Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino trepetlíka
strésti se kàkor trepetlíka [v vétru], gl. tresti se kakor trepetlika [v vetru].

trésti se kàkor trepetlíka [v vétru] ekspr.; primera, dov. stresti
 
Pomen
 
zelo se trestiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTopolščak in njegova sestra sta ravnala, kakor je bil zdravnik ukazal za take slučaje, in bolniku je vnovič odleglo, da je zaspal; sedaj je Miklavž ostal pri njem ter poslal sestro spat. Ta se je v malo trenutkih vrnila in stoječa med vrati migala bratu, naj pride k nji; bila je vsa zasopena in tresla se je kakor trepetlika v vetru. (J. Kersnik, Testament, NB)
Ko so te odnesli tvoji dobri kirasirji – za Boga je bil to smešen prizor, in njega milosti gospodu vicedomu tresel se je trebušček kakor trepetlika o pišu! – odrinil sem proti domu. (I. Tavčar, Janez Sonce, NB)
Čuden vtis je napravil ta vzajemni pogled na oba. Sodnik se je stresel kakor trepetlika v večernem pišu in bled kakor novo pobeljen zid je ustavil svoj korak. A takoj potem mu je šinila kri v lice in krog tesno stisnjenih usten mu je legel izraz silnega zaničevanja in sovraštva. (J. Kersnik, Gospod Janez, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera tresti se kakor trepetlika [v vetru] temelji na dejstvu, da listi trepetlike zatrepetajo že ob najmanjšem vetru.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.tresa se kato list
češ.třást se jako [osikový] list
hr.tresti se kao list [na vjetru]
drhtati kao list [na vjetru]
mak.se tresa kako list na vetar
trząść się jak liść [osiki (na vietrze)]
rus.drožat’ kak osinovyj list
drožat’ kak list’ja osiny
trjastis’ kak osinovyj list
trjastis’ kak list’ja osiny
slš.chviet’ sa ako list vo vetre
triast’ sa ako list vo vetre
ukr.tremtity jak osynovyj lyst

trésti se kot trepetlíka ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo se trestiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»Kot ti zdaj iz doma sirote podiš, za solze njih slep in gluh za njih stoke, nekdaj izženó iz tvojih hiš in tebe in tvoje otroke!« Ljudje ostrmé, odrtnik se zgrozi in stresa od straha se kot trepetlika, neznančeva grožnja mu v úhu šumi kot kletev strašnì Vsesodnika. (S. Gregorčič, Poezije, NB)
… iz mračnega kota je vrgla vanj svoj zveneči smeh kakor zlato jabolko in on je bliskovito odskočil in nato prav tako bliskovito skočil k njej kakor razdražen paglavec; ona pa se je že potegnila vase in je držala drobne pesti na svojih visokih prsih in je bila vsa bela in vsa mehka in vsa šibka in je trepetala kot trepetlika, ker se je s hrepenenjem bala ognjenega viharja, ki je z divjo radostjo vstajal v njem. – Tilčka. (C. Kosmač, Balada o trobenti in oblaku, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera tresti se kot trepetlika temelji na zelo nazorni primerjavi s trepetanjem listov na drevesu trepetlika. Ta je tudi poimenovana po trepetanju listov. Ti se namreč zganejo že ob najmanjši sapici.
Slovar slovenskih frazemov