Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino vlóga
igráti glávno vlógo ekspr.; pren., dov. odigrati
 
Pomen
 
biti pri kakem dejanju, ravnanju vodilen, odločujočSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIn tudi iracionalizem in pa Rosenberga lahko razložimo s strahom. Zakaj nobenega dvoma ni, da igrá pri tem glavno vlogo spoprijem zahodnega kapitala v boju za vplivna področja, za kolonialne posesti. (Boris Pahor, Nekropola, NB)
To je bila pravzaprav spet lepa smrt, spet lep pogreb, kar sem poznal že od otroških let, ko je stara Šerajka od časa do časa sedla h kavi pri našem kuhinjskem štedilniku in je pred materjo obnovila vse ljubljanske smrti in vse ljubljanske pogrebe prejšnjega tedna; v njenem pripovedovanju je imel glavno vlogo vedno Totenbirt, nikoli pa smrt. (Marjan Rožanc, O svobodi in Bogu, Izbrani eseji, NB)
Poznavalci razmer pravijo, da je pri političnem vračanju Slobodana Miloševića pod okrilje Jugoslavije odigrala glavno vlogo njegova žena, ki je bila tudi najbolj aktivna na predvolilnih shodih srbske in jugoslovanske levice. (Delo, 26. sep. 2000, NB)
Čeprav jugoslovanskemu kralju Kamničani niso bili tako vdani kot avstrijskim cesarjem, so kralja Aleksandra leta 1921 v Kamniku sprejeli zelo slovesno. Na postaji na Zapricah ga je čakala množica, glavno vlogo pa je imela Mestna godba, ki jo je vodil občinski tajnik Ullman. (Marija Klobčar, Kamničani, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem igrati glavno vlogo z različicama odigrati glavno vlogo in imeti glavno vlogo izhaja z gledališkega področja, v katerem so za igralce glavne, pomembne, velike vloge, vloge, ki odločajo, najbolj zaželen cilj. Preneseno na druga področja življenja sta besedni zvezi igrati glavno vlogo, imeti glavno vlogo dobili pomen ‘biti pri kakem dejanju, ravnanju vodilen, odločujoč’. Sestavina glavna je lahko v blizupomenskih frazemih zamenjana s sestavinami odločilna, pomembna, velika.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.sehrát v něčem rozhodující úlohu
hrát v něčem hlavní úlohu
hrát v něčem velkou úlohu
fr.jouer un rôle primordial
rus.igrat‘ odnu iz glavnyh rolej

