Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino strán
bíti na stráni nevtr.; glag. prisl. zv.
 
Pomen
 
ne biti skupaj z drugimi; izogibati se odgovornosti, sodelovanjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKóga drugega bi bilo težkó dobiti, da bi imel dovolj popularnosti in vpliva. Treba bi bilo govoriti z njim, da se razumemo, sicer ostanemo na strani – posebno drugo leto pri občinskih volitvah; on imá veliko prijateljev, ki bi bili radi svétniki … (Ivan Cankar, Romantične duše, NB)
Sedaj stoprav je spregovoril Hrast nekoliko besedi z guvernanto. Stala je na strani ter ogledovala drugo veselo družbo. »Tako čudne veselice tudi vi še niste videli?« vpraša doktor. (Janko Kersnik, Ciklamen, NB)
A volk je postajal vedno bolj razjarjen in je renčal in ruval vedno huje. Kekec je stal na strani in se je neprestano muzal. »Ali vidite, teta Pehtara?« je rekel naposled. (Josip Vandot, Kekec na volčji sledi, NB)

bíti na stráni kóga/čésa nevtr.; pren.
 
Pomen
 
pomagati komu, podpirati koga, zavzemati se za koga, kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKadar bo treba, bi rabili v naših vrstah vsaj sto ali petdeset župnikov, ki bi delali za našo stvar, za socializem, za človeštvo. Bodite vedno na strani malih ljudi! (Matevž Hace, Vaška kronika, NB)
Med krizne situacije bi lahko uvrstili Roško cesto, konflikte z JLA, vojno, stavko, prometne in ekološke nesreče. V enem stoletju smo Slovenci doživeli tri vojne in bili na strani tistih, ki so premagali Italijane, Avstrijce, Nemce, Madžare, Srbe … (Delo, 31. jan. 2000, NB)
K psihologu je treba po zaščito in nasvet, ne pa da to učenca v očeh vrstnikov zaznamuje. Svetovalne službe bi morale biti na strani otroka, ne pa da šolo ščitijo pred otroki in njihovimi problemi. (Delo, 14. apr. 2000, NB)
Sicer pa je bila slovenska cerkvena gospoda vedno na strani vladajočih bogatašev. V času Karantanije se je spečala z bavarskim plemstvom in mu predala svojo deželo z ljudstvom vred. (Delo, 24. feb. 2001, NB)
Vsak se me ustraši, če me sreča, in nič več mi niso tako prijazni kot nekdaj. Ali nekaj vedo in mi ne marajo povedati, ali so pa vsi na strani Marijanice. (Jan Plestenjak, Lovrač, NB)
»Katarina,« je rekel Juri, ko sta sedela za mizo, »ti si neizkušen in zaupljiv otrok in ne veš, kako nevredno vlogo si igrala danes zvečer. Kar se je danes sklepalo, to je naperjeno tudi proti meni in zato te vprašam resno in slovesno: Ali hočeš postati moja zaveznica, Katarina, ali mi hočeš stati na strani priti mojim sovražnikom?« (Miroslav Malovrh, Na devinski skali, NB)
Lisinski je stal na strani Vilarjevih nasprotnikov, ki so trdili, da treba takšne železne nature voditi z železno palico, vendar pa ni mogel ugotoviti obsodbe; ni mu bilo vse jasno. (Fran Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
Srbija in kljub nevtralnosti na hitro okupirana Belgija nista imeli izbire, Grčija in Romunija sta se pridružili kasneje. Čeprav nevpletena se je na strani antante znašla tudi oddaljena Portugalska. (Oto Luthar, O žalosti niti besede, NB)
Sedemnajstletni Marijan Eiletz se s svojo krščansko vzgojo in okoljem, v katerem je živel, morda res ni mogel znajti drugje kot na strani protikomunistov. (Drago Jančar, Brioni, Eseji in drugi zapiski, NB)
Ve, še predobro ve, da imata Satan in Zlo veliko obrazov, tudi lepih, tudi bleščečih, Bog pa samo enega. Ve, da se dobro in zlo spopadata v vsakem človeku, neprestano, vsak trenutek, in da je Bog na strani dobrega, kje pa bi naj bil? (Drago Jančar, Katarina, pav in jezuit, NB)
Mi na podporo staršev računamo predvsem zato, ker imamo enak interes. Sviz je že dalj časa na strani kakovostnega javnega šolstva in prav tako starši. Če bodo ti razumeli, da brez kakovosti in depresivnega stanja med učitelji ni dobre šole, potem nas bodo podprli. (Delo, 29. jan. 2000, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to be on so.’s/sth.’s side
češ.být na straně někoho
fr.être du côté de qn./qc.
nem.auf jmds. Seite stehen
auf jmds. Seite sein
rus.na storone kogo

dáti kàj na strán pog.; pren.
 
