Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino sánje
bíti kot sánje ekspr.; mn., primera, tudi kot prilastek
 
Pomen
 
biti zelo lepo, čudovito, neverjetnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMarijanica pa je bila v resnici vsa zbegana. Vse ji je bilo kot sanje in zaeno čudna strast in groza. (Jan Plestenjak, Lovrač, NB)
Ne bi mogel biti srečnejši: včeraj drugo mesto, danes prvo tu v Kitzbühlu, to je kot sanje. (Delo, 27. jan. 1998, NB)
Romana Ljubezensko življenje in Mož in žena sem pisala v 90. letih, ko smo bili v Izraelu zelo optimistični, ker smo verjeli, da bomo dosegli mir. Tisto obdobje je bilo kot sanje. (Delo, 19. jun. 2004, NB)
Katarina Srebotnik se je medtem že vrnila domov: »Dnevi v Dubaiju so bili kot sanje, podelitev priznanj po finalu pa nato vrhunec,« je skušala strniti svoje vtise. (Delo, 9. mar. 1999, NB)
Bilo je edino, kar sem ljubil in znal, bilo je priznanje, ki sem ga bil deležen od danes do jutri. Bilo je – in je – kot sanje. (Delo, 21. jul. 2004, NB)
Ko sem se kljub vsemu vendarle znova postavil na smuči, si nisem upal niti pomisliti, da bi lahko spet kdaj osvojil kristalni globus. Da mi bo uspelo, se je zdelo kot sanje. (Delo, 25. okt. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Primere biti kot sanje z različico zdeti se kot sanje ter biti kot v sanjah z različico zdeti se kot v sanjah, enako primeri iziti se kot v sanjah, počutiti se kot v sanjah, temeljijo na primerjalnih sestavinah kot sanje, kot v sanjah, ki izražata lepoto, čudovitost, neverjetnost. Izhajajo iz dejstva, da so sanje v vsakdanji resničnosti neresnične, neverjetne, neizvedljive.

bíti kot v sánjah ekspr.; mn., primera, tudi kot prilastek
 
Pomen
 
biti zelo lepo, čudovito, neverjetnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVsi skupaj smo jo mahnili na vrh. Bilo je tako lepo kot v sanjah! Kar poletel sem preko ledenika na sedlo in na vrh. (Ignac Sivec, Triglavski kralj, NB)
Ljudje so dobesedno viseli s stropa in spodbujali svojo reprezentanco, ki je bojevala veliki boj z Rusijo. Bilo je kot v sanjah. Domača ekipa je z neverjetnim poletom zmlela Ruse, ki so bili na koncu še lahko veseli, da se ni končalo s popolno katastrofo. (Delo, 17. okt. 2001, NB)
»To je kot v sanjah. V živo se mi dogaja točno to, o čemer sem sanjala v otroštvu,« je žarela Daniela, ki se je tako prebila med najboljših 20 igralk ženske računalniške lestvice: »Preboj med top 20 je bil cilj letošnje sezone. (Delo, 16. mar. 2002, NB)
»Bolj vznemirljivo je zmagati v podaljšku. Če pa na tribunah zate stiska pesti sam predsednik države, potem je res vse skupaj kot v sanjah,« so bile prve besede Washingtonovega vratarja Kolziga ob zmagi s 3:2, ki se jo je med gledalci veselil tudi Bill Clinton. (Delo, 27. maja 1998, NB)
»Sploh se ne zavedam, kaj se je zgodilo. Celotna sezona je bila kot v sanjah, junijsko prebujenje pa je bilo toliko bolj neprijetno, kot bi me nekdo polil z ledeno vodo. Tega si ne zaslužim,« je kar vrelo iz ust trenerja, ki je v minulih mesecih požel veliko pohval, saj je z Unionom Olimpijo pripravil najprijetnejše presenečenje v evroligi, se uvrstil na finalni turnir lige Goodyear in osvojil slovenski pokal. (Delo, 27. jun. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti kot sanje.

deklè môjih sánj, gl. dekle.

deklè svôjih sánj, gl. dekle.