igráti odločílno vlógo ekspr.; pren., dov. odigrati
 
Pomen
 
biti pri kakem dejanju, ravnanju odločujočSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKako se bo razpletel naraščajoči konflikt med državo in civilno družbo, je najbrž odvisno od tega, kakšno vlogo bodo imeli izobraževalni sistem, mediji in sindikati, ki so – v nasprotju z državo – deležni čedalje večjega zaupanja. Kot katalizatorji med državo in civilno družbo bodo očitno igrali odločilno vlogo pri razpletu tega konflikta. (Delo, 21. apr. 2001, NB)
Toda vzporedno z izpuščanjem talcev z južnofilipinskega otoka Jolo, pri čemer igra Gadafi odločilno vlogo, poteka čudna diplomacija, ki gre najbolj na roke Tripoliju, očitno pa se je tudi druge države od Francije, Nemčije, Finske do Južne Afrike in Libanona ne otepajo, ko se prihajajo zahvaljevat v Tripoli. (Delo, 15. sep. 2000, NB)
Doma so vedno govorili več jezikov, predvsem angleško in arabsko, in sama se čudi, kako je Youssefu uspelo priti do tako dobre slovenščine, kot jo govori. Pri tem je odločilno vlogo seveda igral vsakoletni enomesečni obisk v Sloveniji. (Zvone Žigon, Izzivi drugačnosti, Slovenci v Afriki in na Arabskem polotoku, 2003, NB)
Upam, da se bosta kulturna identiteta in raznolikost nadaljevali tudi v prihodnje. Tudi sami imamo s tem probleme; mislim, da je evropska integracija velika prednost, toda kombinacija integracije in raznolikosti bo gotovo tudi v prihodnje igrala odločilno vlogo. (Delo, 19. apr. 2000, NB)
Duhovne plime in oseke, ki so usodno zaznamovale popotovanje človeštva skozi čas, ženskam niso bile naklonjene. Med mnogimi stoletji je le eno, v katerem so mogle zares odigrati odločilno vlogo. Epoha luči (in) razuma, brez katere bi se znašli v čisto drugačnem svetu, kot smo se, je najbrž prav zaradi njih tako zelo prelomna. (Igor Grdina, Poti v zgodovino, NB)
Zdovc je odigral odločilno vlogo, saj ste bržkone opazili, da so mlajši odpovedali ob pritisku, da moramo zmagati v Beogradu. Zato ker nimajo znanja in izkušenj ter težko prenašajo psihično breme. (Delo, 28. feb. 2000, NB)
Uganda in Ruanda sta odigrali odločilno vlogo v uporu proti Mobutujevemu režimu, ko pa jima je novi predsednik Laurent Kabila obrnil hrbet, sta podprli Kinšasi sovražne upornike. (Delo, 27. feb. 2002, NB)
Za filmsko situacijo, ki je nukleus dogajanja, je pomembna njena intenzivnost. Pri tem imajo odločilno vlogo filmski liki kot sile, ki se udejanjajo v dogajanju. Dogajanja in situacije so interaktivno povezani. (Delo, 12. jan. 2002, NB)
Gospodarstvo na kranjsko-slovenskem ozemlju je bilo v slovenskih rokah. Na koroškem ozemlju je bilo samo 3,2 odstotka slovenskih kreditnih zadrug, zato je bilo deležno pomoči samo nemško podjetništvo, ki je prevladovalo in imelo odločilno vlogo ponemčevanja in tujega vpliva na prebivalstvo. (Delo, 24. nov. 2001, NB)
Peking – V očeh LR Kitajske predsedniške volitve v ZDA ne bodo manifestacija demokratičnega odločanja o novem voditelju svobodnega sveta, temveč farsa, v kateri ima odločilno vlogo denar – milijarde dolarjev, porabljene za razne zvijače v predvolilni kampanji. (Delo, 4. nov. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. igrati glavno vlogo. Ustrezni češki frazem je sehrát v něčem rozhodující úlohu.

igráti pomémbno vlógo ekspr.; pren., dov. odigrati
 
Pomen
 
biti pri kakem dejanju, ravnanju vodilen, pomembenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVse ideje, ki bodo igrale pomembno vlogo v zgodovini človeštva, imajo enako usodo: ko se pojavijo, jih sodobniki ne prestrežejo le z opazno trmastim nezaupanjem, temveč celo z nerazložljivo neprijaznostjo in sovražnostjo; pionirji teh idej se morajo hudo bojevati in veliko trpeti; nanje gledajo kakor na norce, otroško nerazumne ali celo naravnost kot na nekoristne ljudi. (L. L Zamenhof idr., Mednarodni jezik: Realna ali nerealna utopija, NB)
Spomin in tradicija sta elementa, ki igrata pomembno vlogo v Strniševi in Tauferjevi poetiki. Po eni strani bi rada našla nove izrazne možnosti v jeziku, simboliki …, po drugi strani pa ju prav tradicija in evokativni elementi (spominski elementi) nagibajo k spajanju lastnega izraza z ljudskim. (Marjetka Golež Kavčič, Ljudsko in umetno – dva obraza ustvarjalnosti, NB)
V četrtem poglavju je bil Boetij omenjen kot osebnost, ki je odigrala pomembno vlogo pri predaji filozofske retorike srednjemu veku. Njegov retorični sistem pa si na tem mestu zasluži več pozornosti tako zaradi svojih dejanskih odlik kot tudi zato, ker je v poznem srednjem veku postal avtoriteta med sholastičnimi učitelji. (George A. Kennedy, Klasična retorika in njena krščanska tradicija od antike do sodobnosti, NB)
Ker gre za strateško pomembno območje med Japonsko, Novo Gvinejo in Havaji, so Američani na njem takoj zgradili vojaško oporišče. Po napadu na Pearl Harbor so otok zasedli Japonci. Američani so ga vnovič zavzeli poleti 1944. Guam je odigral pomembno vlogo pri dokončnem zlomu Japonske, pozneje pa tudi v korejski in vietnamski vojni. (Delo, 29. nov. 2001, NB)
Pri prenosu idej z univerze v industrijo in še posebno pri ustanavljanju podjetij bo pomembno vlogo bržkone morala odigrati tudi vlada s finančnimi injekcijami za takšne projekte. Pri tem bi se najbrž dalo kar precej naučiti od Danske in Švedske, kjer je razmeroma lahko dobiti prvi milijon kron za ustanovitev visokotehnološkega podjetja. (Delo, 29. jul. 2004, NB)
Na pobudo Madžarov bodo Kluže vključene v verigo podobnih evropskih trdnjav na Poljskem, v Galiciji, na Slovaškem, na Madžarskem, v Avstriji in Italiji. Zgodovina trdnjave sega v 15. stoletje v čas obrambe pred Turki, pomembno vlogo je imela med Napoleonovimi vojnami, današnjo podobo pa je dobila v času soške fronte. (Delo, 23. jun. 2003, NB)
Družba pooblaščenka je imela očitno pomembno vlogo tudi pri dvomljivem poslu s cigaretnimi škatlicami. Naročnik škatlic za znamke Marlboro, West, Camel itd. je plačeval prek več svojih podjetij. (Delo, 7. avg. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. igrati glavno vlogo.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik gluž.wažnu rólu hrać
nem.eine wichtige Rolle spielen
rus.igrat‘ važnuju rol‘

