Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino vráta
bíti pred vráti ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti zelo blizu, se napovedovatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSamozavestno obnašanje naših novih vladarjev, njihovo poljubno spreminjanje zakonov, osvajanje institucij, njihov ležerni odnos do reakcij javnosti in sleherne kritike, kaže, da se vsaj v Sloveniji že približujemo koncu druge etape. Novi red je pred vrati. (Drago Jančar, Egiptovski lonci mesa, NB)
Kmalu bodo od ameriške računalniške industrije ostali samo še visoko zmogljivi polprevodniki in softver, ravnokar sem pa napovedal, da ne bomo imeli dovolj bencina, da bi pri softveru ostali še naprej na čelu. Prav boleče. To pomeni, bi rekel, da sem prišel zdaj končno na vrsto, da še jaz kaj dodam in si izmislim izhod iz te zmede, ki je pred vrati. (Robert X. Cringely, Naključni imperiji, NB)
Pomlad je zdaj korakala v deželo z vsem svojim življenjem: trava je poganjala, lipe so brstele, sv. Jurij je bil že pred vrati in vsega je zmanjkalo v hiši. (Ciril Kosmač, Človek na zemlji, NB)
Soglasje k Podobnikovemu podpisu je pozneje dal tudi izvršilni odbor SLS. V ljudski stranki so po tem dejanju menili, da je zdaj združitev z SKD tako rekoč pred vrati. (Delo, 6. mar. 2000, NB)
»Pojdeš z menoj?« »Ne bom utegnila; velika noč je pred vrati, moram kaj pospraviti!« (Jan Plestenjak, Lovrač, NB)
Smokvino drevo pa naj vas nauči: kadar postane njegova veja že mužévna in odganja liste, veste, da je poletje blizu. Tako tudi vi: ko boste videli, da se to dogaja, védite, da je blizu, tik pred vrati. (Sveto pismo nove zaveze, NB)
Zunaj brezglasje, zunaj molk, preteč in skrivajoč nesrečo. Usoda je stala pred vrati. Čutila jo je v vsem svojem bitju in bala se je je. (Zofka Kvedrova, Njeno življenje, NB)
Ne godrnjajte drug nad drugim, bratje, da ne boste sojeni. Glejte, sodnik stoji pred vrati. Bratje, v trpljenju in potrpežljivosti si vzemite za zgled preroke, ki so govorili v Gospodovem imenu. (Sveto pismo nove zaveze, NB)
Po prepričanju Dala Jorgensona, zaslužnega profesorja ekonomije na harvardski univerzi, ki je v Münchnu predstavil raziskavo v vzrokih rasti produktivnosti dela, so pravilne razvojne odločitve pomembne še zlasti za srednjeevropske države, ki stojijo pred vrati Evropske unije. (Delo, 26. jun. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti pred vrati z različico stati pred vrati temelji na predložni zvezi pred vrati, ki pomeni neposredno bližino vrat, preneseno bližino, napovedovanje koga, česa sploh.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.být přede dveřmi
stát přede dveřmi
hr., srb.biti pred vratima
stajati pred vratima
nalaziti se pred vratima
it.essere alle porte
nem.vor der Tür stehen
rus.stat‘ u poroga

dán odpŕtih vrát, gl. dan.

dnévi odpŕtih vrát, gl. dan.

glédati kot bìk v nôva vráta, gl. bik.

glédati kot têle v nôva vráta, gl. tele.

kàj tŕka na vráta ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kaj se začenja, je tuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Meni se mudi naprej, pa se ne morem tukaj s tabo dolgo pomenkovati in pričkati. Danes ti trka na vrata sreča, ne podi je proč, morebiti se ne bo nikdar več pri tebi glasila.« Mož se zamisli in pravi: »Naj pa bo!« (J. Trdina, Pri pastirjih na Žabjeku, NB)
Nobenega dvoma več ni. Pomlad letos trka na vrata bolj zgodaj. Cvetoči mandlji so sicer povsem običajni februarski dogodek. (Delo, 15. feb. 2001, NB)
Toda reforme so ključnega pomena: v zadnjem času je evropska gospodarska rast zgrmela tako globoko, da je bilo celo v obdobjih zmernega razcveta ustvarjenih izjemno malo novih delovnih mest. Globalizacija, ki trka na vrata Evrope, položaja še zdaleč ne bo izboljšala. Zahodna Evropa nenadoma ne dohaja več naglo spreminjajočega se sveta. (Delo, 3. okt. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem kaj trka na vrata je nastal po prenosu z oseb na stvari, pojme, tj. od koga, ki s trkanjem napoveduje prihod na obisk, na kaj, kar se pravkar začenja, prihaja.

