Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino Tŕst
[lepó] po vŕsti, kàkor [so] híše v Tŕsti ekspr.; primera, tudi s kot
 
Pomen
 
izraža pravilno, normalno zaporedje česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePOLONA: Le malo potrpljenja; vse lepo po vrsti, kakor so hiše v Trsti. Najprej boš pa večerjal. (J. Stritar, Logarjevi, ZD V, 408)
Težko je skriti toliko krvi. Ob Gramozni jami so se začeli nizati grobovi, lepo po vrsti, kakor hiše v Trsti. Ko je bila vojna končana, je takoj zraven začela rasti nova mrliška soseska, vrsta za vrsto neoznačenih gomil. (Delo, 1. sep. 2007, NB)
Sprva so bile hiše skromne, sčasoma pa so zrasle v prave palače. Stavbe so stale tako, da so prišleki iz Kranjske lahko dejali – po vrsti kakor hiše v Trsti. (Delo, 28. nov. 2007, NB)
Tega predloga ne bom podprl, ker so bile za to govornico izrečene besede, ki dejansko ne ustrezajo resnici, še več, zdi se mi, da tisti, ki je te besede izgovoril, zakona ni prebral. Pa gremo lepo po vrsti, »kakor hiše v Trsti«. Prva stvar je bila ta, da avtor trdi, da nacionalnega športnega programa ni. (Državni zbor RS: 6. redna seja, 11. 09. 1997, NB)
Potem je sledilo še nekaj drugih, ne ravno razsvetljujočih členov, dokler nisem prišel do 22., ki govori o enakem varstvu pravic: »Vsakomur je zagotovljeno enako varstvo njegovih pravic v postopku pred sodiščem in pred drugimi državnimi organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil …«, kjer sem doživel popolno razsvetlitev. No, zdaj pa lepo po vrsti, kot so hiše v Trsti. (Delo, 20. maja 2004, NB)
To ste »flikali«, to ste sestavljali, to ste lepili in jasno, ko človek pogleda to obliko, potem vidi »flikarijo« tudi v vsebini. Pa pojdimo po vrsti, kot so hiše v Trsti, so rekli včasih. Predgovor, stran 35. (Državni zbor, RS: 12. redna seja, 24. 03. 1999, NB)
Čim hitrejši boste vi z vašimi pojasnili, tem manj bomo mi proceduralno zapletali oziroma sploh ne bomo zapletali in zadevo bomo spravili pod streho. »Ampak po vrsti, kot hiše v Trsti«, pravi primorski pregovor. Po vrsti, eno za drugim. (Državni zbor RS: 20. izredna seja, 25. 03. 1998, NB)
Izbrana in cenzurirana govorna kultura je tako postala del javne sfere. Slovenske novice, najbolj bran slovenski dnevni časopis, bralca na primer neguje s takšnimi uvodi: »Pojdimo lepo po vrsti, kot so oziroma naj bi vsaj bile hiše v Trsti. (Delo, 18. okt. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Primero lepo po vrsti, kakor so hiše v Trsti omenja brez razlage J. Glonar (SSJ, 436). V drugih starejših slovarjih je ne najdemo. Glede na slovarsko pojavitev in gradivo lahko rečemo, da je bila primera pri nas znana vsaj že v obdobju med obema vojnama. Temelji na primerjavi urejene vrste, ki je primerjana z razmestitvijo hiš vzdolž cest oziroma ulic, navadno v mestih ali večjih naseljih. Zato bi lahko tudi rekli lepo po vrsti, kot so hiše v mestu. Primerjalna sestavina Trst je bila izbrana zaradi rime: po vrstiv Trsti. Pri tem je bila uporabljena tudi narečna sklonska oblika v Trsti namesto knjižne v Trstu. Uporaba rime in s tem dirigiran ali omejen izbor besed ali imen je v primerah, a tudi v rekih, pregovorih in frazemih splošno znan pojav. Izbor mesta Trst v primeri lepo po vrsti, kakor so hiše v Trsti je bil seveda možen tudi zato, ker je bilo to veliko mesto v času nastajanja primere zelo znano in živo v zavesti slovenskih govorcev. Da je bil Trst nekdaj v vednosti in zavesti slovenskih ljudi res zelo prisoten, kaže tudi njegovo pojavljanje v ljudskih pesmih in delih naših klasičnih pisateljev. Glede na to je primera lepo po vrsti, kakor so hiše v Trsti brez dvoma izvirno slovenska.

[lepó] po vŕsti, kot [so] híše v Tŕsti, gl. [lepo] po vrsti, kakor [so] hiše v Trsti.
Slovar slovenskih frazemov