Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino vrstíca
bráti med vrstícami nevtr.; mn., pren., dov. prebrati
 
Pomen
 
ugotavljati kaj iz celote, ne da bi bilo določno izraženoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZa večji del dopisovanja je poskrbel esejistično razpoloženi épistolier Simčič, starejšega Majcna pa je pogosto treba brati med vrsticami, saj z modrostjo starca (nikakor ne razočaranega ali zagrenjenega) vseskoz dokazuje, da tudi z vsakršnim prikritim nasiljem ali zavajanjem ni bilo mogoče izničiti njegove moralne pokončnosti in intelektualne superiornosti v času vsakršnih povzpetnežev in minornih ideoloških zaslepljencev. (Delo, 6. apr. 2000, NB)
Matsu Eku je uspelo prikazati bedo donjuanstva in življenja brez vrednot – eksistence, ki ne zmore zadostiti temeljnemu človeškemu stremljenju, želji po smislu. Ampak to smo že vedeli. Zanimalo nas je, kaj bo storil z Molièrom, čigar Don Juan je bil, videzu navkljub, igra z odprtim koncem za tiste, ki so znali brati tudi med vrsticami. Od Molièra je Ek ohranil zgolj tisto, kar je pisalo med vrsticami. (Delo, 26. avg. 2000, NB)
Tisti, ki mednarodno diplomacijo berejo med vrsticami, so zato prepričani, da je sporazum med Washingtonom in Moskvo že na obzorju, zato tudi Nemčija, čeprav sama nima jedrskega orožja, mrzlično razmišlja o svojih stališčih. (Delo, 14. feb. 2001, NB)
»900 milijonov dolarjev za Miloševićevo glavo«, je v slogu suhoparnega računovodskega sarkazma poročal minulo soboto o mednarodnopravnem precedensu dnevnik Financial Times. Kdor je hotel, je lahko med vrsticami bral esej o tem, da je čast pokvarljivo blago, kupljiva zadeva, pravo in pravičnost pa naključna koristnika. (Delo, 3. jul. 2001, NB)
Žal, kot sem že zapisala, mi tako položaj kakor tudi finančna sredstva ne omogočajo, da bi v enem mahu uredili omenjene probleme. Glede na Vaše pisanje pa se žal ne morem strinjati z mislijo, ki sem jo prebrala med vrsticami, češ »jaz sem vam povedal, vi boste krivi, če se kaj zgodi«. Razumeli boste, da bom naredila vse, kar je v moji moči, da se prometnica uredi, upam pa tudi, da boste razumeli, da prenašanje odgovornosti na tak način ne vzdrži. (Delo, 23. mar. 2001, NB)
Še isti večer po razglasitvi obsodbe so začele padati reakcije, ki so vsaka po sebi dobesedno neverjetne in predvsem nevredne politične demokracije. Začelo se je s premierom, ki je vidno pretresen izjavil, da je presenečen nad to provizorično sodbo – Juppé se je namreč pritožil nanjo – kjer se je seveda dalo prebrati med vrsticami: drugič bomo poskrbeli, da ne bo tako. (Delo, 7. feb. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem brati med vrsticami, tudi brati med vrstami, temelji na predstavi, da zapisane ali natisnjene vrste, vrstice besedila vsebujejo neko dodatno nezapisano idejo ali jih je mogoče razumeti kot nakazovanje nečesa pomembnejšega, kar avtor ne želi ali ne sme zapisati. Med starejšimi slovarji frazem brati med vrstami v nekoliko drugačni obliki in brez razlage omenja J. Glonar (SSJ, 436) pri iztočnici vrsta: znati med vrstami brati.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to read between the lines
češ.číst [něco] mezi řádky
fr.lire entre les lignes
hr., srb.čitati između redova
nem.zwischen den Zeilen lesen
rus.čitat‘ meždu strok
Slovar slovenskih frazemov