mí o vólku, vólk na vráta, gl. volk.

naletéti na zapŕta vráta publ.; pren.
 
Pomen
 
ne biti sprejet, podprt (kje, pri kom)Skrij zglede▾
 
Zgledi rabePrav zdravstvene ustanove pa si zaradi neveščosti v komuniciranju, zaradi »vgrajenega« nezaupanja do medijev, same delajo medvedjo uslugo. Še vedno se nemalokrat dogodi, da novinarji naletimo na zaprta vrata tedaj, ko bi za korektno poročanje zadostovala povsem poenostavljena razlaga brez vsakršnega »poseganja« v »zaupne« podatke. (Delo, 3. mar. 2000, NB)
Prijavil se je na zavod za zaposlovanje, vendar službe ni dobil. Tudi sam jo je iskal, vendar je povsod naletel na zaprta vrata. Danes razume, da ga nihče ni upal vzeti v službo. (Delo, 12. mar. 2003, NB)
Če bi Milošević hotel potrkati na ruska ali kitajska vrata, bi zelo verjetno naletel na zaprta vrata. Nekaj več možnosti bi imel, da bi s tiho podporo katere od teh dveh regionalnih sil dobil azil v kakšni od njiju odvisni manjši, relativno nepomembni državi. (Delo, 19. jun. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem naleteti na zaprta vrata temelji na besedni zvezi zaprta vrata, pomen le-te pa izhaja iz pomena sestavine vrata: v zvezi z odpreti, pripreti, zapreti ‘omogočiti komu, da lahko kam gre, kaj naredi’. Glede na to je besedna zveza zaprta vrata postala prispodoba za to, kar ne omogoča komu, da lahko kam gre, kaj naredi. Ta ima enak pomen v blizupomenskih frazemih ostati pred zaprtimi vrati, trkati na zaprta vrata, za zaprtimi vrati, znajti se pred zaprtimi vrati.

ostájati pred zapŕtimi vráti, gl. ostati pred zaprtimi vrati.

ostáti pred zapŕtimi vráti ekspr.; pren., nedov. ostajati
 
Pomen
 
biti zavrnjen, ne uspeti v prizadevanjihSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeRes pa je, da je z vidika uresničitve sanj posameznikov zaradi njihovega današnjega položaja ta splošno pozitivna ocena lahko tudi drugačna. Mislim predvsem na socialne stiske dela naših sodržavljanov, ki še niso našli zaposlitve ali pa so delo izgubili in so ostali pred zaprtimi vrati prihodnosti. (Delo, 16. jun. 2001, NB)
Čez tri leta so »vajeniško« dobo uspešno prestale Češka, Madžarska in Poljska, ki so jih leta 1999 sprejeli v Nato; Romunija in Slovenija, ob tej trojici najverjetnejši kandidatki, pa sta z dolgim nosom ostali pred zaprtimi vrati. (Delo, 30. mar. 2004, NB)
Na predlog novinarjev je nekaj stvari v predlogu zakona celo popravil – seveda, novinarjem res ni pametno iti v zobe. Kulturni ustvarjalci pa so ostali pred zaprtimi vrati, minister ni hotel izgubljati časa z njimi. Umetniki se počutijo ponižane in razžaljene, odrinjene na rob in preko njega. (Delo, 15. jun. 2007, NB)
Na pragu tretjega tisočletja se ta država nič več ne koplje v gospodarskem razcvetu, delovna mesta so čedalje redkejša, delodajalci pa izbirčni – in polni predsodkov in strahu. Zaradi vsega tega pripadniki t. i. obarvanih manjšin (minorités visibles) ostajajo pred zaprtimi vrati uradov in podjetij, ne glede na dokazila o izobrazbi, ki jih imajo v žepu. (Delo, 12. jul. 2007, NB)
Učinkovitost sama po sebi (ekonomski kazalci o rasti gospodarstva, padec inflacije, nova delovna mesta, izboljšana uprava itd.) še ne prinaša zagotovila in dovolj jasne varnosti pred poskusi totalnega obvladovanja družbe. Če je seveda sploh vse to res. Kajti o tem je mogoče dvomiti, ko človek gleda množice mladih ljudi, ki ostajajo pred zaprtimi vrati šol, brez upanja na prihodnost z znanjem in možnostjo uveljavitve. Mogoče je dvomiti, če človek bere članke o obubožanem zdravstvu in kulturi. (Drago Jančar, Egiptovski lonci mesa, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. naleteti na zaprta vrata. Ustrezni nemški frazem je vor verschlossenen Türen stehen.

