Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino zákon
dívji zákon ekspr.; tudi pren.
 
Pomen
 
1. skupno življenje moškega in ženske brez zakonske zvezeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKer je večina mladoletnih zakonov divjih, so tudi podatki o nezakonskih otrocih zelo visoki. V letu dni in pol se je rodilo 837 nezakonskih otrok, skoraj vsi otroci pa so iz divjih zakonov. (TT 1968, št. 1, 5)
Navadila se bosta drug na drugega, kakor bi bilo vedno tako in bi moralo tako biti in nihče ne bi rekel ničesar. Tedaj bodo tudi njene pravice večje. In njun zakon – ta divji zakon bo postal trden in nič več se ji ne bo treba bati. (M. Kranjec, Tri novele, 1935, 84–85)
… šestnajsto poglavje. Divji zakon. (J. Jurčič, Cvet in sad, 1868, 129)
Odgovorili so, da Soka živi zdaj v Novem Sadu, prej pa je bila nekaj časa v Drežnik Gradu v divjem zakonu s Tomom Kolićem. (TT 1968, št. 43, 8)
2. sobivanje, sožitje (ideološko, politično) različnihSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeOčitno je torej znotraj Ljudske pravice nastal konflikt med »malomeščani« ali napredno inteligenco in trdo partijsko linijo. Slednja je očitno »kavalirsko« privolila v »divji zakon«, katerega otrok je postal polmesečnik Naši razgledi. (Delo, 8. mar. 2002, NB)
Usoda povolilne Hrvaške je nekakšna kohabitacija, divji zakon med volilnimi zmagovalci in najvidnejšim predstavnikom poražencev, ki bo prav gotovo prepletena z ničkoliko resnimi preizkušnjami. (Delo, 24. jul. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živeti na koruzi. Pomen frazema divji zakon izhaja iz pomena sestavine divji: ‘ki ni v skladu z veljavnimi zakoni, predpisi’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik življenje na koruzi

iskáti lúknjo v zakónu, gl. luknja.

korúzni zákon, gl. koruza.

morganátični zákon, gl. poročiti se na levo roko; zveza na levo roko.

nájti lúknjo v zakónu, gl. luknja.

nèpísan zákon ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zakon, ki se je uveljavil z navadoSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeTo pismo o avtoritetah ti pišem zategadelj, da govorim lahko tako svobodno, kakor pri nas ne sme govoriti, kdor piše razprave in feljtone. Zdelo se ti bo čudno, da želim govoriti svobodno, zakaj tega smo se že kolikor toliko odvadili; nepisan zakon veleva, da se je treba ozreti prej na desno in na levo in celó za hrbet, predno se napiše besedo; če se kdo pregreši proti temu zakonu, ima opravka z literarno policijo, ki je pri nas zelo razvita in katero je še nedavno klical na pomoč neki literarni samosrajčnik. (Ivan Cankar, Literarno pismo, Kritike, NB)
Od nekdaj je bil nepisan zakon naše vasi ob vseh praznikih darovanje. Dobrote so delili, skupaj jedli, pili in se veselili. (Delo, 22. dec. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Izraz nepisan zakon temelji na sestavini nepisan ekspr. ‘ki se uveljavlja z navado’. Enako velja za sopomenko nepisano pravilo, ki je sicer bolj v rabi. Med starejšimi slovarji ima izraz nepisan zakon J. Glonar (SSJ, 451) pri iztočnici zakon: pisani, nepisani zakoni, medtem ko ga pri Pleteršniku še ni.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.unwritten law/rule
češ.nepsaný zákon
fr.convention tacite
accord tacite
nem.ungeschriebenes Gesetz
rus.nepisanyj zakon

zákon džúngle ekspr.; pren.
 
Pomen
 
brezpravje, nered, pravica močnejšegaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePod vso privlačnostjo Disneyjevih sladkih malih bitjec preži zakon džungle: zavist, neusmiljenost, krutost, strahovlada, izsiljevanje in izkoriščanje šibkih. Otroci, ki so željni izražati naravno ljubezen, se pri Disneyju naučijo strahu in sovraštva. (Ariel Dorfmann in Armand Mattelart, Kako brati Jaka Racmana, Maska, NB)
Prihaja do nekakšnega divjega boja za obstanek po načelu kdo bo koga. Zakon džungle, ki ne vodi samo do izločanja slabših, ampak do fizičnega izčrpavanja vseh, tako lastnikov kot njihovih delavcev. (Delo, 3. nov. 1999, NB)
Zaradi pravice veta pa imajo ZDA in nekaj drugih držav, v primeru, ko Varnostni svet nekaj predlaga, možnost to preprečiti. To je zakon džungle. (Delo, 22. apr. 2000, NB)
»Če bi bilo tako, bi se sesul ves sistem mednarodnega uravnavanja problemov. Obstaja nevarnost, da bi zavladal zakon džungle,« je v pogovoru za rimski časnik Corriere della Sera dejal Tauran. Visoki vatikanski predstavnik je izjavil, da preventivna vojna ni predvidena v ustanovni listini OZN. (Delo, 24. dec. 2002, NB)
»Naša družba še ni ugotovila, po katerih pravilih naj se ravna,« ugotavlja John Radsan, nekdanji pravnik Cie. »Za ilegalne sovražne bojevnike skorajda ni pravil, zanje velja zakon džungle. In v tej džungli je ZDA ta čas najmočnejša žival.« (Delo, 21. mar. 2005, NB)
Najbolj smešno pri starodavnih civilizacijah je, da sploh niso bile civilizirane. Veljal je zakon džungle, državno mašinerijo so uporabljale v prid močnim in za zatiranje šibkih. (Delo, 31. jan. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem zakon džungle izhaja verjetno iz prenesenega pomena sestavine džungla: ekspr. ‘tehnično zelo razvita družba, polna notranjih nasprotij’. Namesto sestavine džungla se lahko npr. v ruskem in češkem jeziku pojavi sestavina volčji, ki se verjetno nanaša na rek Človek človeku volk. Taki odnosi so značilni za mnoge sodobne, kapitalistične države.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.the law of the jungle
češ.vlčí zákon
zákon džungle
fr.loi de la jungle
loi du plus fort
hr., srb.zakon džungle
zakon prerije
nem.das Gesetz des Dschungels
rus.volčij zakon
zakon džunglej

živéti v dívjem zakónu ekspr.; pren.
 
Pomen
 
živeti skupno življenje moškega in ženske brez zakonske zvezeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMnoga dekleta so živela v divjem zakonu z ameriškimi vojaki. (H. Habe – B. Avsenak, V imenu hudiča, 1965, 406)
Glede na visoko število nezakonskih rojstev in pogostih konkubinatov, je potrebno s preventivno dejavnostjo zagotoviti, da bodo občani, ki živijo v divjem zakonu, sklenili zakonsko zvezo. (Naša žena 1962, 387)
Natihem govoré, da je živel, dokler je bil v Ljubljani, v divjem zakonu … (Jože Debevec, Vzori in boji, 1918, 194)
Brezverec je. In v divjem zakonu živi. (A. Kraigher, Peter Drozeg, NB)
O Prešernu je vedel tisti narod le toliko, da je rad vino pil, da je živel v divjem zakonu in da je zaljubljene pesmi pel … (I. Cankar, Slovensko ljudstvo in slovenska kultura/Govori in predavanja, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. divji zakon, živeti na koruzi.

živéti v korúznem zakónu, gl. koruza.
Slovar slovenskih frazemov