Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino zíbelka
od zíbelke do grôba ekspr.; pren., prisl., zv.
 
Pomen
 
od rojstva do smrti, vse življenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSlovenski nagelj je prava narodna roža, ki spremlja našega človeka že od zibelke, skozi vse življenje, saj ga ni pomembnega dogodka, kjer ne bi bil prisoten bodisi v šopku ali v pušeljcu. Slovencem pomeni nagelj ljubezen, veselje in življenje. (Jožko Šavli, Nagelj, slovenski cvet, Slovenska znamenja, NB)
Živela sta od začetka do konca enolično življenje, brez vzponov, padcev, pretresov in nevarnosti, življenje z drobnimi napetostmi in neopaznimi prehodi, v enakem ritmu. Val časa ju je udobno in mirno prenesel od zibelke do groba. (Delo, 18. sep. 1999, NB)
Temeljno sporočilo švedskih volivcev je, da si še naprej želijo državo blaginje, ki zanje poskrbi od zibelke do groba. (Delo, 23. sep. 1998, NB)
»Anti taka je moč zemlje,« se je pater Fortunat domislil. »Človeka kar osvoji, njen je od zibelke do krste.« »Da, osvoji ga in rada tudi oslepi.« (I. Zorec, Stiški svobodnjak, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem od zibelke do groba temelji na sestavinah zibelka in grob, ki sta prispodobi za rojstvo in smrt. Ti v predložni zvezi od–do pomenita življenje koga od rojstva do smrti. Dalje glej od zibeli do groba.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.from the cradle to the grave
češ.od kolébky až do hrobu
fr.du berceau (jusqu')à la tombe
nem.von der Wiege bis zur Bahre
rus.ot kolybeli do mogily
Slovar slovenskih frazemov