pokazáti kómu vráta ekspr.; tudi pren.
 
Pomen
 
narediti, povzročiti, navadno z ostrimi besedami, grobim ravnanjem, da kdo zapusti določen kraj, prostor; grobo odsloviti; grobo odpustitiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeResnici na ljubo se je na časopisnem papirju znašel le del arzenala, ki ga Slovenci gojimo za tovrstni sestop. Ljudi na položajih znamo tudi žagati, rezati, odrezati, vreči s prestola, zbrcati, kogar ne maramo več, odsloviti, mu pokazati vrata, vzeti v nemilost, se ga kratko malo znebiti, celo zbrisati s prizorišča. (Delo, 26. nov. 2005, NB)
Žef je zaklel, udaril po mizi in rekel, naj stopijo ven z njim. Na lastne oči bodo videli, kako ji bo pokazal vrata. Smejali so se mu, kajti nihče ni jemal resno njegovih besedi. (C. Kosmač, Človek na zemlji, NB)
Končno sem ju torej dobil na samem v svoji sobi in jima iztepel neumnost iz glave. In jima nato pokazal vrata. Toda še vedno nista bila zadovoljna. (Jim Thompson, Ženska da je kaj, NB)
Le katera izmed bank bi si privoščila pokazati vrata dokazano vestnim dolgoročnim varčevalcem in izstopiti iz uveljavljenega projekta nacionalnega varčevanja?! (Delo, 10. okt. 2001, NB)
Če slučajno enemu izvajalcu pade na pamet, da bi zaščito svojih podjetniških interesov uveljavljal pri ministru, da ne rečem kar pri predsedniku vlade, bi mu morala oba prijazno pokazati vrata in mu jasno povedati, da je njegov pogovorni partner Dars kot naročnik. (Delo, 30. okt. 1999, NB)
Na mladinskem SP v Hemsedalu leta 1991, kjer je Košir osvojil naslov prvaka v superveleslalomu, se je Vrhovnik uvrstil nekam na rob trideseterice v veleslalomu, v slalomu pa je odstopil. V članski reprezentanci mu je Tomaž Cerkovnik že hotel pokazati vrata, potem ga je, prav na račun tega, da je na treningih vlekel s svojo prizadevnostjo, vendarle obdržal. (Delo, 16. dec. 1999, NB)
Najstarejša hči Helene (Paprika Steen) je raje odšla s trebuhom za kruhom. Njun starejši brat Christian (Ulrich Thomsen) je poskušal misliti s svojo glavo, zato mu je oče pokazal vrata in jih za njim trdno zaprl. (Delo, 17. jan. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pokazati komu vrata je nastal po opisu položaja v določenem prostoru, iz katerega kdo koga navadno grobo nažene, odslovi, pri čemer mu s kretnjo pokaže vrata ali mu to tudi pove: tam so vrata. Preneseno se izraz uporablja, kadar kdo koga grobo, pogosto tudi neutemeljeno odpusti iz službe. Frazem ima že J. Glonar (SSJ, 290) pri iztočnici pokazati: pokazati komu vrata: pognati ga. Pred njim tudi že Plet. II, 118: vrata pokazati, die Thüre weisen. Ruski frazeologi imajo ustrezno rus. pokazat’ na dver’ za kalk po fr. montrer la porte à qn. (gl. RF3, 2005, 176).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to show so. the door
češ.ukázat nekomu dveře
ukazovat komu dveře
fr.montrer la porte à qn.
hr., srb.pokazati komu vrata
nem.jmdm. die Tür weisen
zeigen, wo der Zimmermann das Loch gelassen hat
pol.pokazać komuś drzwi
rus.ukazat’ komu na dver’
pokazat’ komu na dver’
vystavit’ kogo [za dver’]

