Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino žêna
žêna hláče nósi iron.; pren.
 
Pomen
 
žena odloča, ukazuje, ima glavno besedoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeHlače nosi ženska. »Odpovedali« vsi resni kandidati za ministra. (Delo, 28. nov. 1998, NB)
Edina večja razlika, ki po novem zelene še loči od ostalih parlamentarnih strank, je torej v tem, da še vedno nimajo tipičnega predsednika in da v tridesetčlanskem svetu stranke po leipziškem kongresu ob komaj devetih moških hlače nosi kar 21 žensk. (Delo, 14. dec. 1998, NB)
»Danes, ko se ve, da pri marsikateri hiši nosi hlače ženska, se sliši čudno in nenavadno, da včasih ženska ni imela nobenih pravic …« (Delo, 6. feb. 1999, NB)
V središču filma je odnos med tremi moškimi, a najmočnejši lik je ženska: Laura Linney, na koncu pravcata lady Macbeth. Ni dvoma, da nosi hlače. (Delo, 26. nov. 2003, NB)
»V Juventusu se mi dobro godi, zato še ne nameravam oditi,« je zatrdil 26-letnik, ki ga je še posebej raztogotila izjava Juventusovega predsednika Giovannija Agnellija, da v družini Zidane žena nosi hlače. (Delo, 3. maja 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem žena hlače nosi z različico ženska hlače nosi je nastal po krajšanju iz pregovorov Kjer žena hlače nosi, mož redko dobro kosi. Kjer žena hlače nosi, si mož kruha prosi. Drugi pregovor najdemo tudi v Plet. I, 269. Frazem žena hlače nosi v pomenu ‘ima glavno besedo v hiši’ omenja pri iztočnici hlače J. Glonar, SSJ, 106. Še pred njim (tj. leta 1860) M. Cigale, I, 792, nem. die Frau trägt die Hosen prevaja s sln. žena gospodari, hlače nosi. Ustrezno nem. die Hosen anhaben naj bi bilo znano od 15. stol., predstavno sorodno die Hosen anbehalten ‘ne pustiti si vzeti glavne besede v hiši’ pa od leta 1700 (gl. H. Küpper, 360). Tu so moške hlače prispodoba moči, oblasti v hiši. Za nastanek pomena besedne zveze nositi hlače ‘odločati, ukazovati, imeti glavno besedo’ je značilen še nemški pregovor Tisti, ki nosi hlače, ukazuje. Povezan je z dejstvom, da so bile hlače v številnih evropskih državah dolga stoletja znamenje uživanja določenih privilegijev, ki so jih imeli moški v patriarhalni družbi. To nakazuje med drugim npr. hr. imati gaće, nositi gaće ‘biti hraber, biti junak’. Da pa so povsod izjeme, kažeta tudi pregovora Ni še vsak, ki nosi hlače, mož. Ni vsak v svoji hiši gospodar, ki hlače nosi. Vsekakor pa hlače že same po sebi predstavljajo nekaj pozitivnega, kar je mogoče razbrati tudi iz nem. die gute Hose anhaben v pomenu ‘biti v dobrem razpoloženju; dobre volje’. Frazem pojasnjujejo z dejstvom, da se dobre ali boljše hlače nosi ob praznikih, ko je dobro razpoloženje.
Slovenskemu žena hlače nosi samo vsebinsko ustreza star. angl. the grey mare is the better horse (dobesedno: ‘izkušena kobila je najboljši konj’). Sicer pa sestavina žena (ženska) izpada iz sestava frazema tako v sln. (gl. frazem hlače nositi) kot v drugih jezikih, a se njihova vsebina navadno nanaša na ženske.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.so.’s wife wears the pants (in sth.)
češ.nosit kalhoty
chodit v kalhotách
fr.porter la culotte
porter les chausses
“Madame à la culotte”
it.la moglie porta i pantaloni
nem.die Hose anhaben
Slovar slovenskih frazemov