Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino vôjna
papírnata vôjna publ.; pren.
 
Pomen
 
1. pridobivanje velikega števila dokumentov, obsežne dokumentacije, potrebnih za kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMariborčani so na koncu vendarle izgubili papirnato vojno s Škoti. Čeprav je 139-članska posadka včeraj vzletela z letališča v Slivnici, je morala že po 10 minutah leta pristati v avstrijskem Gradcu. (Delo, 1. avg. 2001, NB)
Toda preden pridejo do te faze, morajo izbojevati še »papirnato vojno«: pred izvajanjem študije je treba pridobiti soglasji dveh organov, komisije za medicinsko etiko in urada RS za zdravila v okviru ministrstva za zdravje. (Delo, 11. jul. 2002, NB)
Za zgled so lahko tudi pri logistiki in informatiki; kot prvi so denimo pripravili računalniški sistem za stik z nacionalnimi olimpijskimi komiteji, ki je odpravil tradicionalno papirnato vojno z gorami formularjev … (Delo, 14. dec. 1998, NB)
Če bi že dobili papirnato vojno za prevoz visoko-radioaktivnih odpadkov, pa bi verjetno kdo opazil velikanske kontejnerje, v katerih bi jih prevažali, da ne govorim o tehnični (ne)izvedljivosti takšnega projekta. (Delo, 30. dec. 2002, NB)
2. dalj časa trajajoča pismena polemikaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeMed ministrstvom za zdravstvo in društvom Projekt človek se je že pred časom razvnela papirnata vojna, v kateri društvo obtožuje ministrstvo pretiranega stekanja denarja v vladni zdravstveni sektor in zanemarjanje nevladnega sektorja. (Delo, 8. apr. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem papirnata vojna temelji na prenesenem pomenu besede vojna: ekspr. ‘hudo prepiranje, medsebojno spopadanje’ in ‘močno, dolgotrajno, vztrajno prizadevanje za ureditev česa’. Sestavina papirnat natančneje določa, kakšni sta omenjeni dejavnosti.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.paper war
češ.papírová válka
fr.paperasserie administrative
nem.Papierkrieg (mit jmdm. führen)
rus.bumažnaja vojna
Slovar slovenskih frazemov