polítika odpŕtih vrát, gl. politika.

postáviti kóga pred vráta ekspr.; pren.
 
Pomen
 
grobo, neprijazno odpustiti koga iz službe ali vreči ga iz stanovanja, iz kakega prostora splohSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNaj se gospod obrne na Salvation Army, Vojsko rešitve. In gladko ga je postavil pred vrata. Če si je zmogel zgraditi tako grobnico, če je pripravljen investirati v onstranstvo, potem se je pač tako odločil. (Drago Jančar, Posmehljivo poželenje, NB)
Hoteli so nas slepiti, da je Zarnik ljubljenec ljudstva, da je olje v kolesnicah slovenskega državnega voza, ki zastaja – to je bila ponovna prevara. Ali bi si Svetec in Costa drznila takega ljubljenca naroda, ki mu ljudstvo vsak dan pošilja pisma podpore, obravnavati tako poniževalno in ga kot garjavo ovco postaviti pred vrata? (Dragan Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
Trener Perica je namreč prvega vratarja postavil pred vrata, hkrati pa napovedal, da bo sam zapustil klub, če njegove odločitve ne bodo spoštovali. (Delo, 4. jan. 2000, NB)
Začelo se je malo prej v lokalu na Medvedovi, kjer se je zabavala večja skupina gostov, ko je vstopil 22-letni domačin A. D., jih najprej začel zmerjati, nato pa je poskusil še s silo. Postavili so ga pred vrata, vendar se je zunaj stepel z za zdaj še neznanim moškim, kar gostom ni ostalo skrito in so odšli pogledat, kaj se dogaja. (Delo, 23. nov. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem postaviti koga pred vrata temelji na predstavi, da je kdo grobo, neprijazno odstranjen z delovnega mesta ali iz stanovanja s postavitvijo pred vrata le-teh.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to throw so. out
češ.vyrazit s někým dveře
vyrazit někoho ze dveří
vyprovodit ze dveří koho
vyprovodit od dveří koho
fr.mettre qn. à la porte
jeter qn. dehors
nem.jmdn. vor die Tür setzen
jmdm. den Stuhl vor die Tür setzen
rus.vystavit’ (za dver’) kogo
vyprovodit’ kogo

príti kám skozi stránska vráta ekspr.; pren.
 