igráti velíko vlógo ekspr.; pren., dov. odigrati
 
Pomen
 
biti zelo pomembenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSame splošne stvarí, nezadovoljnost brez določnih vzrokov. Veliko vlogo igrá pri vsem tudi tvoje … hm … privatno življenje … da, da; oprosti. (I. Cankar, Romantične duše, NB)
Hasan je zdaj pripeljal v sobo Nikolaja Rogonjo. V trenutku, ko so se odprla vrata, je Juri na hodniku zagledal meniha Dominika, in novič ga je prešinila slutnja, da utegne ta mož igrati v njegovem življenju še veliko vlogo. (Miroslav Malovrh, Na devinski skali, NB)
Zaslišujejo tiste, za katere so se potegnile njihove družine ali posamezniki, ki imajo dokaze o begunčevi ‘moralni neoporečnosti’, izkazani v pretekli vojni. Baje igra pri tem veliko vlogo denar. (Tomo Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
Francoz Jean Gené je nekoč dobesedno iztiril Stockholmce, ko je zaprošen, naj pove, kaj mu na Švedskem ni všeč, svetoval ljudem, naj se v vedenju nekoliko sproste, naj porinejo roke v žepe in žvižgaje odkorakajo po ulicah. Veliko vlogo v švedskem humorju ima alkohol in šale o pijancih so v tej deželi zelo popularne. (Slavko Krušnik, Smeh stoletij, NB)
Vlada bo po njegovih besedah spodbujala predvsem interdisciplinarne študijske programe, meni pa tudi, da bi bilo treba že v srednjem šolstvu, predvsem z dobro štipendijsko politiko, aktivno spodbujati tisti del populacije, ki se zanima za tehniko. Po njegovem bi lahko imeli veliko vlogo pri tem tudi delodajalci, če bi začeli bolj opazno in ves čas iskati želene profile. (Delo, 15. dec. 2004, NB)
Canetti, ki mu je pol leta po nacističnem prevzemu oblasti v državi 1938. uspelo emigrirati iz Avstrije, je na Dunaju pogosto opazoval vedenje večjih skupin. Dve desetletji pozneje je napisal esejistično knjigo Masse und Macht (Množica in moč), ki opisuje fundamentalni pomen teh fenomenov za politično stvarnost. Dunaj je tako odigral veliko vlogo pri nastanku Canettijeve ostroumne »teorije o množični norosti«, bolezni, ki jo je, tudi v sedanji Evropi, težko nadzirati. (Delo, 16. maja 2001, NB)
Rudolf I. pa je s svojo kamariljo odigral veliko vlogo tudi pri potopu nekdaj ljubljanskega in slovenskega klubskega ponosa, NK Olimpija. Na tem mestu bom malce zapustili prvega Zavrla in se posvetil drugemu, Franciju, ki je pred kratkim postal predsednik edinega pravega naslednika »pokojne« Olimpije – to je NK Bežigrad. (Delo, 16. dec. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem igrati veliko vlogo, enako različici imeti veliko vlogo in odigrati veliko vlogo izhajajo z gledališkega področja, v katerem so za igralce velike, glavne, pomembne vloge najbolj zaželen cilj. Preneseno na druga področja življenja je besedna zveza igrati veliko vlogo dobila pomen ‘biti zelo pomemben’. Med starejšimi slovarji frazem igrati veliko vlogo omenja J. Glonar (SSJ, 428) pri iztočnici vloga: igrati veliko vlogo v gospodarskem, družbenem življenju.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.hrát v něčem velkou úlohu
fr.jouer un role primordial
gluž.wulku rólu hrać
rus.igrat‘ bol‘šuju rol‘

