Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino stòlp
babilónski stòlp ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zmeda, kaos, zmešnjavaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTudi ni nič božjega, ampak je vse cesarjevo. In človek ne gradi več božjega kraljestva, temveč babilonski stolp, pri katerem se celo najprijaznejši in najrazumnejši ne razumejo več med sabo. (Marjan Rožanc, Svoboda in narod/Dnevniški zapiski, NB)
Vsakdo izmed nas na osebni ravni v nekem času svoje rasti doživi trenutek, ko se mu njegov nevidni, a zato nič manj realni osebni babilonski stolp podre in se znajde pred sporazumevalno zmedo. Ne le v tem ozko jezikovnem smislu, ko se po zapustitvi svojega varnega družinskega okolja znajde tudi pred tujimi ljudmi in njihovimi nerazumljivimi jeziki, temveč tudi v tem smislu, ko tudi v lastnem jeziku vse bolj doživlja prekletstvo nerazumevanja. (Vinko Ošlak, Bodi, kar si/O verskih in filozofskih nagibih za rast in vztrajanje v svoji narodnosti in jeziku, NB)
Pogoji za distribucijo in konzumiranje literature, torej za komunikacijo kot tako, so pri literaturi radikalno bolj kompleksni kot, recimo, v vizualni umetnosti ali glasbi. Evropa s svojimi 98 jeziki je pravi Babilonski stolp, vzpostavljenje kolikor toliko preglednega trga znotraj tega pa velik izziv. (Delo, 3. avg. 2000, NB)
Kot bi si z zadnjo, sedmo predstavo v mariborski Drami Babylon napovedali dogodke, ki so sledili. Simbolika babilonskega stolpa kar sama ponuja interpretacijo, da ste segli »previsoko, predaleč« in da je čas, da se babilonski stolp zruši. (Delo, 7. sep. 2002, NB)
Marsikdo se sprašuje, ali se ne bi bilo bolj preprosto sporazumevati samo v angleščini, pa ne bi bilo nobenih problemov z evropskim babilonskim stolpom, zaradi katerega je treba vzdrževati celo armado prevajalcev in tolmačev. (Delo, 14. okt. 1999, NB)
Ker pa se moderna skupnost odlikuje prav po toleranci do drugačnosti, bodo ob njej koeksistirale tudi številne oaze marginalnosti, tako v skupnostih periferije sveta kot v samih skupnostih metropole. Razviti svet bo predstavljal nekakšen babilonski stolp, v katerem se bo našlo dovolj prostora tudi za vsakovrstne ekscentrike. Tudi za slovenske nacionaliste. (Delo, 31. dec. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem babilonski stolp izhaja iz besedne zveze babilonski stolp ‘po bibliji stolp, ki naj bi segal do neba’. Sicer pa je bil babilonski stolp stopničast stolp v Mardukovem svetišču na zahodu Babilona. Njegova osnovna stranica je merila več kot 8000 m2, visok pa je bil 90 m. Stopničast stolp – zigurat – naj bi predstavljal pot, ki povezuje nebo in zemljo. Nanj se zato navezuje veliko mitov in pripovedk, med njimi o babilonski zmešnjavi jezikov. Iz slednje verjetno tudi izhaja današnji pomen frazema babilonski stolp.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.the tower of Babel
fr.la tour de Babel
hr., srb.babilonska kula
nem.der Turm von Babel
rus.vavilonskoe stolpotvorenie

bíti v slonokoščénem stôlpu, gl. živeti v slonokoščenem stolpu [česa].

sestopíti iz slonokoščénega stôlpa ekspr.; pren.
 