Pomen
 
1. odložiti, prihranitiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV blagajni so morali dati na stran kar 200 vstopnic za organizirane privržence Crvene zvezde iz Slovenije. (Delo, 17. feb. 2000, NB)
Ali je bolje, da je v tem začetnem, zgodnjem obdobju raziskovanja drzen kot Američani ali previden kot Evropejci? Raziskovanja ni mogoče in ni treba ustaviti, toda ali ne bi bilo modro nabrano znanje, če vse možne posledice še zdaleč niso jasne, dati na stran in ga uporabiti le v skrajni sili? (Delo, 14. avg. 1999, NB)
Z osemdesetimi milijoni evrov, kolikor so jih že dali na stran, bo Nemčija tudi sodelovala pri povojni obnovi Iraka. (Delo, 4. apr. 2003, NB)
»Ta del gre v te klobase, ta v druge!« slišim gospodinjo, ki budno spremlja mesarjevo delo. »Špeh bomo narezali, nekaj dali na stran in ga porabili drugje.« (Delo, 1. feb. 2006, NB)
2. shranitiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeZaradi nenehne rasti cen omenjenih surovin je ruski izvoz čedalje več vreden, cene uvoženega blaga pa razmeroma ugodne. V državo pritekajo velike količine denarja, kar na eni strani podžiga domače povpraševanje, na drugi strani pa vlada poskuša dobršen del teh sredstev dati na stran za slabe čase. (Priloga Delo FT, januar–junij 2007, NB)
Tudi jaz mislim, da če bi imeli vizijo, projekte in vsako leto dali na stran nekaj 100.000 evrov ter poleg tega imeli pameten dialog z državo, bi dobili tudi investitorje in posojila. Zelo iluzorno je danes v Sloveniji pričakovati, da bi lahko kar tako investirali 10 milijonov evrov. (Mladina 2004, št. 03)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to put a little aside
češ.dát si něco na stranu
fr.mettre qc. de côté
nem.etwas auf die hohe Kantelegen
etwas beiseite legen
rus.otložít’ (na čërnyj den’)

drúga strán medálje ekspr.; pren.
 
Pomen
 
stvar z drugega, nasprotnega vidikaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDruga stran medalje je, da bodo vodilni direktorji pod precej natančnejšim drobnogledom glede svojega vodenja in vplivanja na dobiček podjetja. Ne bodo se mogli skrivati pod plaščem obtožb na račun prevelikega nadziranja ali vpletanja vlade niti ne bodo mogli pobegniti pred posledicami slabe storilnosti. (Delo, 21. nov. 2001, NB)
»Pripravljamo pa se tudi za odstop od pogodbe s tem dobaviteljem elektrike in iščemo novega,« je dodal. Kakšna je druga stran medalje, včeraj nismo mogli izvedeti. (Delo, 6. feb. 2003, NB)
Ob postopnem uveljavljanju nove metodologije za izračun neprofitne najemnine in sistema njenega subvencioniranja so predlagatelji poudarjali, da bodo socialno najbolj šibki najemniki letos upravičeni do večjega mesečnega zneska subvencije – kar se je potrdilo. Druga stran medalje je temnejša: zelo se je zmanjšal krog upravičencev, zmanjšala pa se je tudi masa subvencij. (Delo, 16. apr. 2005, NB)
Pri Genetu ima zame velik pomen še ena stvar, namreč povezava lepega z grdim. Kot da bi pokazal drugo stran medalje. Odkril je močno zvezo med pozitivno in negativno, črno stranjo lepega. (Delo, 16. apr. 1998, NB)
Žal pa moramo tu omeniti še drugo stran medalje. Ljudi, ki bi se lahko naučili uporabljati tako kompleksen program v kratkem času, je vedno manj, to pa pomeni, da bodo morala podjetja vlagati v izobraževanje še več denarja, uporabniki, ki bodo vešči obvladovanja Autocada, pa bodo postali zelo iskani. (Monitor, junij 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem druga stran medalje temelji na dejstvu, da ima medalja sprednjo stran ali lice in zadnjo, hrbtno stran ali hrbet, tj. rečeno s prevzetima besedama averz in reverz. Sestavina druga stran tu pomeni zadnjo, hrbtno stran ali hrbet ali reverz. Po naših predstavah, na katerih temelji obravnavani frazem, šele obe strani medalje prinašata celovito informacijo o tem, kaj ta predstavlja. Zato je potrebno razen prednje strani videti tudi drugo, tj. zadnjo, hrbtno stran medalje, preneseno stvari, česa sploh.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.the other side of the coin
hr., srb.druga strana medalje
nem.die Kehrseite der Medaille
pol.odvrotna strona medalu
druga strona medalu

