Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino róžica
bíti v róžicah pog.; mn., pren., olepš.
 
Pomen
 
biti (nekoliko) pijan, vinjenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePri preučevanju tega izredno zapletenega primera je sodišče upoštevalo, da je stopenj vinjenosti veliko, npr. vesel, okrogel, v rožicah, okajen, korajžen, na aufbiks, na vse zbov, trd, mehak v kolenih, nadelan in končno šele pijan. (Pavliha 1965, št. 14, 2)
Gospod Popijada se je pritihotapil že pozno v noč »v rožicah« v svojo spalnico (Mladika V (1924), 319. A nocoj smo ga pili pristnega. To je. In jaz sem zdaj precej v rožicah. (B. Pahor, Nomadi brez oaze, 1956, 314)
Preden sem zaspal, sem še ves v rožicah poskušal razmišljati, zakaj se slikarji drugače pogovarjamo in včasih tudi drugače mislimo, kot slikamo. (J. Ciuha, Pogovori s tišino, 1967)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti v rožicah je olepševalni izraz za biti pijan in je prvotno najbrž pomenil ‘stanje rahle pijanosti, ko je imetnik takega stanja navadno še dobre, prešerne volje’. Ugodno, prijetno stanje, povezano z rožicami, nakazujeta tudi frazema rožice cvetejo komu ‘zelo dobro se godi komu’ in zanikano z rožicami ni postlano komu ‘živi v pomanjkanju; ima velike skrbi, težave’. Izraz biti v rožicah je torej pomenil ‘biti dobro razpoložen’, zato je prenos na podobno stanje v rahli pijanosti dovolj očiten. Ugodno razpoloženje, uspevanje, ki ga vzbujajo rože, potrjujeta tudi cvet in cvetje v izrazih biti v cvetu let, biti v cvetu mladosti in pog. bodi v cvetju ‘lepo se imej, uspevaj’.

govoríti, kàkor bi róžice sadíl ekspr.; primera, mn., tudi s kot
 
Pomen
 
1. govoriti vzneseno, lepoSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeToda čeprav ni nikomur skrivil lasu, so se ga vsi bali, ker je bil bistrih oči in zelo ostrega jezika; živel je namreč kakor cvet na polju in ptica pod nebom, zato je lahko vsakemu povedal svoje. Govoril je, kakor bi rožice sadil, in najrajši v rimah, ki jih je kar stresal iz rokava. (C. Kosmač, Tantadruj, NB)
O nekaterih ljudeh pravijo, da ga srkne tri kaplje, potem pa govori, kakor bi rožice sadil. S peresom saditi rožice pa je verjetno vražje delo, kaj? (C. Kosmač, Pomladni dan, NB)
2. govoriti priliznjeno, sladkoSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeZelo je premeten in govoriti vam zna na srce, kakor bi rožice sadil. Preden sem se zavedel, sem bil v razbojniški jami: vino mi je vzelo razsodnost, karte pa denar. (Gustav Šilih, Beli dvor, NB)
Meni ni dano, da bi kar tako iz rokava stresal besedo za besedo, umetno stavljene, dobro vezane. Meni ni dano brez priprave govoriti, ‘kakor bi rožice sadil’, in ‘otrobe vezati’, me je sram, zlasti v taki družbi. (J. Stritar, Gospod Mirodolski, NB)

kot bi róžice sadíl ekspr.; primera, mn.
 
Pomen
 
1. vzneseno, lepoSkrij zgled▾
 
Zgled rabeIn ker so bili državotvorni, so bili tudi politični. Delali so revolucijo, kot bi rožice sadili. Da, hipiji, ti so jih imeli za ušesi, namreč rožice. (Delo, 24. jun. 1998, NB)
2. priliznjeno, sladkoSkrij zgled▾
 
Zgled rabeBila je. Naj opišem spored z blagimi, nežnimi besedami, božajoče, kot bi rožice sadil: zadnje hollywoodsko govno. (Delo, 8. sep. 1998, NB)

róžice cvetíjo [kómu] ekspr.; pren., tudi nikal.
 