Pomen
 
priti kam ne po redni, upravičeni, uradni poti; priti kam s protekcijoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePritožniki upajo, da bodo do stanovanja morebiti prišli skozi stranska vrata, saj računajo, da bo ljubljanska županja Vika Potočnik skoraj zagotovo ugodila nekaj prošnjam; četudi le iz političnih razlogov. (Delo, 27. jan. 2001, NB)
Poti na velike filmske festivale so različne, tja pa se da priti tudi skozi stranska vrata. (Delo, 22. avg. 2001, NB)
Kritičen do soigralcev – Roman Pungartnik (na fotografiji v akciji) je v reprezentanco prišel skozi stranska vrata, na vseh tekmah pa je bil eden borbenejših igralcev. (Delo, 4. feb. 2002, NB)
Med pohodom vojne proti terorizmu se je ta teden že drugič v enem desetletju končala hladna vojna. Rusija je skozi stranska vrata prišla v Nato in z ZDA podpisala sporazum o zmanjšanju aktivnega jedrskega orožja. (Delo, 1. jun. 2002, NB)
V Barceloni 92 je reprezentanca štela 31 športnikov, med njimi je bilo kar nekaj takih, ki so prišli na igre skozi stranska vrata. Sam tedaj niti ne bi bil pozoren na to, ko me ne bi opozorili tisti naši pravi asi, češ, Tomo glej, ti so pa pravi turisti. (Delo, 2. avg. 2004, NB)
O fizično napornih pripravah na vlogo je spregovoril tudi Jamie Foxx, ki si je prestižno nagrado za najboljšo glavno moško vlogo po presoji akademije zaslužil z upodobitvijo legendarnega slepega soul pevca Raya Charlesa v filmu Ray. Foxx, ki je v svet hollywoodskega filma vstopil skozi stranska vrata, z manjšimi vlogami pretežno v komedijah, se je v osebnost Raya Charlesa, čigar razburkan obstoj so zaznamovali tragično otroštvo, nezaslišana slava, odvisnost od heroina ipd., vživljal kar leto dni. (Delo, 1. mar. 2005, NB)
Božidar Milović je kot član vodstva Socialistične narodne stranke Črne gore jugoslovanskega premiera Momira Bulatovića celo izjavil, da črnogorska glasila neutemeljeno pišejo o nekakšni zmagi Đukanovićeve diplomacije, ki da je v resnici stopila skozi stranska vrata steklene palače na Vzhodni reki, »verjetno v paketu s predstavniki Slovenije ali BiH«. (Delo, 7. sep. 2000, NB)
Pri tem bo lahko računal s podobnim proračunom kot v minuli sezoni. Z nekaj več kot pol milijona evrov bodo Kodeljevčani nastopali v DP in pokalu FIBA, niso pa se še odrekli upanju, da bi skozi stranska vrata vnovič vstopili v ligo Goodyear. (Delo, 28. jul. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem priti kam skozi stranska vrata temelji na dejstvu, da mnogi posamezniki urejajo svoje stvari pri upravnih organih, a tudi v zdravstvu in drugod, ne po redni, uradni, pogosto tudi daljši poti, tj. ne prihajajo kot vsi drugi na glavna vrata, ampak preko vrste na stranska vrata. Stranska vrata, včasih tudi zadnja vrata, so tako postala prispodoba za protekcijo, za neenakopravno, nepravilno delovanje številnih javnih služb in ustanov.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.ući na mala vrata
ući na zadnja vrata
ući kroz mala vrata
prodrijeti kroz mala vrata

státi pred vráti, gl. biti pred vrati.

stopíti kám skozi stránska vráta, gl. priti kam skozi stranska vrata.

tŕkati na vráta [kóga/čésa] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
skušati doseči kaj pri kom, čemSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOd takrat se je pri Olimpiji veliko spremenilo. Vodilne vloge igrajo nekateri, ki so v mojih ljubljanskih letih šele trkali na vrata prvega moštva. A očitno gre za dobro delo kluba v zadnjih letih, saj uvrstitev v finale ni naključna. (Delo, 30. mar. 2000, NB)
Širjenje Nata na vso Evropo bi zmanjšalo nepredvidljivost dogajanj na evropski celini in tudi v transatlantskem prostoru. Nato bo v ne tako oddaljeni prihodnosti postal varnostni sistem za vso Evropo; tedaj bi se lahko znašli v položaju, da bi prosili in ne le trkali na vrata. (Delo, 25. avg. 2001, NB)
Kaj se bo zgodilo s tem študentskim klubom, če bo država spremenila zakon? Delovanje kluba bi popolnoma zamrlo, vrnilo bi se deset ali petnajst let v preteklost, v čas, ko so študenti trkali na vrata različnih podjetij, prosili za žepnino in bili zadovoljni, če so lahko v enem letu pripravili manjši kantavtorski večer. (Mladina 2006, št. 26, NB)
Ključno vprašanje je bilo, ali bodo državljani EU sprejeli naslednji krog širitev. In ta čas so mnenja do tega zelo negativna. Potem smo izdali knjigo, z njo smo lobirali na komisiji EU in v državah članicah trkali na vrata, da naj kaj naredijo za umetnost in kulturo Balkana. (Delo, 26. apr. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem trkati na vrata [koga/česa] izhaja iz besedne zveze trkati na vrata. Preneseno na druga področja se je razvil pomen prizadevanja za dosego česa pri kom, čem.

tŕkati na zapŕta vráta ekspr.; pren.
 