igráti vlógo kóga/čésa nevtr.; pren.
 
Pomen
 
predstavljati koga, kaj, ponazarjajoč njegove lastnosti, navade, obnašanje, biti kdo, kaj, pretvarjati se, posnemati koga, kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOb vzglavju je slonel študent Stržinar; njegov obraz je bil zelo nežen, rdeč in bel, polženski; mali brki so bili skrbno gojeni, tudi frizura je bila velike hvale vredna. Opiral se je s komolcem ob posteljnjak in je gledal zelo resno; očitno je bilo, da je igral vlogo zdravnika in da se je čutil imenitnega. (Ivan Cankar, Sreča, NB)
Otrok se namreč ne skuša vsiljevati na stalen način; potem ko je igral vlogo generala, bo prav rad sprejel vlogo preprostega vojaka. Če tega ne bi storil, bi bila funkcija igre (priprava na družbeno življenje) popačena, in kar se dejansko dogaja z nesocialnimi otroki … (Gaston Bachelard, Oblikovanje znanstvenega duha, NB)
Znane so naše šale, ki jih lahko dobro razumejo le tisti z nekaj več znanja o naši preteklosti. Rdeča nit je namreč v vprašanju, kdo naj bi komu igral vlogo ‘velikega brata’, Švedska Norveški ali pa bi bilo nemara lahko tudi obrnjeno … (Delo, 22. avg. 1998, NB)
Teden dni je tega, kar je Mirko Zamernik, tisti poslanec, ki je v minulem mandatu igral vlogo glavnega političnega interpreta primera Petek, mirno razložil, da v vladajoči stranki resni razmisleki o vnovični ustanovitvi Petkove parlamentarne komisije ne obstajajo. (Mladina 2004, št. 48, NB)
V tem času je priplezal do mesta starejšega izvršnega podpredsednika in izvršnega podpredsednika Sanofi-Aventisove medicinske in raziskovalne enote. Skoraj dve desetletji je igral vlogo najpomembnejšega pomočnika karizmatičnega Dehecqa. (Priloga delo FT januar–junij 2007, NB)
»Oče, komu naj po vsem tem, kar si mi razkril, sploh lahko zaupam?« razočarano vpraša Histos. »Nikomur, če hočeš igrati vlogo boga temu ljudstvu,« mu prišepne starec, ker se približa brhka točajka z vrčem vina. (Miha Remec, Iksia ali slovo živostrojnega človeka, NB)
Kitajska vlada vztraja pri tem, da mora Sveti sedež najprej pretrgati odnose s Tajvanom, kjer več kot tri milijone katolikov priznava papeža – v nasprotju s tukajšnjo Domoljubno zvezo katolikov, ki so prisiljeni igrati vlogo edine avtonomne katoliške cerkve na svetu. (Delo, 13. jan. 1999, NB)
Berlusconi res ni mogel v Bologno, pravijo, ker je medtem demokristjana Casinija, ki je bil vedno na desni v primerjavi z Andreatto, zmerjal s partizanom in levičarjem, očital mu je tudi, da hoče biti Craxi in igrati vlogo jezička na tehtnici. (Delo, 31. mar. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem igrati vlogo koga/česa izhaja iz gledališkega področja. V njem igralci igrajo, tj. predstavljajo, posnemajo določene osebe, like, ki so opisani v gledaliških delih. Frazem je nastal s prenosom takega igranja, takih dejavnosti na druga področja človeškega življenja.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.igrati ulogu koga, kakvu
rus.igrat‘ rol‘ kogo
igrat‘ kakuju rol‘
sygrat‘ rol‘ kogo

iméti glávno vlógo, gl. igrati glavno vlogo.

