Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino zélnik
hodíti kómu v zélnik šalj.; pren.
 
Pomen
 
1. vtikati se v zadeve, kjer ima kdo že svoje načrte, nameneSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKo bi se zdravniki ne razburjali, češ da jim hodim v zelnik, bi priporočil vsem revmatičnim, naj hodijo cele dneve, zvečer pa naj se po možnosti čim večkrat odpravijo na ples. (N. Košir, Prigode stražarja Primoža, 1964, 69)
Naj le navržem nekaj najbolj izstopajočih dejstev, ne da bi hodil komu v zelnik. (Delo, 23. dec. 1999, NB)
Dragi Marjan, laiki ne smemo skakati strokovnjakom v zelnik … (Marta, Tovariš 1971, št. 19, 75)
V bistvu je vlada, izvršilna oblast, z nacionalno stanovanjsko varčevalno shemo skočila v zelnik monetarni oblasti. (Delo, 25. nov. 1999, NB)
Podpremier je ministru za delo skočil v zelnik tudi pri plačah menedžerjev. Te za razliko od Luke in Intereurope kajpak sodijo v Ropov resor kot del plačne politike. (Delo, 27. nov. 1999, NB)
2. dvoriti ženi ali dekletu kogaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeBurkež ni nikoli hodil Harlekinu v zelnik pri Kolombini. (R. Golouh, Od krize do groteske, 1976, 64)
Možina se je obrnil k Polirju in dejal smejočega se obraza: »Ali mi misliš tukaj v zelnik hoditi, Polir? Ta je moja.« (Lovro Kuhar, Doberdob, 1940, 312)
 
Izvor frazema
 
Gl. hoditi komu v zelje. Frazem ima različici skakati komu v zelnik in skočiti komu v zelnik. S pretvorbo glagola hoditi v hoja je nastal nov frazem hoja v zelnik koga ‘vtikanje v zadeve, kjer ima kdo že svoje načrte, namene’.

hója v zélnik kóga, gl. hoja.

kàj je zráslo na zélniku kóga ekspr.; pren., 3. os. ed., navadno s to, tudi nikal.
 
Pomen
 
kdo je kaj (to) sam dognal; kaj (to) je domislica kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDolgo časa so pripisovali izvirnost te izboljšave Fokkerju samemu, kasneje pa so ugotovili, da je ideja zrasla na drugem zelniku. (V. Ribarič, Ikarus leti v vesolje, 1973, 69)
»Baldato, na katerega so tekmeci pazili, je simuliral smolo ter naredil kakšnih 50 m dolgo luknjo, ki je bila Tossatu, sicer odličnemu šprinterju, dovolj za zmago,« je Valjavec pojasnil zvijačo, ki je zrasla na zelniku prekaljenega lisjaka, šefa ekipe Ferrettija. (Delo, 10. mar. 2000, NB)
Zamisel je zrasla na zelniku koordinatorja za odnose z javnostjo na celjski občini Romana Repnika, ko je konec februarja v medijih zasledil vest o tem, da namerava ustanova Lesen iz Mainza izdati v dvanajstih urah, to je najhitreje nastalo knjigo na svetu. (Delo, 14. apr. 2003, NB)
Resnici na ljubo – tuje mu je vse, kar ni zraslo na njegovem zelniku. (J. Hudales, Orel z razprtimi krili I, 1974, 133)
»Kje si to pobral?« ga vpraša zlobno Viktorija. »Na tvojem zelniku ni zraslo.« (Mira Mihelič, April, 1959, 19)
 
Izvor frazema
 
Frazem kaj je zraslo na zelniku koga je nastal po predstavi, da pridelek na zelniku koga postane prispodoba za dognanja, domislice koga, tj. za to, kar se je porodilo v glavi, natančneje v možganih koga. Ustrezna italijanska frazema sta essere erba del proprio orto in essere farina del proprio sacco (tudi nikalno non essere erba del proprio orto itd.).

kàj ni zráslo na zélniku kóga, gl. kaj je zraslo na zelniku koga.

kôzla v zélnik spustíti, gl. kozel.

skakáti kómu v zélnik, gl. hoditi komu v zelnik.

skočíti kómu v zélnik, gl. hoditi komu v zelnik.

tó je zráslo na zélniku kóga, gl. kaj je zraslo na zelniku koga.
Slovar slovenskih frazemov