Pomen
 
brezuspešno skušati doseči kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeK založniški dejavnosti ali sodelovanju z revijo Ekran nisem bil nikoli vabljen. Tudi pri drugih založnikih sem običajno trkal na zaprta vrata. Neki urednik mi je namignil, da mu je vodja Kinoteke odsvetoval sodelovanje z mano. (Delo, 27. sep. 2005, NB)
Izpolnjujemo politične in gospodarske pogoje in druge države jugovzhodne Evrope tega signala ne bi mogle spregledati. A če že Slovenija trka na zaprta vrata, nimajo Hrvaška, Makedonija ali Albanija sploh nobenega upanja. (Delo, 12. jun. 1999, NB)
Ne zdi se nam to pomembno vprašanje, saj mnogim ne, vidim po obrazu in nasmehih, češ, trkate na zaprta vrata, govorite ljudem, ki ne bodo slišali vaših jadikovanj. (Državni zbor RS: 18. redna seja, 23. 06. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. naleteti na zaprta vrata.

vsà vráta so [(na) širôko] odpŕta kómu ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
kdo ima vse možnosti za kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Justinijan, hočem, da so poslej odprta vsa vrata v palači Epafroditu, da sije nanj vsa tvoja milost. On mi je podaril konje!« (F. S. Finžgar, Pod svobodnim soncem, Prva knjiga, NB)
V državo se vračajo Islandci, ki so emigrirali pred davnimi leti, prihajajo pa tudi tujci, ki so jim na široko odprta vsa vrata. (Delo, 14. apr. 2001, NB)
Oblikovalcu zvoka, ki je poln zamisli, so odprta vsa vrata na vsa področja, pa naj oblikuje različen zvok za toplo in mrzlo vodo, kadar teče ali kaj drugega … (Delo, 18. jun. 2001, NB)
Priložnost sem z veseljem zagrabil in nekajtedensko zbiranje statističnih podatkov in priprava prispevka v Akciji -10% v Sloveniji se mi je bogato poplačalo. Od tistih prvih srečanj in razgovorov so nam vedno odprta vsa vrata v svetu in vseh organizacijah, s katerimi nemški svet sodeluje. (Delo, 21. jul. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Pomen frazema vsa vrata so [(na) široko] odprta komu temelji na pomenih sestavin vrata v zvezi z odpreti, pripreti, zapreti ‘omogočiti komu, da lahko kam gre, kaj naredi’ in odprta.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.dveře [jsou] otevřené
fr.toutes les portes sont ouvertes à qn.
hr., srb.imati otvorena vrata
nem.jmdm. stehen alle Türen offen
rus.dveri otkryty

vstopíti kám skozi stránska vráta, gl. priti kam skozi stranska vrata.

za zapŕtimi vráti ekspr.; tudi pren.
 
