Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino vŕh
čéšnja na vŕhu tórte, gl. češnja.

od vŕha do tál ekspr.; prisl. zv., tudi pren.
 
Pomen
 
v celoti; popolnomaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKlobuk je kupil Juriju, ko je imel opravek pri komisiji, in dal mu je svoje visoke škornje, ker so prizadevali njemu preveč sitnosti pri obuvanju. Tako je bil mladenič nov od vrha do tal. (Fran Detela, Malo življenje, NB)
Prepirljivec ali hujskač nisem in poučiti se tudi rad dam, pa sem ga prosil odpuščanja, naj ne zameri neveščemu laiku, ki je mislil, da poslujejo sodišča zaradi strank in zaradi prebivalstva, ne pa zaradi pravosodne uprave … Nekaj je moralo biti napačnega v teh mojih besedah, kajti Jošt Pip se je ustavil, me premeril od vrha do tal in zarohnel: »Ali veš, kaj si ti? Ti si socialni demokrat!« (Fran Milčinski, Igračke, NB)
Nemočno ujeti utripi njegovega srca so ji zanašali skeleč nemir v roko, po laktu navzgor in od srca navzdol, in že je spoznala, ne s pametjo, marveč z živci, da ji srce bije enako ubijalsko kakor njemu, potem jo je tuj, neznanski, grozljiv srh oblil in stresel do najglobljega bistva, kakor bi hud potresni sunek hišo zamajal od vrha do tal. (Gitica Jakopin, Devet fantov in eno dekle, NB)
Velika radost je bila v Kurentovem srcu, ko se je napotil v dolino. Občutil je, da je ves od vrha do tal tako močan in poln zaupanja, kakor ni bil nikoli poprej. (Ivan Cankar, Kurent, NB)
Nameravala sem počistiti hišo od vrha do tal, toda bila sem tako – no, saj je vseeno. Takoj zjutraj se bom lotila dela. (Jim Thompson, Ženska da je kaj, NB)
Alfred Gusenbauer je obljubil, da bo vodil »odločno opozicijsko politiko«, zato da bi stranka vnovič pridobila vladno odgovornost. Namerava jo prenoviti od vrha do tal in jo narediti privlačno tudi za mlado generacijo. (Delo, 18. feb. 2000, NB)
Domači iz stanovanjske hiše v Mengšu so bili zdoma od torka opoldne do srede popoldne, kar je padlo v oči tudi predrznemu nepridipravu, ki je vdrl in hišo premetal od vrha do tal. (Delo, 6. okt. 2000, NB)
Zdaj bodo te službe drastično reformirali. To, da ne odpuščajo množično, samo pomeni, da imajo preveč dela z drugim – preuredili jih bodo od vrha do tal. (Delo, 30. okt. 2001, NB)
Popoln neuspeh »kazenske odprave«, ki bi morala zbrisati spomine na lansko 11. mesto na OI, je pretresel srbsko košarko od vrha do tal. Željko Obradović tudi uradno ni več selektor reprezentance SČG … (Delo, 6. okt. 2005, NB)
»Truplo smo odpeljali, prav tako žensko, ki je streljala. Lokal bomo preiskali od vrha do tal. Morda odkrijemo še kaj drugega,« je sarkastično rekel in molil Čarliju papir. (Delo, 6. jan. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem od vrha do tal temelji na količinsko-merskem vrednotenju koga, česa. Predložna zveza od vrha do tal namreč izhaja iz merjenja koga, česa od vrha do tal, rezultat takega merjenja pa tako predstavlja celoto, popolnost koga, česa. Na enaki predstavi – upoštevajoč človeško telo – sta nastala tudi frazema od glave do pet in od glave do nog.

[samó, le] vŕh ledéne gôre ekspr.; pren., navadno v povedni rabi
 
Pomen
 
samo začetek, del česa, navadno slabegaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOtroka sta postala razvajena mestna mulca, le da ona tega ni opazila. Ni hotela. Nekje daleč v sebi pa je vedela, da je vse skupaj krinka in vrh ledene gore. (Sonja Koranter, Tri pike in muha, NB)
Njen učinek je le nekaj minut kasneje podkrepil bavarski trgovec z orožjem in očitno dolgoletni skrivnostni dobrotnik CDU Karlheinz Schreiber, ki se iz previdnosti že nekaj časa zadržuje v Kanadi. V bavarski magazinski oddaji Report je po telefonu namignil, da je vse doslej razkrito le vrh ledene gore in da bo o podrobnostih treba povprašati še mnoge pristojne politike. (Delo, 12. jan. 2000, NB)
Če bi hoteli v slovenskem zdravstvu zadostiti vsem naložbenim potrebam, bi morali imeti 60 milijard tolarjev. Kar pa je seveda le vrh ledene gore. Kaj bo v prihodnje z obsegom zdravstvenih programov, ki krepko presegajo 200 milijard tolarjev? (Delo, 15. feb. 2001, NB)
Policija poskuša mafijce premagati z vsemi sredstvi, mediji pa redno poročajo o razbitih zločinskih mrežah. Toda to je samo vrh ledene gore. Zaradi bolje zavarovanih jeklenih konjičkov je tihotapstva avtomobilov iz Nemčije proti vzhodu menda nekaj manj in tudi število nezakonitih prestopov meje se je leta 2000 zmanjšalo (Delo, 5. sep. 2001, NB)
Davčna uprava je pregledanim podjetjem dodatno odmerila za 2 milijardi tolarjev davkov in prispevkov. Seveda pa so ta odkritja le vrh ledene gore, kajti velik del sive ekonomije, ki jo opravljajo zasebniki (»fušanje«, izdajanje stanovanj, različna popravila in gradbene storitve), v njih ni zajet. (Delo, 9. nov. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Predstava, po kateri je nastal frazem [samo, le] vrh ledene gore temelji na dejstvu, da je vrh ledene gore, ki štrli iz morja le manjši del gmote, ki jo predstavlja ledena gora, plavajoča v morju.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.die Spitze des Eisbergs
Slovar slovenskih frazemov