Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino tón
dajáti [právi] tón čému ekspr.; pren., dov. dati
 
Pomen
 
dajati čemu pravo podobo, pravi izraz, poudarekSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSicer pa je še posebej navduševal dvoboj Laškeviča in Nemanje Jelesijevića pod obročema, ne samo zaradi doseženih košev, temveč tudi s skoki v obrambi in napadu. Pravi ton igri pa sta ves čas vendarle dajali zunanji liniji obeh ekip, ki sta kar tekmovali v prikazovanju žlahtnih prvin košarkarske igre. (Delo, 10. maja 2004, NB)
Zato gre toliko bolj poudariti igro Ljubljančanov v obrambi, s katero so v prvem polčasu ustavili litovske ostrostrelce pri pičlih 31 točkah. Prekaljeni as Mindaugas Timinskas je ob spremstvu Marijana Manceja dosegel prvo točko šele v 29. minuti, za nameček pa je Rečan kot specialist za igro proti conski obrambi dajal pravi ton tudi v napadu. (Delo, 20. nov. 2004, NB)
Z novo upravo bo še sodeloval. Miheljakova, finančnica, jim je marsikdaj dajala pravi ton. Žal mu je, da je zbolela in da ne more sodelovati v novi upravi. (Delo, 4. jun. 2003, NB)
Glas mu odmeva kakor ukavcu na Komni, kjer je bil že neštetokrat. »No, pred nekaj dnevi sem bil šele petdesetič,« skromno pripomni in je ves dobrohotno posmehljiv: »Jasno, da grem še to jesen spet gor, tam imam vsaj mir.« Mimogrede še premišljena, redkobesedna (brez nepotrebne besede izrečena) ocena te ali one politične situacije, natančno tako kakor pred mnogimi leti v uredništvu Dela, ko je bilo treba dati pravi ton kakšnemu nevarnemu političnemu komentarju. (Delo, 9. sep. 1999, NB)
Grški zgodovinarji in filozofi niso nikoli izgubili interesa za zgodovino. Nasprotno, potem ko je postala tudi Grčija sestavni del rimskega imperija, so dajali ton celo rimskemu zgodovinopisju. (Oto Luthar et al., Zgodovina historične misli od Homerja do začetka 21. stoletja, NB)
Dejstvo je, da se je v večini župnij formirala številčno nevelika, vendar neobičajno glasna skupina patriotov fundamentalistov, ki je objavila pretenzijo, da predstavlja interese vseh pravoslavnih vernikov. Vodstvo cerkve se je zaradi tega balo, da bodo prav laiki fundamentalisti dajali ton koncilu, kar bi pomenilo, da bi bile njegove odločitve bolj radikalne, kot bi to hotela višja cerkvena hierarhija. (Delo, 23. sep. 2000, NB)
Najstarejše slovensko zdravilišče letošnje poletje zanesljivo stopa na pot nekdanje slave. Te dni so hoteli polni, parki urejeni, med gosti pa spet prevladujejo tujci, ki so kar dve stoletji dajali ton kraju na sončni strani Boča. Rogaška Slatina gosti okrog 1400 turistov, ta teden pa bo mogoče najti proste postelje le še pri zasebnikih. (Delo, 10. avg. 2004, NB)
Nikoli nisem načrtoval, da bi postal referenčna oseba za mlade talente, in si tega nisem niti želel. A glej, ne da bi se zavedal, se je okrog mene zbrala skupinica perspektivnih raziskovalcev, ki bodo jutri dajali ton intelektualnemu življenju na Primorskem. (Delo, 26. feb. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dajati [pravi] ton čemu temelji na prenesenem pomenu sestavine ton: knj., s prilastkom ‘značilnost, posebnost’. Ta izhaja s področja glasbe, kjer npr. kdo v orkestru ali pred glasbenim nastopom koga pred začetkom dá izhodiščni ton, melodijo. V frazemih znižati ton, zvišati ton sestavina ton pomeni ‘način izražanja, zlasti govorjenja, pisanja’. Ta je razviden zlasti v pridevniških stalnih zvezah, kot so npr. prijateljski ton, neprijazen ton, nespoštljiv ton, pokroviteljski ton, pomirjevalni ton, zadržan ton, polemični ton.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to set the (right) tone of/for sth.
češ.udávat tón [v něčem/někomu]
fr.donner le ton
hr., srb.davati ton čemu
dati ton čemu
nem.den Ton angeben
pol.nadawać ton [czemuś]
rus.zadavat‘ ton [v čëm/gde]

dáti [právi] tón čému, gl. dajati [pravi] ton čemu.

znížati tón ekspr.; pren.
 
