Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino zastáva
izobésiti bélo zastávo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
predati seSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeIz skromnih izjav trenerja Toma Mahoriča bi lahko pričakovali, da bodo košarkarji Geoplina Slovana izobesili belo zastavo že pred derbijem 3. kola lige Kolinske. (Delo, 9. okt. 2000, NB)
Razmere, še posebej v Kaliforniji in na Zahodni obali, ki se v zadnjih desetletjih predstavlja kot utopična vizija svetle prihodnosti, nas silijo v to. Čeprav to ne pomeni, da smo izobesili belo zastavo. (Delo, 18. sep. 2000, NB)
Kdor misli, da so pri McLaren-Mercedesu po bolečem porazu v Suzuki izobesili belo zastavo, ta ne pozna Rona Dennisa, človeka, ki poraze boleče preživlja v neprespanih nočeh ob iskanju vzrokov za neuspeh. (Delo, 21. okt. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem izobesiti belo zastavo temelji na besedni zvezi bela zastava v pomenu ‘kos bele tkanine na drogu kot znamenje vdaje, pripravljenosti na pogajanja’. Bela zastava je sicer mednarodni znak predaje ali pripravljenosti na začetek pogajanj s sovražnikom, policijo itd.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.vztyčit bílou vlajku
hr., srb.ostaviti barjak
rus.vykinut‘ belyj flag
podnjat‘ belyj flag

nosíti zastávo [kóga/čésa] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti vodja, usmerjevalecSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTudi tržaški župan Riccardo Illy je prepričan, da je »Jörg vendar zaupanja vreden in simpatičen«, bivši zunanji minister (v Berlusconijevi vladi) Antonio Martino pa trdi, da »Jörg gotovo ni skrajnež, EU pa tudi ne more izbirati vlad svojih članic«. Gonja proti svobodnjakom, pojasnjuje Martino, ki je svojčas nosil zastavo proti vstopu Slovenije v Unijo, ni nič drugega kot jeza leve sredine zaradi upadanja priljubljenosti v Avstriji in vsej Evropi. (Delo, 2. feb. 2000, NB)
Vi osebno ste podpirali slovenski manjšinski zakon, vaša stranka ga ni. V parlamentu je Naprej, Italija glasovala proti, vaš senator Camber je nosil zastavo. Camber je v sodnem postopku zaradi vpletenosti v zadeve Kreditne banke. (Delo, 10. apr. 2001, NB)
Palestinci so imeli tri velike voditelje. Abu Džihada, ki je vodil vojaške operacije, Abu Ijada, ki je delal politično strategijo, in Arafata, ki je nosil zastavo palestinskega nacionalizma in je postal simbol naroda. Abu Džihad in Abu Ijad sta mrtva. (Delo, 16. maja 1998, NB)
Kje so zdaj časi previdno stopajočih romarjev, prekletstvu osamljenosti zapisanih potujočih trgovcev ter pustolovcev na meji življenja in smrti, ki so v stoletjih poprej nosili zastavo popotništva? Po nekdaj odročnih alpskih dolinah se zdaj vlečejo široke avtoceste in železniške poti, in če se ozremo na nebo, lahko po belih sledeh pare brez težav ugotovimo, kje imajo kopenske poti svoje nebeške analoge. (Delo, 1. jun. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. nositi bandero česa.

nosíti zastávo v čém ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti prvi, najboljši v čemSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeUvidel sem, da tudi filozofija ni vredna piškavega oreha; pograbil sem vso modrost in jo vlekel predlanskim s sabo k prijatelju, k melanholičnemu tovarnarju, ki ima za svoje stroje velikansko peč. Prav tam noter sem zagnal z diabolskim veseljem vse skupoma v ogenj … Fichtejevo fantastično žlobudravost kakor tudi Schellingovo prisiljeno zelje prirodnega modroslovstva, otročje neumno fenomenologijo arogantnega tepca Hegla, ki nosi zastavo zedinjenih privilegiranih prismod celega sveta in vseh časov … (R. Murnik, Nirvana, NB)
Nič bolje se ne godi Garyju Bauerju, ki nosi zastavo tradicionalnega konservativizma in obljublja, da bo odpravil pravico do splava; njegova popularnost je globoko pod 10 odstotki. (Delo, 21. jan. 2000, NB)
Toda Olimpijin center prepričljivo nosi zastavo med veterani s povprečjem 7,9 točke, 59,2-odstotnim metom in 4,1 skoka v 20 minutah na srečanjih EL. (Delo, 7. feb. 2000, NB)
Temeljno stališče obeh glavnih opozicijskih strank je načelno in odločno nasprotovanje zaščitnemu zakonu za Slovence, kajti v obeh strankah v tem primeru nosijo zastavo njihovi ljudje z zakotnega severovzhoda države, kjer je pogled na svet čisto drugačen kot v svetovljanskem Rimu, odnos do Slovenije pa tudi. (Delo, 19. okt. 2000, NB)
»Nemogoče je zadržati tako visoko raven plač, ki so jo povzročile sodniške in še prej mogoče tudi poslanske plače,« je za Delo povedal direktor Ekonomskega inštituta pri Pravni fakulteti dr. France Križanič. Pri transferjih srednjemu razredu zdaj nosi zastavo kmetijstvo. (Delo, 2. apr. 2003, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.držati barjak
nositi barjak

razbít kàkor túrška zastáva, gl. fana.