti, 2003, NB)
Ali če so že stari verovali v neko reko Leto v podzemlju, ki je ljudi, do nje prišle, s pozabljivostjo obdarovala, koliko pozabljivosti je tudi v današnjih hrupnih časih na svetu! Tako je naposled tudi Božidar Tirtelj pozabil svojih starih tem laglje, ker je podedoval za njima nekaj premoženja, s katerim je lahko in brezskrbno živel kakor ptič pod nebom, ker potreb ni imel velikih. (Josip Jurčič, Golida in druge povesti, NB)
 
Izvor frazema
 
Bistvo nastanka primere živeti kakor ptica pod nebom je pojasnil že Fran Erjavec v prvem navedku. Sestavino ptica lahko zamenja sestavina ptič, obstajata pa tudi sopomenski primeri živeti kot ptiček na veji in biti prost kot ptiček na veji.
Slovar slovenskih frazemov