íti na strán olepš.; glag. prisl. zv.
 
Pomen
 
iti na malo ali veliko potreboSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeNazadnje mu je kancler rekel: »Gospod Blücher, kadar hočete iti na stran, vam ni treba vsakokrat posebej prositi za dovoljenje,« in je govoril naprej. (Delo, 29. jun. 2006, NB)
V Slovarju medicinske vede sta si zabeležila primere nenavadnih porodov, starosti, debelosti in zaprtosti. Škoda, da nista poznala slavnega Kanadčana iz Beaumonta, pretirano ješčih Tarara in Bijouxa, vodenične ženske iz departmaja Eure, Piemontčana, ki je šel na stran vsakih dvajset dni … (Gustave Flaubert, Bouvard in Pécuchet, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem iti na stran spada v vrsto izrazov, s katerimi se olepšano, prikrito opisujejo nekatera področja človekovega življenja, kot so intimne potrebe človeka, spolnost, porod, bolezni, lov ipd.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to go to see a man about a dog
to spend a penny
češ.jít na (velkou/malou) stranu
jít na velkou/malou
fr.aller au petit coin
nem.Klein machen, Groß machen
rus.idti po (malen’koj, bol’šoj) nužde

na vsè straní star.; mn., prisl. zv.
 
Pomen
 
povsod, pri vsehSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePovedati vam moram, da je vaš rojak iz Laškega, gospod Mihael Tiffernus, magister artium, svetovalec vojvode Krištofa, posredoval na vse strani … ne samo pri vojvodi, tudi tiskarjem se je že pogodil … (Drago Jančar, Nigdirdom, NB)
Samo enkrat, kar jaz pomnim, je bil geto poln židovskih stanovalcev. Bilo je ob rusko-japonski vojni, ko so v Rusiji nastali veliki pogromi židov in so se židje razbežali na vse strani; precej beguncev je prispelo tudi v Gorico, kjer so jih soplemenjaki potaknili po svojih hišah v getu. (Anton Brecelj, Zdrav kolikor hočeš, Zdravnikovi spomini, NB)
Za bogatina je dobra reč pravica: kaj hoče pa revež z njo? Bogatina varuje pravica na vse strani, reveža pa pritiska na vseh plateh. Kamor se ganeš, stoj! zavpije kdo, tu je moja pravica; obrneš se proč, ustavi te že drugi; tu je zopet tega pravica; le tvoje ni nikjer! (Fran Detela, Malo življenje, NB)

na vsè štíri straní nevtr.; mn., prisl. zv.
 