Pomen
 
brez prisotnosti novinarjev, javnosti; skrivno, tajnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeObskurno »mesto pastirjev« utegne postati tako znano kot Camp David, Taba, Oslo ali Helsinki, kjer so izraelski pogajalci sklepali mirovne sporazume z arabskimi sosedami. Začetku pogajanj, ki bodo ves čas za zaprtimi vrati, kaže kar dobro. (Delo, 4. jan. 2000, NB)
Med drugimi, da hude oblike nasilja doživlja na celjskem območju blizu 900 otrok in odraslih, saj se po ugotovitvah strokovnjakov pravo družinsko nasilje praviloma dogaja za zaprtimi vrati. Koliko nasilja ostaja zamolčanega, je nemogoče oceniti. (Delo, 16. maja 2000, NB)
Delodajalci po drugi strani zatrjujejo, da sindikati navajajo napačne podatke o plačah in da namenoma spregledujejo njihov poziv k pogajanjem o panožnih kolektivnih pogodbah. Ker pogajanja socialnih partnerjev potekajo za zaprtimi vrati, zastopniki vlade pa so le opazovalci dogajanja, je malo verjetno, da se bo klobčič sporov kmalu razpletel. (Delo, 23. maja 2000, NB)
Če pa želimo doseči le nekaj popravkov, lahko s kritiko dosežemo marsikaj, če se je le pravilno lotimo. Kritizirajmo le na štiri oči (za zaprtimi vrati in brez dvignjenega glasu, da je drugi ne slišijo) in pred tem izrecimo prijazno besedo ali poklon. (Delo, 3. jul. 2001, NB)
Ah, ne pozabite, tisto, kar vidimo in kar se dogaja za zaprtimi vrati vladnih kabinetov, je nekaj docela različnega. Pravzaprav je nekaj nesoglasij in trenj ne samo med demokrati in republikanci, temveč tudi znotraj vlade. (Delo, 6. okt. 2001, NB)
Marie-Jose Perec, olimpijska zmagovalka leta 1996 v tekih na 200 in 400 m, spet trenira na rodnem otoku Guadeloupe. Francozinja, ki je odkorakala z OI v Sydneyju, ker naj bi jo nadlegovali v hotelu, vadi za zaprtimi vrati v Pointe-a-Pitru. (Delo, 18. dec. 2001, NB)
Že pred današnjo dopoldansko sejo upravnega odbora Krke Telekoma, ki bo potekala za zaprtimi vrati, je jasno, da bodo na njej pozornost, poleg obširnega dialoga o sodelovanju s pokrovitelji, namenili predvsem izvolitvi direktorja, športnega direktorja in generalnega sekretarja. (Delo, 12. nov. 2001, NB)
Prav osupli smo bili, ko smo videli, kako naklonjeno so slovenski partnerji sprejeli naše načrte. Seveda smo za zaprtimi vrati veliko razpravljali o njihovi uresničitvi, o modelih in tudi pomislekih. (Delo, 13. feb. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem za zaprtimi vrati temelji na besedni zvezi zaprta vrata, pomen le-te pa izhaja iz pomenov sestavine vrata: v zvezi z odpreti, pripreti, zapreti ‘omogočiti komu, da lahko kam gre, kaj naredi’. Glede na to je besedna zveza zaprta vrata postala prispodoba za to, kar ne omogoča komu, da lahko kam gre, kaj naredi. Posledično je dogajanje za zaprtimi vrati dobilo pomen skrivnosti, tajnosti.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.za zavřenými dveřmi
při zavřených dveřích
fr.à huis clos
hr., srb.iza zatvorenih vrata
kod zatvorenih vrata
nem.hinter verschlossenen Türen
rus.za zakrytymi dverjami
pri zakrytyh dverjah

zalopútniti kómu vráta pred nósom, gl. zapreti komu vrata pred nosom.

zapréti kómu vráta pred nósom ekspr.; pren.
 
