Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino žénska
láhka žénska ekspr.; pren.
 
Pomen
 
prostitutkaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNato se je na nabrežju prikazala lahka ženska s soldatom. Bila je bleda, imela je kozav obraz in črne lase, naslanjala se je na vojaka, podrsavala s čevlji in se zibala v bokih. (G. Flaubert, Bouvard et Pécuchet, NB)
Ali pa morda arhitektura lahkosti? Je mogoče potegniti vzporednico z izrazom lahka ženska? Kot nasprotje ženski – materi, ki skrbi za družino, je zvesta in za štedilnikom, natančno sledeča družbenim normam, ki ji predpisujejo tako mesto? (Delo, 8. apr. 2000, NB)
(Dve leti tega mi je Petra branila Dragico Korade in Emico Antončič, da je legitimno, če mi ne dovoljujeta objavljati v sobotni prilogi Večera oz. mariborski literarni reviji Dialogi, ker sem pač »težek človek«. Pa sem jo vprašal, če bi se ji zdelo legitimno, če bi njeno hčerkico vrgli iz vrtca, ker bi se nekdo spomnil, da je ona »lahka ženska«.) (Delo, 19. jan. 2002, NB)
To pa na dolgi rok seveda ni možno ob enem samem moškem. Se pravi, da je »lahka ženska« načeloma poligamna, se pravi izkušena, taka, ki se hitro navduši nad moškimi čari in ni obremenjena z »dnevom potem«. Ja, a si moški ne želijo prav tega? (Viva, marec 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem lahka ženska temelji na prenesenem pomenu sestavine lahek: ‘ki moralno ni neoporečen’. Ruski frazeologi ustrezno rus. ženščina lëgkogo povedenija razlagajo kot kalk po fr. une femme d‘un conduite légère (gl. RF3, 220).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.lehká holka
lehká dívka
lehká žena
lehká ženská
fr.femme facile
femme légère
nem.ein leichtes Mädchen
pol.kobieta lekkich obyczajów
dziewczyna lekkich obyczajów
rus.ženščina lëhkogo povedenija
devica lëhkogo povedenija
osoba lëhkogo povedenija

sánjska žénska ekspr.; pren.
 
Pomen
 
izredno lepa, dobra, idealna ženskaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNikogar da ni psihično ali fizično maltretiral, tudi potem ne, ko mu je žena priznala, da ima razmerje z Andrejem B. »Nisem ji zameril, osem let je bila moja sanjska ženska,« je v solzah razlagal obtoženec. (Delo, 17. jan. 2002, NB)
Zanjo zagotovo ne moremo reči, da je novost ali muha enodnevnica, če je zamišljena kot magnet za denar in teve gledalce. Je pa sanjska ženska tudi dekle, ki se povezuje s pridevniki nasmejana, iskrena, neposredna, zabavna in zvesta, ve, kaj bi pomenil moški njenega življenja, in ne prikriva teže besednih zvez medijska prepoznavnost in moja kariera. (Delo, 18. mar. 2006, NB)
Vedno je bila iskrena, zgovorna, prijazna in nasmejana, velikokrat pa se je izkazalo, da je tudi pametnejša od mnogih drugih. Vedno so (ste?) jo razglasili za najboljšo v vsaki stvari, ki se je je lotila – izbrana je bila za najlepšo med lepimi, izbrana je bila za najprivlačnejšo Playboyevo dekle, izbrali so jo za sanjsko žensko in bila je izvrsten model fotografov. (Jana 2007, št. 5, NB)
Označili so jo (tj. Claudio Cardinale, op. J. K.) kot sanjsko žensko: priljubljeno kljub zvezdništvu, lepo, duhovito in inteligentno. Lani je pri 65. letih na berlinskem filmskem festivalu prejela častnega medveda za življenjsko delo. (Delo, 15. jul. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem sanjska ženska temelji na stopnjevalnih pomenih sestavine sanjska: tj. ‘taka, ki si jo kdo predstavlja samo v sanjah, sanjsko lepa, dobra, skratka idealna.’ Podobno bi lahko rekli tudi za frazem sanjski moški, tj. moški, ki naj bi imel idealne lastnosti. Na enaki predstavi kot frazem sanjska ženska temelji sopomenka ženska svojih sanj.

žénska hláče nósi, gl. žena hlače nosi.

žénska môjih sánj, gl. ženska svojih sanj.

žénska svôjih sánj ekspr.; pren.
 
Pomen
 
izredno lepa, dobra ženskaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKmalu za tem sem se poročil, bil sem srečen in vse se je zdelo kot v pravljici – postal sem lastnik enega od najdragocenejših teniških rekordov, ob sebi sem imel žensko svojih sanj … Ampak to je bila zgolj navidezna sreča. (Delo, 10. sep. 2002, NB)
»Po desetih letih v smučarskem cirkusu, ko sem bil vedno na poti, bi zdaj rad končno našel žensko svojih sanj,« je povedal lastnik treh olimpijskih odličij in s tem zaključil debato o svojem zasebnem življenju. (Delo, 5. jan. 1998, NB)
Ker je bil alarm, smo odšli domov. Bil sem že na poti, ko sem se na Mirju spomnil, da lahko grem tudi v kino – že petič ali šestič gledat Žensko mojih sanj, z Mariko Rökk seveda. (Delo, 11. mar. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. sanjska ženska.
Slovar slovenskih frazemov