Pomen
 
komu se zelo dobro godiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMed tistimi, ki so se podobno kot Sundin poslovili od OI v četrtfinalu, sta bila tudi »finski blisk« Teemu Selänne in vodilni nemški zvezdnik Marco Sturm. Toda pri njunem San Joseju jima cvetijo rožice. Vsak od njiju je zabil po en gol za novo zmago v eni najuspešnejših sezon Morskih psov. (Delo, 11. mar. 2002, NB)
Ljubljana – Če so košarkarjem Olimpije po sanjskem finišu v prvem delu evropske lige vnovič zrasle peruti, njihovemu četrtkovemu tekmecu Choletu ravno ne cvetijo rožice. V EL je dosegel le dve zmagi proti Crveni zvezdi, v francoskem prvenstvu pa se je šele z uspehoma proti Nancyju in Limogesu povzpel na 5. mesto z izkupičkom 16:10. (Delo, 3. jan. 2000, NB)
Japonskemu gospodarstvu ne cvetijo rožice niti zadnja leta – štiri recesije od trenutka, ko je na prehodu 80. let v 90. počil tamkajšnji balon prenapihnjenih premoženjskih vrednosti. Zanikrna ekonomija pa še zdaleč ni težava, ki bi se lahko primerjala s tistim, skozi kar je šla država pred sedmimi desetletji. (Delo, 6. okt. 2001, NB)
Tudi LA Lakers, njihovim nasprotnikom v lanskem velikem finalu, zadnje čase ne cvetijo rožice, čeprav so zaradi bogate zaloge še vedno najuspešnejši v NBA. (Delo, 4. jan. 2002, NB)
Zakaj se ni začelo sodelovanje med Mesno industrijo Pomurka in Mesno industrijo Radgona (MIR), ki je v sistemu Kmetijskega gospodarstva Rakičan, kar bi gotovo prispevalo k boljšemu poslovanju obeh pomurskih mesnopredelovalnih industrij? Dejstvo je, da nobeni od njiju zdaj ravno ne cvetijo rožice. (Delo, 25. avg. 2005, NB)

z róžicami je postláno kómu ekspr.; pren., mn., pogosteje nikal.
 
Pomen
 
živi srečno, brezskrbno, v izobiljuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeJe tistim našim študentom, ki nimajo štipendij ali kakšne druge denarne pomoči, res tako z rožicami postlano, da jim (skoraj) ni mar za ponujena študentska posojila? (Delo, 4. nov. 1999, NB)
En sam samcat telefonski pogovor z Nemci je zadostoval, da so nas vzeli pod okrilje. Še na misel mi ni prišlo, da bi mi bilo doma tako z rožicami postlano. Upal sem, da mi bo kdo pomagal, a je ostalo le pri obljubah. (Delo, 20. dec. 1999, NB)
Še pred dobrim letom in pol je bilo življenje Fabiena Bartheza postlano z rožicami, saj je ob prihodu v Manchester United veljal za najboljšega nogometnega vratarja na svetu, pohvalil pa se je lahko tudi s srečo v zasebnem življenju. (Delo, 30. nov. 2001, NB)
Ja, ja, niti milijonarju ni postlano z rožicami. Vsak mora skozi duhovno trpljenje, skozi pekel do očiščenja. (P. Zidar, Barakarji, 1968, 75)
To je bilo seveda pred smrtjo njegove žene, ubožice; pri njem ji ni bilo ravno z rožicami postlano. (G. Vidal – J. Fistrovič, Washington, D.C., 1978, 241)
Slavo Zupančič so krasile mnoge vrline: skromnost, iskrenost, tovarištvo in odprtost. Prav zato je zmogla trdo športno in poklicno življenje, v katerem ji ni bilo vedno postlano z rožicami, toda z vedrino je znala premagati tudi tegobne plati. (Delo, 8. maja 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti v rožicah.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.so.’s path is strewn with roses
fr.être (couché) sur (un lit) de roses
n' être pas sur un lit de roses
hr.ne cvatu komu ruže
nem.auf Rosen gebettet sein
nicht auf Rosen gebettet sein

z róžicami ni postláno kómu, gl. z rožicami je postlano komu.
Slovar slovenskih frazemov