Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino téden
medéni téden ekspr.; pren., mn. medeni tedni
 
Pomen
 
1. čas prvi teden po porokiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMladoporočenca (Jacques Villeneuve in Dannii Minogue, op. p.) sta se naslednji dan odpravila na medeni teden neznano kam, že kmalu pa se bo moral 27-letni Kanadčan lotiti priprav na novo sezono. (Delo, 4. jan. 2000, NB)
Ko sta se Zhang Huili in njen prijatelj Li Yunpeng letos spomladi poročila, so jima dali ženinovi starši nenavadno darilo: medeni teden v Evropi. (Delo, 24. nov. 2004, NB)
Možnosti »mehkih« Domžalčanov so neznatne, še zlasti, ker bodo nastopili brez mladega in velikega upa Žiniča, ki uživa »medeni teden«. (Delo, 19. sep. 1998, NB)
Približno petina te vsote gre za medene tedne. V zadnjih letih se je pojavil nov trend: tradicionalno poroko v bližini nevestinega doma in medene tedne v kakem romantičnem kraju izpodrivajo poroke na tujem, kjer se preživijo še medeni tedni. (Delo, 30. sep. 1999, NB)
Da bi bilo razpoloženje še boljše, so v soboto reprezentanti soigralca Branka Hajdinjaka pospremili v zakonski stan, medeni tedni pa pridejo na vrsto pozneje. (Delo, 14. jun. 1999, NB)
Marsikatera žrtev, ki je popustila, je na lastni koži namreč boleče skusila, da so obljubljeni drugi medeni tedni trajali le nekaj dni. In potem se je dan spet začel z zmerljivkami, noč pa z udarci in posilstvi … (Delo, 6. sep. 2003, NB)
2. začetno ugodno obdobje česa novegaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNenadejani umik Viatorja & Vektorja, pokrovitelja nogometašev Ljubljane, ni zaustavil zmagovitega pohoda kluba iz Zgornje Šiške. Pravzaprav je za moštvom medeni teden, potem ko so dobili tudi prestižni pokalni dvoboj z Dravogradom, tekmecem v drugoligaški konkurenci. (Delo, 22. sep. 2001, NB)
»Pred državo so velike naloge predvsem na področju javnih financ, zato bi bilo najbolje, da se jih nova vlada loti, dokler bodo še trajali medeni tedni koalicijskih partnerjev,« je na tradicionalnih pogovorih v hotelu Piramida dejal guverner Banke Slovenije dr. France Arhar. (Delo, 25. nov. 2000, NB)
Sodeč po prvih zapletih, zlasti zaradi napovedanih haaških obtožnic proti junakom domovinske vojne, se iztekajo medeni tedni Sanaderjevi ministrski ekipi, izvoljeni pred štirinajstimi dnevi. Vsekakor je pred Hrvaško vznemirljivo politično obdobje. (Delo, 6. jan. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. medeni mesec.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.honeymoon
nem.Flitterwochen
fr.lune de miel
hr.medeni dani
medeni mjesec
pol.miodowy miesiąc
rus.medovyj mesjac

medéni tédni, gl. medeni teden.

tíhi téden ekspr.; pren.
 
Pomen
 
čas enega tedna, ko se kdo ne pogovarja, je sprtSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNo, kako pa doma? A je še zmeraj tihi teden? Še zmeraj ja. (TVS – Odprti kop, Za zadnjim vogalom: Je tihi teden; sobota, 15. mar. 2008, NB)
Jaz ne vem, če katera ženska zdrži en teden tiho … si pa raje tiho, četudi se tihi teden zavleče v celi mesec ali več. (Google, www.alter.si/tabla…)
6. dec. 2007 … So nepomembne opazke že dovolj za prepir ali »tihi teden«? Vam očita »vohunjenje«? Je vaš moški nasploh postal pretirano občutljiv ali pa ga … (Google, www.planet-lepote.com…)
tihi teden. Odnos med zakoncema po prepiru. Vse dogajanje poteka brez besed in medsebojnega sodelovanja. Lahko traja dan ali cel teden, odvisno od značaja … (Razvezani jezik)
 
Izvor frazema
 
V frazemu tihi teden je izražen odnos, ki izhaja iz posledic spora, nerazumevanja dveh ljudi, navadno zakoncev, parov. Sestavina tihi pomeni odsotnost govorne komunikacije le-teh, sestavina teden pa tedensko trajanje te nekomunikacije.
Slovar slovenskih frazemov