Pomen
 
soočiti se z resničnostjo, stvarnostjoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZato dr. Tatjana Rener ob zadnjem promoviranju novih doktorjev znanosti ne opozarja zaman, da bi tudi znanost in kultura morali sestopiti iz svojih slonokoščenih stolpov, kar v danem primeru njih neodzivnosti decidirano velja za urbanistično-arhitekturni edukacijski in znanstveni sklop. (Delo, 17. jan. 2004, NB)
»Po srcu sem pač akademik,« pravi, »čeprav moramo tudi akademiki kdaj sestopiti s slonokoščenega stolpa in narediti kaj praktičnega.« Do izračunov, ki so tako razburili javnost, se je avtor uspešnice izpred treh let The Skeptical Environmentalist (Skeptični naravovarstvenik) dokopal, ko je sledil denarju od davkov, ki ga Danska namenja okolju. (Delo, 24. jun. 2004, NB)
Intelektualec naj bi v zdiferencirani medijski resničnosti zagotavljal, da se polemika o novi znamki piva, vrsti bolezni ali odstranjevanju javnih stranišč ne izgubi v brozgi nepomembne partikularnosti. Prav na tej točki naj bi intelektualec prikorakal iz svojega slonokoščenega stolpa in se potopil v magmo družbene resničnosti. (Delo, 14. jan. 2002, NB)
Dokler je bil internet vojaški in znanstveni projekt, od njega nihče ni pričakoval dobička. Potem je nekega lepega dne zapustil svoj slonokoščeni stolp in postal javen. Sprva v Združenih državah, potem pa tudi drugod, so se pojavili tržni ponudniki internetnih storitev, ki seveda niso imeli ne vojaškega proračuna niti zanesenjaštva znanstvenikov, in so od interneta pričakovali čisto konkreten dobiček. (Monitor, april 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. slonokoščeni stolp.

slonokoščéni stòlp ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kar je brez povezave z resničnostjo, odmaknjeno od stvarnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAli je zavest o tem, da pisatelj ne zmore in ne želi uresničiti absolutnega bivanjskega položaja, že samocenzura, samoodpovedovanje, avtodestrukcija, samotortura, duševna bolezen? Ali je res na eni strani slonokoščeni stolp, na drugi banalni, funkcionalistično prazni aktivizem? Na eni strani zapiranje oči in ušes in duha pred življenjem, ki ga vendar zaznamujejo tudi različne etične in ideološke plasti, na drugi strani radikalizem z večno rezervo, politikantstvo. (D. Jančar, Sproti – eseji in članki, NB)
Še v prejšnjem, netržnem sistemu so slovenski raziskovalni sferi v tem pogledu očitali, da je nekakšen slonokoščeni stolp in da je bolj sama sebi namen kot kaj drugega. (Delo, 14. okt. 2000, NB)
Iz svojega slonokoščenega stolpa so Taylorjevi geniji opazovali manj sposobne inženirje in znanstvenike, kako so ustanavljali svoja podjetja in bogateli. (Robert X. Cringely, Naključni imperiji, NB)
Nedavni posvet o prenosu znanja z univerze v gospodarstvo – organizirala ga je mariborska univerza – je znova prepričljivo potrdil že znano dejstvo, da sta naši univerzi v glavnem še vedno slonokoščena stolpa akademske znanosti, ki se le izjemoma »ponižata« na podjetniško uporabne raziskave. (Delo, 17. okt. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem slonokoščeni stolp je nastal v evropskih jezikih kot kalk po fr. tour d’ivoire, ki ga je kot prvi na ta način v delu Pensées de Aout: A M. Villemain (1837) uporabil literarni kritik in pisatelj Sainte-Beuve. V njem je – pozitivno – okarakteriziran literat Alfred de Vigny: ta naj bi imel navado še pred poldnem vračati se v svoj stolp iz slonove kosti. Poimenovanje slonokoščeni stolp je zatem postalo prispodoba umika pred vsakdanjo resničnostjo, resnične odmaknjenosti pesnikov in učenjakov od resničnosti. V smislu Visoke pesmi (7,5) naj bi najprej označevalo izbrano lepoto in čistost dojemanja ter nedosegljivi lepotni ideal. Iz kulta nadzemeljske lepote se je razvil v neugodno oznako za izoliranost pred svetom (gl. H. Küpper, o. c., 206; W. Kopaliński, Słownik mitów i tradycji kultury, 1283; Redewendungen und sprichwörtliche Redensarten, Duden 11, 742).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.ivory tower
fr.tour d’ivoire
hr., srb.kula od bjelokosti
pol.wieża z kości słoniowej
rus.bašnja iz slonovoj kosti

umakníti se v slonokoščéni stòlp [čésa], gl. zapreti se v slonokoščeni stolp [česa].

umík v slonokoščéni stòlp [čésa], gl. umik.

zapírati se v slonokoščéni stòlp [čésa], gl. zapreti se v slonokoščeni stolp [česa].