Pomen
 
očitno ne želeti sprejeti koga; zavrniti kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTu vlada stihija. Vsakdo lahko vsakomur zapre vrata pred nosom. Žal je vse prepuščeno dobri volji tistega, ki ima moč. (Delo, 23. feb. 2004, NB)
Zaprtih in preganjanih novinarjev, ki so se oblasti zamerili zaradi kritičnega peresa, je sicer še veliko, toda mnogo bolj jim bo pomagalo, če bo EU Turčijo držala na povodcu s strogimi pogoji za pridružitev, kot pa če ji preprosto zapre vrata pred nosom. (Mag, januar–december 2007, NB)
Kje torej ostaja pregovorno slovensko človekoljubje, ko smo zaradi povsem izpraznjenih polic ponižanim sodržavljanom vsi skupaj zadali še nižji udarec in jim, lačnim, meni nič, tebi nič zaprli vrata pred nosom? Sploh vemo, koliko jih je, družin, ki danes ne bodo zmogle enega samega poštenega obroka? (Delo, 25. 3. 2009, NB)
Celo Hillary Clinton, ki je hotela kupiti novo stanovanje kot kandidatka za senatorko New Yorka (če se hoče potegovati za senatorski položaj, mora imeti v tej zvezni državi stalno bivališče), je naletela na oviro: tudi njej so odborniki neke stolpnice na Upper East Sidu brez posebnih težav zaloputnili vrata pred nosom. (Delo, 1. feb. 2000, NB)
Vrnil se je torej v revno kraljestvo in ji zaloputnil vrata pred nosom, češ naj kar prepeva tisto svojo: »Joj, moj ljubi Avguštin, vse gre v Tuhinj, vse gre v Tuhinj!« (Christian Andersen, Andersenove pravljice, NB)
To, da jih je zdaj videl kot hladne, preračunljive in sebične manipulatorje, ki so dejansko sposobni uživati v tem, da ga mučijo, ki so bolj žejni njegove krvi kot solz, je bilo dejstvo, ki je bilo posledica njegove lastne politike. Moral bi biti razsodnejši in tem pogoltnežem zaloputniti vrata pred nosom. (Margaret Drabble, Zlati svetovi, NB)
Honda je Richardsu vsilila za drugega voznika Japonca Takuma Sata, Villeneuve pa se je vdinjal vsem, ki so ga še pred kakim letom snubili k sebi, McLaren-Mercedesu se je ponujal celo za testnega voznika, toda povsod so mu zaloputnili vrata pred nosom. (Delo, 6. jan. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem zapreti komu vrata pred nosom s sopomenko zaloputniti komu vrata pred nosom je nastal iz enako glasečih se besednih zvez po prenosu na druge življenjske položaje. Tak prenesen pomen ima že besedna zveza zapreti komu vrata: ‘onemogočiti komu, da lahko kam gre, kaj naredi’. Osnovni pomen besedne zveze zapreti komu vrata pred nosom je v navedkih: Šel je za njima. Toda, ko mu je Marjanica zaprla vrata pred nosom, je stopil k vodnjaku in čakal. (I. Pregelj, Mlada Breda, NB) | »Raje je o meni poizvedovala pri sosedih,« zatrjuje Lilijana. »Ko je na pogovor k socialni delavki prišla z menoj mama, ji je zaprla vrata pred nosom, češ da naj počaka na hodniku.« (Delo, 27. jan. 2001, NB) | Enako v sopomenki zaloputniti komu vrata pred nosom: Mladi fantje kratko pristriženih las in v klasičnih moških oblekah hodijo od hiše do hiše, vendar jim stanovalci velikokrat nesramno zaloputnejo vrata pred nosom, še preden se lahko predstavijo. (Delo, 5. mar. 1998, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to shut/slam the door in so.’s face
češ.přibouchnout dveře před nosem komu
zabouchnout dveře před nosem komu
fr.fermer la porte au nez de qn.
hr., srb.zalupiti komu vrata pred nosom
zatvoriti komu vrata pred nosom
zalupiti komu vrata izpred nosa
zatvoriti komu vrata izpred nosa
pol.zamknąć komuś drzwi przed nosem
rus.ne pustit’ na porog kogo

zijáti kot bìk v nôva vráta, gl. bik.

znájti se pred zapŕtimi vráti ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti zavrnjen, ne uspeti v prizadevanjihSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeČedalje več je takih, ki so pripravljeni na »vojno« med podjetjem GR – ta je zdaj s tako imenovanim postopkom mirne posesti zavzel prostore ljubljanskega sejmišča in se odločil, da bo sam pripravljal sejme – in družbo Ljubljanski sejem, ki je sejme pripravljala zadnjih sedem let, zdaj pa se je znašla pred zaprtimi vrati. (Delo, 21. avg. 1998, NB)
V kočljivi situaciji pa so se zagotovo znašli mnogi mladi, ki bi prav v tem času želeli začeti s pripravništvom, pa se nemalokrat znajdejo pred zaprtimi vrati. Vodstva posameznih zdravstvenih domov zdaj namreč pripravnikom ne upajo več ponujati pogodb o volontiranju. (Delo, 14. feb. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. naleteti na zaprta vrata.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.naići na zatvorena vrata