Pomen
 
popustiti, umiriti, biti manj odločenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKot veleposlanik v ZDA je večkrat javno kritiziral slovensko zanemarjanje odnosov z Združenimi državami in jim dajal prednost pred Evropo. Kot zunanji minister je nekoliko znižal ton in se drži odločitev slovenskega parlamenta, ki je dal razvoju odnosov z Natom in Evropsko unijo enako težo. (Delo, 16. feb. 2000, NB)
Vjesnik opozarja tudi na vrednost predstave V agoniji v izvedbi Drame SNG iz Ljubljane v režiji Mileta Koruna. V celotni izvedbi je režiser Mile Korun dosledno znižal ton značilnega Krleževega ‘überspannt’ razpoloženja (kar je povsem legitimen prijem), kar se je odrazilo tudi s predvidljivimi posledicami, spreminjanjem celote v določeno obliko salonske tragikomedije, iz katere nobeno dejanje, niti tisto najbolj skrajno, ne štrli in ne moti pomembnega, morda tudi lažnega miru na površini. (Delo, 15. nov. 1999, NB)
V Bruslju si očitno prizadevajo znižati ton razprav, ki jih je sprožil hrvaški ukrep, zato so posebej poudarili dejstvo, naj poskušata državi v neposrednih stikih izvedencev – prvo srečanje bo 25. februarja v Ljubljani – brez posredovanja mednarodnih institucij urediti problem. (Delo, 20. feb. 2002, NB)
V Helsingørju so se zunanji ministri Unije, ki želijo znižati ton vročih avgustovskih izjav, lotili dogovarjanja o skupnem stališču, ki naj bi spoštovalo status tribunala, hkrati pa vsaj deloma ustreglo washingtonskim zahtevam. (Delo, 31. avg. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dajati [pravi] ton čemu.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to lower one's tone
hr., srb.sniziti ton
rus.sbavit‘ ton

zvíšati tón ekspr.; pren.
 
Pomen
 
glasneje, odločneje spregovoritiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePrejšnji petek se je na sestanku kolegija pod točko razno oglasil podpredsednik parlamenta dr. Miha Brejc (SDS) in ogorčeno ugotovil, da državni zbor celo leto ni bil sposoben v evropski parlament poslati svojega predstavnika in zato tam sedem slovenskih opazovalcev še vedno nima nikakršne pomoči pri delu. To kaže tudi na veliko nesposobnost ali pomanjkanje politične volje, je ustrezno zvišal ton Brejc, ki je seveda eden od sedmih omenjenih opazovalcev v Bruslju brez strokovne pomoči. (Delo, 21. jan. 2004, NB)
Nasprotno pa sta oba zvišala ton, ko je Čuk očital združenju, da še ni obravnavalo poslovnega načrta združenja za trgovino (ki ga po pravilih mora sprejeti). Torej načrta dela za tisti del ceha, ki bi ostal pod streho GZS. (Delo, 20. sep. 2006, NB)
Tako nekateri izdajajo dve do tri knjige letno, pri čemer pa se marksistični preskok iz kvantitete v kvaliteto kar noče in noče zgoditi, kvečjemu obratno. Tako da res ne vem, kako pravzaprav naprej. Da bi še bolj zvišala ton, je skoraj nemogoče. (Delo, 18. nov. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dajati [pravi] ton čemu.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to raise one's tone
hr., srb.povisiti ton
podići ton
dizati ton
rus.povysit‘ ton
Slovar slovenskih frazemov