zapréti se v slonokoščéni stòlp [čésa] ekspr.; pren., nedov. zapirati
 
Pomen
 
prekiniti povezavo z resničnostjo, umakniti se iz stvarnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePesnik na zunaj kljubuje družbi brez upa zmage in se nazadnje povsem izloči iz nje, na znotraj pa se odpove stiku s kakršno koli zunanjo stvarnostjo in se zapre vase, v svet nagonov, čutov, prividov, sanj, v slonokoščeni stolp umetnosti. (Drago Bajt, V burji besed, NB)
V GZS smo postavili geslo: Gospodarstvo edino lahko določa, kje, kaj in s kakšno intenzivnostjo se bo raziskovalo. Samoupravljanje je to presekalo, znanost se je zaprla v slonokoščeni stolp in to stanje traja že 30 let – s posledicami, ki jih plačuje vsa država. (Delo, 16. dec. 2003, NB)
Dejal bi še več: v Jugoslaviji smo bili od leta 1918 dalje vpleteni v boj civilizacij, ki je v malem že napovedoval spopad svetovne razsežnosti, o katerem govori Samuel Huntington. Da smo iz preizkušnje izšli kot zmagovalci, se nam je posrečilo predvsem zaradi tega, ker se naši najbolj ozaveščeni ljudje niso zaprli v slonokoščeni stolp domačijstva in folklore, ampak so smelo merili svoje moči s kulturo razvite Evrope. (Delo, 5. okt. 2002, NB)
Kljub filozofski naravnanosti je bil trdno na tleh, velikokrat je v intervjujih potrdil, da si je želel postati nogometaš, a ni bil dovolj dober. Ni se zapiral v intelektualni slonokoščeni stolp in zavzemal se je za stvari, ki so mu bile pri srcu: za pravice alžirskih priseljencev v Franciji, proti apartheidu, za vojaško močnejšo Evropo, neodvisno od Nata in ZDA, pri tem pa naj bi Evropejci svojo moč uporabili za uresničevanje resolucij OZN. (Delo, 12. okt. 2004, NB)
Retrospektiva njegovih izjav, ki jo je bilo mogoče spremljati zadnje dni, je vredna vsega spoštovanja, saj kaže na to, da za razliko od večine naših politikov ni pozabil biti človeški. Ni ga bilo sram pokazati čustev, ni se zapiral v slonokoščene stolpe in ne izogibal debatam o vsakdanjih težavah običajnih ljudi. (Delo, 22. mar. 2003, NB)
Tehnologija je ene tako zasvojila, da so se vedno bolj zapirali v slonokoščene stolpe in izgubljali glasbene ideje; na drugi strani je osvojila svet glasbene zabave in demokratično poskrbela, da lahko človek brez glasbenega znanja veselo komponira pri domačem računalniku. (Delo, 26. jul. 1999, NB)
Velja za nekakšnega guruja svobodnega, prostega programiranja, ki se ni zaprlo v slonokoščeni stolp, zaščiten pred presnemavanjem in tako imenovanimi pirati. Še več, njegov sklad Free Software Foundation presnemavanje celo spodbuja. (Delo, 21. okt. 2000, NB)
Z drugimi besedami, zdi se mi, da se nisem pretirano ločil od tiste eksistencialne drže, ki sem jo jecljajoče razvijal takrat: na eni strani zavračanje specializacije, se pravi ne biti izključno pesnik, ki v umetniški vokaciji vidi eno in edino možnost svoje eksistence, hkrati pa ne biti samo intelektualec, teoretik, temveč hoditi po ozki brvi, ki spaja ta dva bregova. Iz tega trenja pa izhaja tudi neka politična zavest, ki mi preprečuje, da bi se umaknil v slonokoščeni stolp zasebnosti, ne da bi me zanimalo, kaj se dogaja izven ličnih in dičnih negovanj lastnega jaza. Poskušal sem pač stati v areni življenja. (Delo, 19. sep. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. slonokoščeni stolp.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.s’enfermer dans sa tour d’ivoire
hr., srb.zatvoriti se u kulu od slonove kosti
nem.sich in einen Elfenbeinturm zurückziehen