Pomen
 
izraža neurejeno, neusmerjeno premikanje iz središčaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVerzi, ki si mi jih zdajle pokazal, bi mi bili napravili še sinoči veliko radost; nocoj, Peter, pa so mi napolnili srce z bridkostjo. Prosim te, ker te imam rad: raztrgaj vse te in take papirje, sežgi jih ter razpihaj pepel na vse štiri strani. Nato pa sedi ter uvažuj praktične razmere!« (Ivan Cankar, Krpanova kobila, NB)
Tako je šumelo od ust do ust, od ušesa do ušesa in, šele ko so po naporu cerkvenikovega pomočnika zapele orgle, poleglo se je šepetanje. Po končani maši pa je hitela govorica z ljudmi na vse štiri strani. (Janko Kersnik, Jara gospoda, NB)
Tudi v naravnem parku gori, vendar so tam požar vsaj omejili, marsikje pa jim ne uspe, ker letala ne pridejo dovolj hitro, gasilci brez letal pa stežka priplezajo pod vrhove. Ker je Gran Sasso visok skoraj tri tisoč metrov, je po vetru in slabem vremenu videti daleč na vse štiri strani. (Delo, 20. avg. 2001, NB)
Povsem vseeno je, kaj storimo z njim, potem ko se duša poslovi. Lahko ga zakopljemo, balzamiramo, mumificiramo ali pa sežgemo in raztrosimo na vse štiri strani, duh pokojnega zares biva nekje v vesoljnem etru in potrebuje svojo fizično podobo le za komuniciranje s svetom, morda tudi s samim seboj. (Mag, januar–december 2008, NB)

na vsè štíri straní nebá nevtr.; mn., prisl. zv.
 
Pomen
 
izraža premikanje iz središča v vseh smerehSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV bližino palače je sem ter tja padla granata. Pred dvorano se je v vročem večeru, veter je dvigoval puščavski pesek, črn dim valil na vse štiri strani neba. (Polet, januar–junij 2007, NB)
Seveda, tistihmal je veljalo, da potrebujejo delovni ljudje in občani okoli stanovanjskih blokov trate in drevje, in ne le parkirišč oziroma dva sežnja od prvega na vse štiri strani neba takoj naslednji blok, kar veleva krasni novi čas. Jesenovec je bil za hitro ozelenjevanje zelo pripraven. (Delo in dom, januar–december 2008, NB)
Meč je oster, ali moč njegova ne sega daleč. Moč svetega evangelija pa sega do nebeškega prestola, na katerem sedi naš Gospod, ki bo razmetal vaše nasprotnike, da bodo kakor pleve v sapi in razneseni na vse štiri strani sveta. (Ivan Tavčar, V Zali, NB)
Bogovi so odšli, na zemlji pa je ostalo polno smetja in ljudje so v kolonah odhajali z lučkami v rokah. Nekako svetopisemsko se je končalo – in raztresel jih je na vse štiri strani sveta. Ali pa tako kot pri Steinbecku v Polentarski polici – kar pa je pravzaprav eno in isto – ko so se paisanos po Dannyjevi smrti počasi razšli in niti dva nista šla po isti poti. (Delo, 24. jun. 1999, NB)

na vsè štíri straní svetá, gl. na vse štiri strani neba.

nasprótna strán nevtr.; prid. zv.
 
Pomen
 
kdor je komu nasproten v čem; kar je komu, čemu nasprotno, drugačnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeS častnim meščanstvom se igra nekakšen črni Peter. Že na zadnjem zasedanju je poskušala nasprotna stran ta predlog spraviti na dnevni red. Vendar se niso potrudili, da bi se z nasprotno stranko zaupno in diskretno posvetovali, saj ima za nekoga častno meščanstvo pomen le, če je občinski svet glasoval za to soglasno … (Dragan Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
Do utrjevanja skupine lahko pripelje način reševanja problemov, ki mora upoštevati vsa mnenja vseh, ki so v konfliktu udeleženi. Zmotno je mnenje, da je konflikt mogoče rešiti tako, da od dveh hotenj prevlada eno, ki ga mora spoštovati tudi nasprotna stran. V tem primeru bi lahko govorili o vsiljevanju, ne o usklajevanju mnenj. (Stane Možina idr., Management, nova znanja za uspeh, NB)
Pakistanci trdijo, da je indijska vojska v petkovem napadu uporabila težko topništvo dolgega dosega. Pakistanski predstavnik je še dodal, da je šla nasprotna stran tokrat prvič tako daleč. (Delo, 8. jun. 2002, NB)

obrníti nôvo strán zgodovíne knj.; pren.
 
