Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino súknja
béla súknja star.; pren.
 
Pomen
 
vojaščina, vojaška službaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeAvguštin je imel res velik strah pred grškim jezikom, ali kadar je mislil na belo suknjo, ali bolje rečeno na beli frak, obhajale so ga kar slabosti. To je pač uvidel, da ga malo očetovo posestvo ne reši vojaščine, posebno ker so oče trdni in dobro pri moči. (F. Erjavec, Avguštin Ocepek, NB)
Bil je domač sin, hodil je nekoliko let v šolo in marsikatera stara ženica se je veselila, da bodo imeli na Polici kdaj novo mašo. Ali Matizelj Poličanom ni privoščil tega veselja, obesil je uk na kljuko ter se poprijel šivanke, in kaj se ve, morebiti bi bil prav dober krojač, ko bi ga ne bili v belo suknjo vtaknili. (F. Erjavec, Huzarji na Polici, NB)

nosíti bélo súknjo star.; pren.
 
Pomen
 
biti pri vojakihSkrij zgled▾
 
Zgled rabeV tistem času, ko sem jaz nosil belo suknjo, je bil mir in vseh štirinajst let nisem prišel iz Ljubljane, le enkrat smo šli pomagat begunov lovit po Kamniških planinah. Takrat je bilo žalostno za vojaka, zdaj vsaj kaj vidi po svetu. (F. Erjavec, Huzarji na Polici, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. nositi vojaško suknjo.

nosíti vojáško súknjo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti pri vojakihSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Kaj bi se ne, ko ste mladi in lepi,« odgovoril je Urh. »Ko sem bil jaz tak in sem nosil še vojaško suknjo po vrhu, takrat sem jih imel deset na en prst in hodil sem vsak dan z drugo po Ljubljani in radi smo se imeli. Vi pa jih dobite, ako hočete po dvajset, samo da jih v našem trgu ni, to je škoda.« (Nataša Gale, Fran Gestrin; NB)
Delo je potemtakem sestavljeno iz dveh delov, Lutharjeve študije in komentirane izdaje Prestorjevih dnevnikov Ko sem nosil vojaško suknjo in Po svetu od leta 1913–1918, h katerim je dodano bogato slikovno gradivo; vojakove fotografije in zbirka razglednic, kar je že samo po sebi velik dokument. (Delo, 14. okt. 2000, NB)
Ogromno turških nabornikov nosi vojaško suknjo ravno v Kurdistanu. Vse do leta 1995 so v hribih na turško-iraški meji potekali krvavi boji med kurdsko gverilo in turško vojsko. (Delo, 15. mar. 2003, NB)
Čez leto in dan je Melkijad očeta preprosil, da mu dovoli prostovoljni vstop v vojake, in nekdanji dijak je izginil iz Bohinja. Vojaško suknjo je nosil samo pol leta. (J. Mencinger, Moja hoja na Triglav, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem temelji na besedni zvezi vojaška suknja, ki je postala prispodoba za služenje vojaščine ali vojaške službe. Enak pomen ima tudi zveze bela suknja, ki pa je že starinska. Glagolske sestavine nositi, obleči, sleči natančneje določajo pomen frazemov.

obléči vojáško súknjo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
nastopiti vojaško služboSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSaj veš, kaj ima župan opravka, in Jurec, ki je med možmi lovci. Tvoj oče bi rad videl, da bi ti oblekel vojaško suknjo in da bi kaj skoraj poginil na tujem. (J. Jurčič, Domen, NB)
Po zakonu sicer morajo sporočiti morebitno spremembo zdravstvenega stanja v tem času, in če jo kot resno oceni naborni zdravnik, niso vpoklicani v vojsko. Sicer pa so vojaki zdravstveno pregledani še v prvih dveh tednih, ko oblečejo vojaško suknjo. (Delo, 14. mar. 2000, NB)
Mariborski mojster taekwondoja je 22. septembra lani oblekel vojaško suknjo v vojašnici Generala Maistra in se bo te dni od nje že tudi poslovil. (Delo, 20. apr. 1998, NB)
»Počutim se, kot da bi tekmo vrgel stran,« je po 17. mestu dejal Vehovar, ki bo v petek oblekel vojaško suknjo … (Delo, 21. jun. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. nositi vojaško suknjo.

sléči vojáško súknjo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
odslužiti vojaščino; ne biti več v vojaški službiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNaposled dožene vaš gospod oča, da so me odslovili od vojaške službe za vselej. Slekel sem vojaško suknjo, ki sem jo nosil blizu pol leta in vedno teže prenašal. (J. Mencinger, Moja hoja na Triglav, NB)
Toda temeljno vprašanje je, kako bo Putin demilitariziral ustrezna ministrstva in vso Rusijo. Tako, da bo za ministre postavljal generale KGB, ki so včeraj slekli vojaško suknjo? (Delo, 30. mar. 2001, NB)
Po razrešitvi z mesta načelnika generalštaba je pri osemintridesetih slekel vojaško suknjo, nekaj mesecev uradoval kot državni sekretar za logistiko na obrambnem ministrstvu, zatem pa se septembra lani preselil v urad predsednika vlade … (1. jun. 2002, NB)
»Več se pač ne da iztržiti s takšnim čolnom,« je sporočil Jakomin. Skupaj doslej sploh nista veliko trenirala, saj bo šele konec tedna slekel vojaško suknjo. (Delo, 22. jul. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. nositi vojaško suknjo.