Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino vítez
vítez na bélem kônju ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
zelo lep, dober, bogat, idealen moški, partnerSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeEU je bila v svojih začetkih del bipolarnega sistema hladne vojne, danes pa je evropski odgovor na globalizacijo. Zato se je celo nekdanji evroskeptik Gerhard Schröder v Nici spremenil v viteza na belem konju, ki je rešil vrh in še čast vzhodne sosede Poljske, saj ji je v ministrskem svetu priboril enako število glasov, kot jih ima Španija. (Delo, 15. dec. 2000, NB)
Celo selitev vlade ni pomagala. Berlin nujno potrebuje preporod, toda vitez na belem konju, ki naj bi ga prinesel, še ni prijahal do mestnih meja. (Delo, 14. apr. 2001, NB)
Najprej Ljubljana kot slavni center naše likovne ustvarjalnosti dokončno odpove. Potem se pojavi vitez na belem konju in v svoji načelno provincialni galeriji začne razstavljati tisto, kar bi morale načelno razstavljati vodilne slovenske institucije. Potem pride trop črnih vitezov ter belega pobije. (Delo, 27. okt. 1998, NB)
Politiki Mannesmannu ne morejo pomagati, pa tudi od industrije lahko pričakuje kaj malo podpore. Predsednik Siemensa Von Pierer noče biti vitez na belem konju. (Delo, 27. nov. 1999, NB)
V Aventisu se proti Sanofiju bojujejo z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Le nekaj ur po objavi ponudbe so javno izrazili možnost, da bodo v boju za preživetje poiskali pomoč viteza na belem konju. (Delo, 27. feb. 2004, NB)
Toda ali je sporazum, ki so ga pred štirimi leti podpisali v japonskem Kjotu, res vitez na belem konju, ki bo Zemljo rešil pred onesnaževalci. (Delo, 19. jun, 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. princ na belem konju.