Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino vósek
bél kot vósek ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo bel ali bledSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeV meni je zaledenela kri. Zadnja kaplja krvi je izginila tudi Meti s cvetočega obraza in ustni sta ji bili beli kot vosek. (I. Tavčar, Cvetje v jeseni, LZ 1917, 295)
In glej, v sanjah se mi je prikazal moj mož. Bil je bel kot vosek in vsa obleka na njem se je svetila. Šel je brez greha iz življenja, ker dobro vemo, da prevzame morilec vse grehe tistega, katerega je umoril. (I. Tavčar, Visoška kronika, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera bel kot vosek, podobno tudi bled kot vosek, temelji na vidnih lastnostih voska. Da ta belina ni ravno stalna, kaže primera rumen kakor vosek. Na fizičnih lastnostih voska – da je mehek – pa temeljita primera mehek kot vosek, topiti se kot vosek.

bléd kàkor vósek ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo bledSkrij zgled▾
 
Zgled rabeNa okrogli mizici pod sliko zapuščene devojke v beli halji je gorelo dišeče olje z dolgim plavkastim plamenom … Perin obraz je bil bled kakor vosek in obrvi so se mu tresle. (I. Cankar, Jadac, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. bel kot vosek.

mêhek kàkor vósek, gl. mehek kot vosek.

mêhek kot vósek ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo mehek; dobrosrčen, ljubezniv, popustljivSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDečko je postal mehek kot vosek, od tedaj je bil iskren don Boskov prijatelj. (F. Knific, Deček s pristave, 150)
Vrata so se rahlo odprla in v hišo so stopili duhovnik, cerkovnik in Jernač. Kozomolec je prebledel, srce mu je bilo kot vosek mehkó in na vse pripravljeno. Spoznal je, da se mu bliža konec, in postal je čudovito vdan. (Jan Plestenjak, Mlinar Bogataj, NB)
Spet sem videl, da je strašni Črtomir v njenih rokah mehak kot vosek. (Mimi Malenšek, Črtomir in Bogomila, 1959, 391)
Ob prihodu na svet (se) dojenčkova lobanja, ki je kakor vosek mehka, mora vdati raznim pritiskom. (Osvald, KMD 1925, 84)
Sta pa tudi mehki obe čeči, Vera in tačka, kakor vosek, kakor testo. Po očetu sta mehki, oče se da zapeljati, kakor mlad junec. (D. Lokar, Rodovi, 1980, 46)
»Veste, da imate hudo napako?« se spet šali plemkinja. »Nikdar si ne bi mislila tega! Kakor hrast na gori ste, pa mehek kakor vosek! Ali se vam še niso zacelile rane?« (Jože Pahor, Serenissima, 1954, 162)
 
Izvor frazema
 
Primera mehek kot vosek temelji na mehkosti voska, ki se prenaša na človekove značajske lastnosti. Na enakem dejstvu temelji tudi primera topiti se kot vosek.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.být měkky jak vosk
fr.être une cire molle
nem.weich wie Wachs sein
rus.bytь mjagkim kak vosk

porumenéti kàkor vósek, gl. rumen kakor vosek.

raztopíti se kot vósek, gl. vosek.

rumèn kàkor vósek star.; primera
 
Pomen
 
zelo rumen, zelo bledSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»Sramota!« Srakoš hodi sem in tja in ne reče besede. Samo upognjen je še bolj in njegov ščetinasti obraz je rumen kakor vosek. (M. Pugelj, Bela vrana in druge novele, NB)
Azbad je pobledel in zardeval. Justinijanovo lice je porumenelo kakor vosek, Teodora pa je omahnila na prestolu in omedlela. (F. S. Finžgar, Pod svobodnim soncem, Druga knjiga, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. bel kot vosek.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.bjal kato vosàk
žàlt kato vosàk
bled kato vosàk
češ.[bledý] jako vosk
[bledý] jako z vosku
hr.blijed kao vosak
žut kao vosak
mak.bled kako svek’a
žolt kako svek’a
pol.żółty jak wosk
rus.žëltyj kak vosk
belyj kak vosk
slš.bledý ako vosk
žltý ako vosk
ukr.žovtyj jak visk
žovtyj jak voščina

stopíti se kot vósek, gl. vosek.

topíti se kot vósek ekspr.; primera, tudi pren., dov. stopiti, raztopiti
 
Pomen
 
zelo hitro se topiti; biti dobrosrčen, ljubezniv, popustljivSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNa Zemlji bo izparela voda iz oceanov. Naposled se bodo na njenem kot poper suhem površju gore stopile kot vosek. Toda te apokalipse ne bo dočakala več nobena uboga človeška para. (Delo, 18. avg. 2001, NB)
Fascinantna osebnost, kadar želi očarati, kruta, kadar se ji zdi, da se dialog ne odvija po njenem scenariju. Intervju z njo je posebno doživetje, ko te pozdravi cela galerija najrazličnejših obrazov in podosebnosti, zapeljuje, manipulira s svojo karizmo, ob njej se topiš kot vosek, dokler te ne oblikuje po svoje, da se tega zaveš šele na reprizi pogovora, sam pred računalnikom s svojim diktafonom. (Delo, 4. jan. 2003, NB)
Enkrat samo na krilih Ikarovih vsaj spomin me nesi pod nebo: V mladost nazaj, v mladost nazaj! Nebeškega plamena čut raztopi v prsih mi srce kot vosek, in duha perut omahni v večnosti morjé! (A. Medved, Pesmi 2, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. mehek kot vosek.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 28. 3. 2024.