Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino žív prid.
báti se kóga/čésa kàkor žívega ôgnja, gl. ogenj.

báti se kóga/čésa kàkor [žívega] vrága, gl. vrag.

báti se kóga/čésa kot vrága, gl. vrag.

báti se kóga/čésa kot [žívega] vrága, gl. vrag.

bíti kàkor žívo srebró, gl. srebro.

bíti [šè] v žívem spomínu, gl. spomin.

bíti žív in zdràv, gl. živ in zdrav.

kàkor žívo srebró, gl. srebro.

kot žíva legénda, gl. legenda.

kot [žívi] vrág, gl. vrag.

kot žívo srebró, gl. srebro.

ne báti se žívega vrága, gl. vrag.

ostáti [šè] v žívem spomínu, gl. spomin.

ostáti žív in zdràv, gl. živ in zdrav.

pazíti se kóga/čésa kàkor žívega ôgnja, gl. ogenj.

svój žív(i) dán ne vídeti kóga/čésa, gl. dan.

[vsè] svôje žíve dní, gl. dan.

žív in zdràv ekspr.; dvojč., v povedni in prilastkovni rabi
 
Pomen
 
srečno živ in dobrega zdravjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Nič se mu ni zgodilo, zdrav je,« je rekla Tilda odločno. Popolnoma jasno je vedela in čutila, da je živ in zdrav. Nečesa drugega se je ona bala, hujšega … (Zofka Kvedrova, Njeno življenje, NB)
»Jelovice ne kupujem za nikogar. Če mi bo uspelo, ne bo več naprodaj, dokler bom živ in zdrav,« je pojasnil Starman. (Delo, 6. feb. 2007, NB)
Na kraj dogodka so prišli možje v modrem, ki so kmalu ugotovili, zakaj so zapele pesti – močno vinjeni moški je bil namreč prepričan, da je turist povozil njegovo ženo. Policisti in žena, ki je bila seveda živa in zdrava, so srboriteža s plačilnim nalogom poslali počivat. (Delo, 18. 5. 2009, NB)
Le po naključju je ostal živ in zdrav, tudi vera mu ni pomagala, ker ni veren. »V ječi si od vseh zapuščen, tudi od vere, nič drugega nimaš kot svoje ranjeno telo in bolečine. (Delo, 19. avg. 2005, NB)
Drama, ki se je konec tedna razpletala v Novotrojicku pri Orenburgu, se je končala tragično in srečno hkrati. Umrli so trije ljudje, toda talca ugrabitelja – 71-letni upokojenec in njegov sedemletni vnuk – sta ostala živa in zdrava. (Delo, 10. mar. 1998, NB)
Boris Kerimbajev je zaradi svoje neustrašnosti zelo hitro postal glavna tarča afganistanskih mudžahidov. Pokojni Ahmad Šah Masud je za njegovo glavo takrat ponujal kar milijon dolarjev nagrade, toda Kara major se je kljub tako mamljivi vsoti po dveh letih bojevanja živ in zdrav vrnil med svoje domače. (Delo, 12. okt. 2001, NB)
V novo iskanje so se združili gasilci zgornjesavinjskih društev, vendar jim kljub temeljitemu česanju terena pogrešanega ni uspelo najti, zato so akcijo v trdi temi prekinili. Toda mladenič je v večernih urah živ in zdrav telefoniral svojcem ter povedal, da je med sestopom s planine zašel, nato pa poiskal pomoč v prvi pastirski koči. (Delo, 30. jul. 2002, NB)
Povprašal je po njenih starših in lahko mu je odgovorila, da ju je še prejšnji večer videla živa in zdrava, kar je povzročilo, da se je počutila skrajno spodobno, kot da bi bilo v njenem samotnem pohajanju po lincolnshirski podeželski cesti pravzaprav nekaj nespodobnega, nekaj klateškega, kot da bi potrebovala pečat dostojnosti: tako sta se prisrčno razšla. (Margaret Drabble, Zlati svetovi, NB)

žív kŕst, gl. krst.

žíva dúša, gl. duša.

žíva enciklopedíja, gl. enciklopedija.

žíva legénda, gl. legenda.

žíve hráste postávljati, gl. hrast.

žíve hráste stáviti, gl. hrast.

žívi hrást postáviti, gl. hrast.

žívi hrást stáviti, gl. hrast.

žívi vrág, gl. vrag.

žívo srebró se je dvígnilo, gl. srebro.

žívo srebró je pádlo, gl. srebro.

žívo srebró se je povzpélo, gl. srebro.

žívo srebró se je spustílo, gl. srebro.
Slovar slovenskih frazemov