Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino živína
délati kot [čŕna] živína, gl. garati kot [črna] živina.

délati s kóm kot z živíno, gl. ravnati s kom kot z živino.

garáti kot [čŕna] živína ekspr.; primera, tudi kakor
 
Pomen
 
zelo veliko, naporno in vztrajno delatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeJaz, recimo, si ga sploh ne morem več privoščiti. Vse življenje garam kot črna živina in danes nimam nič. (D. Jančar, Dedalus, NB)
Polona je dobila skopega gruntarja, ki ji še kruha ne privošči, zmerom vpije, da mu bo še grunt požrla, Tonasta je nasedla dedcu, ki mu mora garati kot črna živina … (Jan Plestenjak, Mlinar Bogataj, NB)
Po meni, otroku, je tekla kri mojega očeta, ki so ga ustrelili iz zasede. V sebi nosim odmev velike dobe in tožbe delavcev, ki so garali kot črna živina. (Delo, 8. avg. 2001, NB)
Vidiš, včasih nisem vedela, kako močna je prava in poštena misel; človeka tako zravna in utrdi, da ga muke ne upognejo in da zanjo celo umre. In bili so taki ljudje tudi pred vojno, še prej, zmeraj, medtem ko smo mi garali kakor živina in hkrati brez premisleka mislili in verjeli, da je človek nekaj kar tako tjavdan … nekaj, kar tiho gara … kakor pohleven vol, ki dan za dnem vleče voz, prežvekuje najbolj jalovo seno in še zamuka ne. (C. Kosmač, Očka Orel, NB)
Ali delamo kot črna živina. Vsako uro v nevarnosti, pod zemljo, umazani, mokri. (F. S. Finžgar, Dekla Ančka, NB)
…ve, kaj dela, in da tisto dela dobro. In delal je kot črna živina – če ta metafora velja tudi za predsednike. (Delo, 9. nov. 2002, NB)
Sama sem, vas je kot listja in trave. Ves dan ležite, jaz delam kot živina. (F. S. Finžgar, Prerokovana, NB)
Otroci so se spogledali in pritajeno nasmehnili. »Mi smo pa še lačni, delali smo kot živina.« (Jan Plestenjak, Lovrač, NB)
Naš samostan je največja nesreča za ljudstvo. Kmet dela kakor živina, žanjemo pa mi, ki ničesar ne delamo. Samostansko premoženje je veliko. (Miroslav Malovrh, Opatov praporščak, NB)
»Materi pa doto, ki jo ima v zemljišču, in pa živež do smrti pa kot pa obleko.« »In drugega nič?« zajavkala je starka. »Torej za to sem se trudila in delala kakor črna živina?« (J. Kersnik, Kmetske slike, NB)
Ljudstvo se je ubijalo in delalo kakor črna živina, živelo se je trdo, a živelo se je vendarle. (J. Stritar, Dunajska pisma 1884, ZD VII, 1956, 140)
Naročen ali ne naročen! Glej, otrok nimaš, čemu se torej ženeš kot črna živina? (I. Tavčar, Izza kongresa, NB)
Delal je redko. Če je zgrabil za delo, se je gnal kot črna živina. (F. Bevk, Veliki Tomaž, IZSK, 1962, 11, GISN)
 
Izvor frazema
 
V primeri garati kot [črna] živina z različicama delati kot [črna] živina, gnati se kot [črna] živina se sestavina živina nanaša na vprežno živino, kot so vol, konj, marsikje včasih tudi krava. Neobvezna sestavina črna nekoliko poudarja pomen primere, v sestavo pa je prišla na osnovi dejstva, da je zaradi grobega ravnanja vprežna živina pogosto črna od udarcev. Med starejšimi slovarji imata primero delati kot črna živina Plet. II, 965, in Glonar, SSJ, 491.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to work like a Trojan
to work one’s fingers to the bone
to work like a dog
bolg.rabotja kato životno
češ.pracovat jako vůl
dřít jako vůl
hr.raditi kao životinja
mak.raboti kako životno
pol.pracować jak wół [roboczy]
rus.rabotat’ kak zver’
slš.robit’ ako [jedno] zviera
driet’ ako [jedno] zviera
ukr.pracjuvaty jak hudobyna
robyty jak skotyna

gnáti se kot [čŕna] živína, gl. garati kot [črna] živina.

ravnáti s kóm kot z živíno ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo surovo ravnati s komSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZ dekleti so se nato odpeljali na avtocesto, kjer so jih na postajališčih od Gonarsa do Cessalte pričakali naročniki. Z dekleti so ravnali kot z živino. (Delo, 26. nov. 1998, NB)
Občasno so nesrečniki dobili tudi hrano in vodo, oskrbovali so jih iz nekega lokala na viškem koncu, sicer pa so z njimi ravnali slabše kot z živino in skrivališče … (Delo, 18. jun. 1999, NB)
Ljudje niso imeli sredstev za preživljanje, niso znali jezika, niso vedeli, kam, vprašanje, če so sploh prišli do meje, nekateri so bili bolni, skratka z ljudmi se je ravnalo kot z živino, ne glede, ali so to tujci ali kdorkoli drugi. (Državni zbor RS: 32. izredna seja, 11. 02. 1999, NB)
»Srbske sile vodijo Albance po Kosovu kot kmete na šahovnici, z njimi pa delajo kot z živino,« je dejal tiskovni predstavnik Nata Jamie Shea. (Delo, 15. apr. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera ravnati s kom kot z živino z različico delati s kom kot s živino je glede na nastanek zelo razvidna in temelji na pogosto zelo slabem, surovem ravnanju z vprežno živino.

[velíka] živína ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kdor ima pomembnejši družbeni položajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAli pa slovenski kralj Drofenik. Bivši boksar – namesto opice je imel damskega psička – je poslal takratnemu Demosu uradni dopis o svojem kraljevskem položaju in neka velika živina je na rob pripisala: »Preveriti!« In potem so najbrž preverili, in ker v registru prebivalstva ni bilo nobenega kralja, ga še danes nimamo. (Delo, 17. mar. 2001, NB)
Je meja na Ljubelju moja tiha sreča,/ že pol stoletja zanjo boga molim, hvalim,/ da ne bila bi kdaj mi sreča opoteča,/ saj tudi vélikim odklenka kdaj živalim … Pa so bili Mirt Zwitter in še nekateri res tako velika »živina«, da jim ni odklenkalo? Njemu ni. (Delo, 26. jan. 2002, NB)
Oglaševalci in sponzorji medijem resda ne ukazujejo direktno, kaj se po njihovem spodobi objaviti in česa ne, ali pač, kaj pa vem: kot urednik Razgledov na srečo nisem velika živina. (Delo, 21. nov. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem [velika] živina izhaja iz prenesenega pomena sestavine živina ‘kdor ima pomembnejši družbeni položaj’ in se uporablja navadno s prilastki – razen z velika še vplivna, ministrska, politična itd.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.big shot
big cheese
big fish
češ.velké zvíře
vysoké zvíře
fr.un gros bonnet
une grosse légume
hr., srb.golema zvjerka
krupna zvjerka
velika zvjerka
nem.ein hohes Tier
ein großes Tier
rus.važnaja ptica
bol’šaja šiška
važnaja šiška
ptica vysokogo polëta
Slovar slovenskih frazemov