Pomen
 
začeti novo obdobje zgodovineSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeStranka se je po porazu na zadnjih državnozborskih volitvah zbrala na kongresu, da bi obrnila novo stran zgodovine. »Politični tekmeci so v tem videli odločitev za pogreb stranke, mi pa smo se odločili za rojstvo nove politične sile, je poudaril Pahor.« (Delo, 16. sep. 2000, NB)
Njegovo gibanje Naprej, Italija! je zamenjalo propadle demokristjane in socialiste ter po smrti prve republike odprlo novo stran zgodovine, imenovano druga republika. Pozneje, po izjemni volilni zmagi novega gibanja, se je zgodilo, da je vrtinec tangentopolija posrkal tudi Berlusconija in nekatere njegove sodelavce. (Delo, 6. dec. 2001, NB)
Bil je skrajni čas, da smo tako osrednjo temo pojasnili tistim, ki slovenskega jezika ne razumejo, in da po 60 letih spregovorimo o tem v glavnem mestu Avstrije. To so nam potrdili odmevi, ko so tudi Korošci, ki že dolgo živijo na Dunaju, in tisti deloma slovenskega rodu, začutili, da smo obrnili novo stran zgodovine, o kateri ni nihče govoril ne v šoli ne doma. Prišli so in se zahvalili za pogled, ki smo jim ga odprli. (Delo, 7. apr. 2003, NB)

obrníti še êno strán čésa/v čém ekspr.; pren.
 
Pomen
 
začeti novo obdobje čésa, v čemSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDroga je obrnila še eno stran v svoji zgodovini in se dokončno poslovila od tistega podjetja, ki ga je zasnoval in postavil slavni Marčelo Kralj. Toda to dejanje pomeni odrešitev za izjemen, začaran, zaštrigan in magičen prostor. (Delo, 15. jan 2002, NB)
Še bolj blešči, še več je najrazličnejših plovil, navtične opreme, oblačil, prireditev … Pozna se, da je Internautica obrnila še eno stran v svoji zgodovini. Prvič so jo organizirali v Evropski uniji. (Delo, 12. maja 2004, NB)
S sklepom o prodaji premoženja delniške družbe Tam v stečaju je sodni senat okrožnega sodišča, ki mu predseduje Karl Ferenčak, obrnil še eno stran žalostne zgodbe o propadu avtomobilske tovarne, katere proizvodnja pred desetletjem tudi za svetovne razmere ni bila zanemarljiva. (Delo, 16. jan. 1999, NB)

spŕte straní nevtr.; mn., prid. zv.
 
Pomen
 
kdor je v sporu s komSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePogovori šesterice niso prinesli bistvenih novosti. Na kratko jih je mogoče strniti takole: afriške države so nezadovoljne z obotavljivo politiko OZN do vojne v DR Kongu, v katero je vpletenih pet držav, in ji očitajo dvojna merila, ker noče poslati mirovnih sil (5500 vojakov in civilistov), dokler sprte strani ne bodo dosegle in spoštovale premirja. (Delo, 26. apr. 2000, NB)
Čas bi že bil, da bi vse sprte strani priznale vse svoje zablode in nehale uporabljati vojne žrtve za politične zmage. Zato so potrebni pravi, resnični zapisi na skupnem spomeniku vsem žrtvam 2. svetovne vojne. (Delo, 30. apr. 2005, NB)
Cicero začne s Hermagorovo teorijo o stáseis in za stásis uporabi latinski izraz constitutio. Constitutio je prvi konflikt obeh sprtih strani, ki izvira iz zavrnitve obtožbe. Če na primer pravimo: »To si storil,« je odgovor: »Tega nisem storil.« (George A. Kennedy, Klasična retorika ter njena krščanska tradicija od antike do sodobnosti, NB)
Načela sprtih strani so torej utišali dodatni honorarji, bolj zanimivi pa so odzivi in posledice, ki jih je sprožila afera ?»Toiletgate?«. FIDE ima prvič po dveh desetletjih priložnost, da obračuna z vodstveno ekipo, ki pod Iljumžinovovo (in prej Campomanesovo) senco vleče vse pomembne poteze. (Delo, 5. okt. 2006, NB)

státi na stráni, gl. biti na strani.

státi na stráni kóga, gl. biti na strani koga/česa.

šálo na strán, gl. šala.

znájti se na stráni kóga, gl. biti na strani koga/česa.
Slovar slovenskih frazemov