Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino sónce
bíti pod svobôdnim sóncem, gl. pod svobodnim soncem.

bòj za prôstor pod sóncem, gl. boj.

bojeváti se za [svój] prôstor pod sóncem, gl. prostor.

boríti se za [svój] prôstor pod sóncem, gl. prostor.

dežêla vzhajajóčega sónca, gl. dežela.

dobíti [svój] prôstor pod sóncem, gl. prostor.

iméti [svój] prôstor pod sóncem, gl. prostor.

iskánje prostóra pod sóncem, gl. iskanje.

iskáti [svój] prôstor pod sóncem, gl. prostor.

nájti [svój] prôstor pod sóncem, gl. prostor.

pod svobôdnim sóncem vznes.; pren.
 
Pomen
 
v svobodni deželi, svobodnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeJaz vas sprašujem: Drage poslanke in poslanci, ali smo še res pod svobodnim soncem? Amandma bom goreče podprl. (Državni zbor RS: 18. redna seja, 21. 06. 2006, NB)
Moja dobrota je omejena z mojo svobodo: s pravico izbire. Zategadelj sem v neulovljivi prednosti pred vsemi, ki se niso rodili pod svobodnim soncem. (Novinar ima pravico do. (ob)sodbe, NB)
In vsa Evropa mora začeti gledati bolj pozitivno na svojo usodo. Saj to vendar ni leglo prihajajočih barbarov, ki ga mrazijo sončni mrki: to je vendar najlepša celina vseh celin, na katero se stekajo nove in nove sile pod svobodnim soncem! Tudi mi hočemo svoj del pogače, ki jo ponuja milenaristični humanizem. (Delo, 21. avg. 1999, NB)
Darovi otoka so neskončni. Vsakdo si lahko poišče miren kotiček pod svobodnim soncem in se ob preprostih melodijah narave, sproščenih misli prepusti odpeljati v svet domišljije. (Delo, 6. avg. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pod svobodnim soncem je verjetno nastal po simboličnem naslovu zgodovinskega romana Pod svobodnim soncem Franca S. Finžgarja. Ta temelji predstavno na predložni zvezi pod soncem, ki s stališča Zemljanov pomeni ‘na svetu’, minimalizirano tudi ‘v deželi, državi’. Slednji je dodana sestavina svobodna, ki natančneje določa njen pomen: ‘v svobodni deželi’. Iz pomena predložne zveze pod soncem, tj. ‘na svetu’ se je razvil pomen ‘poudarja trditev’ (npr. Takrat sem bil najsrečnejši človek pod soncem. Ni mu enakega pod soncem.). V zvezi s prenesenim pomenom predložne zveze pod soncem primerjaj še hr., srb. pod našim suncem ‘v naši deželi, v našem kraju, v naši domovini’.

prôstor pod sóncem, gl. prostor.

svetíti se kàkor sónce ekspr.; primera, tudi s kot
 
Pomen
 
zelo se svetitiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIdi, teci in prosi ga, naj pride brž s svojo kraljevsko krono, videti jo hočem. Gotovo se sveti kakor sonce na nebu, ker drago je plačana, z domovino in srcem. (Josip Jurčič, Tugomer, NB)
Jerina hiša je bila mična in snažna. Nobenih smeti in pajčevin, v kuhinji veliko ognjišče, sklednik in v skledniku so bile po velikosti razvrščene medeninaste pokrovke in zajemalke, ki so se svetile kakor sonce. (Ciril Kosmač, Prazna ptičnica, NB)
V »hiši« ni druge oprave, nego mize, stoli in kaka omara, po stenah pa je razobešeno vse polno médenega in kositrnega posodovja, ki se mora vedno svetiti kakor sonce. S to posodo ponaša se pridna gospodinja. (Fran Erjavec, Šaljivi potopisi, NB)
Takrat pa se je približala rajska vila. Oblačilo se ji je svetilo kakor sonce in na obrazu sta ji sijala sreča in blaženost matere, ki se vsa posveča radoživemu otroku. Bila je mlada in lepa in za njo je šla gruča ljubkih deklic, vsaka z iskrečo se zvezdo v laseh. (Christian Andersen, Andersenove pravljice, NB)
Oba sta namreč plesala okrog Idadore, oblečena v paža in kralja. Diamantni gumbi na kraljevski srajci pa so se svetili kot sonce. Prelivajoče barve so jemale vid vsakokrat, ko je Kashmir White dvignil roke. (Sonja Koranter, Golobji vodnjak, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera svetiti se kakor sonce temelji na dejstvu, da je Sonce najsvetlejše in največje nebesno telo v našem osončju in kot tako najbolj ustrezno za ponazarjanje svetenja, močne svetlobe nasploh.

svetíti se kot sónce, gl. svetiti se kakor sonce.
Slovar slovenskih frazemov