iméti odločílno vlógo, gl. igrati odločilno vlogo.

iméti pomémbno vlógo, gl. igrati pomembno vlogo.

iméti velíko vlógo, gl. igrati veliko vlogo.

kdó/kàj ne igrá nobêne vlóge pog., ekspr.; 3. os., nikal., pren., tudi to
 
Pomen
 
ni važen, ni važno, je nepomemben, je nepomembnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePosebnost je tudi, da v Katonovi zgodovini v popolnem nasprotju z izdelki helenističnih zgodovinopiscev posameznik ne igra nobene vloge, temveč ostaja del kolektiva, ki je tvorec zgodovine. Posameznik, bodisi plemič bodisi navaden plebejec, se je v Katonovih Izvorih popolnoma izgubil v širšem zgodovinskem spominu – pisec govori le o vojakih, državnih uradnikih ipd. Moja žena me je zapustila. Ona v tej zadevi ne igra nobene vloge več, torej je to v redu. (Tim Thompson, Ženska da je kaj, NB)
»Zgodovina … v današnjem času mora biti zgodovinski roman – ali vsaj tisto, kar tako imenujemo – potopljeno v ponovno najdem čas v nekem notranjem svetu … Čas tu ne igra nobene vloge. Zmeraj se čudim, kako moji sodobniki, ki verjamejo, da so osvojili in preobrazili vesolje, ne vedo, da lahko po svoji volji zmanjšamo razmak med stoletji.«. (Drago Jančar, Britanski učitelj v sorodstvu z jamskim človekom, NB)
Nato je organizacija za – kar se zgodi le redko – resne vojaške primere v sili. V vsakdanjem življenju državljanov ne igra nobene vloge. Evropska unija pa – prav nasprotno – s svojimi pravili in uredbami sega na vsa področja življenja v Evropi. (Delo, 13. dec. 2002, NB)
V drugačnem primeru gre le za drugačno vsebino, pa rečete: mnenje iz zakonodajno-pravne službe, pač, ni pomembno. To je eno izmed različnih mnenj, kot da je zakonodajno-pravna služba, recimo, najmanjša poslanska skupina v tem državnem zboru, ki pač izraža samo svoje mnenje in za nas, pač, to ne igra nobene vloge. (Državni zbor RS: 36. redna seja, 21. 05. 2004, NB)
»To pravzaprav pomeni, da bo ob takih nadzornikih poslovanje javnih podjetij opoziciji še naprej prikrito, poziciji pa ne,« je prepričan svetnik najštevilčnejše opozicijske stranke v ljubljanskem mestnem svetu Peter Sušnik. Na naše vprašanje, ali dva člana, ki sta imenovana na usklajen predlog primestnih občin, gre pa za vse člane, ki so iz vrste t. i. desne politične opcije, za nadzor pozicije nista dovolj, pa je Sušnik dejal, da to ne igra nobene vloge, saj mestni svet s primestnimi občinami nima nikakršne veze. (Delo, 13. jul. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem kdo/kaj ne igra nobene vloge izhaja z gledališčega področja. Temelji na dejstvu, da kdor nima vloge, nima nobene veljave. Nasprotno pa imajo veljavo tisti, ki igrajo glavno, odločilno, pomembno, veliko vlogo (gl. zgoraj igrati glavno vlogo itd.).

odigráti glávno vlógo, gl. igrati glavno vlogo.

odigráti odločílno vlógo, gl. igrati odločilno vlogo.

odigráti pomémbno vlógo, gl. igrati pomembno vlogo.

odigráti velíko vlógo, gl. igrati veliko vlogo.

tó ne igrá nobêne vlóge, gl. kdo/kaj ne igra nobene vloge.