zapŕt v slonokoščéni stòlp [čésa] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ki ima prekinjeno povezavo z resničnostjo, umaknjen iz stvarnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeLahko so glasovali, komunicirali, klepetali … To je za stroko, ki je bila zaprta v nekakšen slonokoščeni stolp, zelo pomembno, saj imajo ljudje do oglaševanja ambivalenten odnos, naklonjen in po svoje sovražen hkrati. Nam pa gre za to, da postane del prostora, kar nam je uspelo s pomočjo tehnike. (Delo, 16. mar. 2002, NB)
Pomembna plat umetnosti je tudi ta, da umetnik razvije svoj odnos z okoljem. Četudi ne obstajajo več umetniki, zaprti v slonokoščenem stolpu – življenje je prehitro in prekruto – vem, da je veliko dobrih umetnikov, ki se ne znajo vzpostaviti v svetu; poleg discipline je pomembno razčistiti tudi s tem, v katero družbeno strukturo se kot umetnik želiš umestiti. (Delo, 4. maja 2002, NB)
Drago Jančar je eden tistih slovenskih pisateljev, ki noče biti zaprt v slonokoščeni stolp, temveč hoče stati – tako kot pravi Cankar – v areni življenja. To dokazuje z družbeno angažiranim pisanjem. (Delo, 1. jan. 2002, NB)
Poenostavljeno bi lahko rekel, da je to posledica stoletnega razvoja znanosti. Do prve svetovne vojne je bila bolj ali manj zaprta v slonokoščene stolpe in javnost je poznala le kakšno bleščeče ime, denimo, Marie Curie. Tedaj so znanstveniki veljali za ljudi z izredno visoko moralno integriteto in za izredno delovne. (Delo, 13. jan. 2005, NB)
Koliko je sedaj teh represivnih določb, mislim, da sama številka ne pove veliko o naravnanosti predlagateljev in o njihovi splošni želji. Res pa je, da nam bi delal krivico tisti, ki bi nam očital puritanstvo, ki bi nam pripisoval zaprtost v slonokoščeni stolp. (Državni zbor RS, 36. redna seja, 18. 5. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. slonokoščeni stolp.

zapŕtost v slonokoščéni stôlp, gl. zaprtost.

zapustíti slonokoščéni stôlp, gl. sestopiti iz slonokoščenega stolpa.

živéti v slonokoščénem stôlpu [čésa] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
živeti, biti brez povezave z resničnostjo, živeti, biti odmaknjen od stvarnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeFunkcionirajo le kot dodatki, dopolnila, replike. Drugi pisec ne govori o studiu in komiteju, ampak o tem, da »scenaristi in režiserji živijo v slonokoščenem stolpu«, kar je približno isto. Argumentira pa nekoliko drugače: »Novicam, dogodkom, problemom in podobnim trivialnostim iz resničnega sveta … se avtorji uspešno izogibajo.« (Delo, 3. okt. 2003, NB)
Tukaj pa so, ugotavljajo, še drugi problemi tranzicijske države, kar Slovenija kljub drugačnim trditvam nedvomno še vedno je: univerze in znanstveno-raziskovalna sfera še kar naprej živijo v svojem slonokoščenem stolpu in se nikakor niso sposobne organizirati tako, da bi profesorji in raziskovalci več delali za podjetja. (Delo, 4. dec. 2004, NB)
Če se ukvarjaš s pisanjem, ne smeš biti snob. Ko pišem, ne živim v slonokoščenem stolpu; diham s svetom, ki me obdaja. Toda vse mogoče reference ne pomagajo nič, če ni v tem, kar počneš, nekaj posebnega, samosvojega, tvojega. (Delo, 22. jun. 2001, NB)
Vsako pisanje je v določenem pogledu dialog s seboj, okoljem, svetom. Pisanje ne omogoča življenja v slonokoščenem stolpu in tudi nima smisla, če avtor vanj ne vlaga ničesar svojega. (Delo, 2. sep. 2002, NB)
Preveč se tudi računovodsko gleda nazaj, namesto da bi gledali naprej. Dolgoletna oblast povzroči, da se začne obnašati, kot da je sama v slonokoščenem stolpu, po principu – L’état c’est moi, državljani pa naj bi bili tukaj zato, da se jih striže in tepe kot ovce, ne da bi opazili, da tečejo drugam. (Delo, 8. jan. 2005, NB)
Intelektualec je torej bitje z minimalnimi pravicami in veliko odgovornosti. Račune polaga ves čas državi, ministru, cerkvi, stranki, družini, prijateljem; torej ni na svojem bregu, slonokoščenem stolpu, ni nad in zunaj, temveč je z nogami in glavo v vsakdanjem življenju. (Delo, 22. jan. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. slonokoščeni stolp.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.živjeti u kuli od slonove kosti
nem.im Elfenbeinturm leben
im Elfenbeinturm sitzen
in einem elfenbeinernen Turm leben
elfenbeinern

življênje v slonokoščénem stôlpu, gl. življenje.