izíti se kot v sánjah ekspr.; mn., primera
 
Pomen
 
iziti se zelo lepo, čudovito, neverjetnoSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeProdiral je le Wayne Rooney, David Beckham, Frank Lampard in Joe Cole pa so po žogi udarjali zunaj kazenskega prostora. A nazadnje se je slednjemu pri enem od silovitih strelov končno vse izšlo kot v sanjah – žogo je z volejem z dobrih 30 metrov poslal v levi zgornji kot vratarja Andreasa Isakssona. (Delo, 22. jun. 2006, NB)
Zavedali so se svoje kakovosti in da so po prikazanem v minulih mesecih celo favoriti štiridnevnega tekmovanja, hkrati pa tudi, da bi odsotnost tivolskega moštva postavila njihovo morebitno zmagoslavje pod velik vprašaj. Na koncu se je igralcem Heliosa vse izšlo kot v sanjah: z odlično finalno predstavo so gladko ugnali branilce naslova, prva lovorika v zgodovini kluba pa je za nameček čista kot solza. (Delo, 13. feb. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti kot sanje.

môški svôjih sánj, gl. moški.

nájti prínca svôjih sánj, gl. princ.

niti v sánjah ekspr.; mn., pren., v nikalnih povedih
 
Pomen
 
izraža močno zanikanjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIn ni si mogel kaj, da se pri tem ne bi trpko nasmehnil – kako prav so imeli, da so urili druge, saj si niti v sanjah ni mogel predstavljati, da bi on napadel Slovenijo. (D. Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
Gledanje televizije niti malo ne bo povečalo vašega pomena v družbi. Intelektualni snobi so se v enem svojih gambitov pred časom še hvalili, da nikoli ne gledajo televizije in da jim niti v sanjah ne pride na misel, da bi si kupili televizijski sprejemnik. (George Mikes, Priročnik za snobe, NB)
Z mlajšimi moškimi nimam izkušenj, priznam. Nekako niso bili v mojem horizontu in nikoli si nisem niti v sanjah predstavljala, da bi bilo kdaj lahko drugače. (Revija Viva, maj 2003)
Končni cilj ni samo združitev Term in Morja, ampak oblikovanje podjetja, ki bo kos mednarodni konkurenci. Njegovi razvojni potenciali pa bodo s koncentracijo kapitala in znanja tako močni, da si jih sedanje posamezne družbe ne bi mogle privoščiti niti v sanjah. (Delo, 15. apr. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem niti v sanjah je nastal po prenosu in posplošitvi dejstva, da je kaj, kar niti v sanjah ni mogoče, resnično popolnoma nemogoče. Tako v nikalnem sobesedilu izraža močno zanikanje.

počútiti se kot v sánjah ekspr.; mn., primera
 
Pomen
 
počutiti se zelo lepo, čudovito, neverjetnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Nisem še dojela, kaj se mi je posrečilo. Počutim se kot v sanjah,« je po velikem zmagoslavju dejala Sraka, ki si od letošnjega EP ni obetala prav veliko. »Boleči poškodbi sta pač grozili. (Delo, 19. maja 2003, NB)
Vijay Singh se je počutil kot v sanjah, iz katerih se ni želel zbuditi, ko je z zmago na turnirju Funai Classic na Floridi znova prevzel vodstvo na lestvici zaslužkov najboljših poklicnih golfistov in se na svetovni lestvici s tretjega mesta povzpel na drugo. (Delo, 28. okt. 2003, NB)
Stefanom sva se počutila kot v sanjah, medtem ko sva teden dni v džipu poskakovala po brezpotjih, brodila čez reke ali bila občasno popolnoma zasuta z mivko. Vožnja po sipinah je vzbujala občutek, da se vozimo po nekem že davno odplavljenem morju, med školjkami in polžki, ki sem jih nabirala v mivki na 4000 metrih in so dajali občutek brezčasnosti. (Delo, 17. jul. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti kot sanje.

prínc svôjih sánj, gl. princ.

zdéti se sánje, gl. biti kot sanje.

žénska svôjih sánj, gl. ženska.
Slovar slovenskih frazemov