Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino zíbel
od zíbeli do grôba star.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
od rojstva do smrti, vse življenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNehoté in pozabivši sam sebe, se malo pripogne, da bi sitno živalco prepodil. Ali nesreča, ki človeka drvi od zibeli do groba, ta nesreča vrže Sušnjevo sulico po tleh z glasnim tleskom. (J. Jurčič, Hči mestnega sodnika, NB)
Kam? Od zibeli do groba! Jaz bi dejal, da je bila to prav težka, robata batina, s katero si je gladil pot življenja rajni vikar Šimon Greben. (J. Kersnik, Kmetske slike, NB)
V bolečinah pride na svet, v bolečinah gre s sveta; prvi glas njegov je jok, zdihljaj zadnji! Od zibeli do groba, koliko truda in skrbi, koliko nemira in hrepenenja, koliko neuslišanih željá, koliko solzá! (J. Stritar, Zorin, NB)
 
Izvor frazema
 
Na starinskost frazema od zibeli do groba kaže že njegovo pretežno pojavljanje pri klasikih – v nasprotju z novejšo različico od zibelke do groba. Najdemo ga že pri Plet. (II, 919): od zibeli do deske (do motike, do groba). Pleteršnikovi različici, v katerih sta sestavini deska in motika kot prispodobi za smrt v predložnih zvezah do deske in do motike v pomenu ‘do smrti’, tako kot je zdaj splošno uveljavljena do groba. Sestavino od zibeli omenja že leta 1860 M. Cigale (II, 1894), ko prevaja nemško von der Wiege an in dodaja sopomensko zvezo od mladih nog.
Slovar slovenskih frazemov