Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino življênje
bíti na prágu življênja, gl. prag.

bòj na življênje in smŕt, gl. boj.

bojeváti se na življênje in smŕt ekspr.; pren., glag. prisl. zv.
 
Pomen
 
zelo, močno se bojevatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČetudi v pesmih ni empiričnih in tudi ne preoblikovanih citatov, pa ritem in močna zvočnost besed prikličeta pred oči tisti del zgodbe ljudske pesmi, kjer se Pegam in Lambergar bojujeta na življenje in smrt: »oko oko ošine / blisk ostrine / gib bliskne / bliskovita misel // na desno zaokroži / perut meča / na levo vzboči / kri rdeča se rdeča // na sredi glava …« (Marjetka Golež Kaučič, Ljudsko in umetno – dva obraza ustvarjalnosti, NB)
Maximusa, rimskega generala, ki je postal suženj in gladiator, v filmu Gladiator uteleša na Novi Zelandiji rojeni igralec Russell Crowe. V prizoru na fotografiji se Maximus bojuje na življenje in smrt. (Delo, 30. mar. 2000, NB)
Ukinili so številne neodvisne medije ali pa jih z visokimi in vsakodnevnimi kaznimi spravili na rob obstoja. Večina srbskih novinarjev na glas pove, da jim ne preostane nič drugega, kot da se bojujejo na življenje in smrt. (Delo, 3. jul. 2000, NB)
Imel je več od igre, vztrajal čisto do konca, vendar pa – kot v posmeh tistemu, ki se ni pridružil klicu črede – je tudi on le remiziral. Medtem ko so se igralci s »plus tri«, torej le remiji in 3 zmagami, prepustili minulemu delu, pa so se tisti s po pol točke zaostanka bojevali na življenje in smrt. (Delo, 16. jun. 2001, NB)
Nori Konj je dejal: »Pravijo, da smo ga zmrcvarili, ampak če se ne bi bili branili in se bojevali na življenje in smrt, bi bili oni zmrcvarili nas.« (Delo, 1. jul. 2002, NB)
Treba je povedati, da je to pojasnilo nepošteno do ateistov in še mnogo bolj do drugih krščanskih cerkva, s katerimi se je katoliška cerkev v dolgih stoletjih neusmiljeno bojevala na življenje in smrt. (Delo, 4. apr. 1998, NB)
Toda zelo težko je analizirati seksualne in ljubezenske odnose v filmu, ki se ukvarja z vodom vojakov, ujetih v tunelu, ki se borijo na življenje in smrt. (Delo, 30. jan. 1999, NB)
Ko sem Jana Cvitkoviča poleti nekoč pobaral, zakaj uporablja neetične prijeme in v javnosti prikazuje nekaj, kar ni res, mi je odgovoril, da se pač bori za svoj film. To bi razumel, če bi se mu bilo treba boriti na življenje in smrt za njegov film, kot so se morali nekateri filmski avtorji v času režima srpa in kladiva. (Delo, 29. sep. 2001, NB)
Veste, kaj to pomeni? Igrati na življenje in smrt! Ljudje pa rečejo, aha, on je priznal, da je sodeloval z udbo. (Delo, 25. avg. 2004, NB)
Imela je religiozno funkcijo in je bila temeljnega pomena za majevsko družbo in njen stil življenja. Igrali so jo na življenje in smrt. Žoga je bila prispodoba sonca. (Delo, 20. okt. 2004, NB)
Kar nič več ni mogla dohajati utrjenih mladcev, ki so komaj vedeli, da so včeraj urno prehodili dolgo pot, zadnji njen konec celo v naglem diru pretekli, se nato spopadli na življenje in smrt z volkovi in vso noč prebedeli. (J. Jalen, Bobri I, Sam, NB)
Velika praznina jim ne more biti pozunanjeni narativ: zanje je v prvi vrsti ponotranjeni dispozitiv. Prav zato se z njo ne spopadajo na življenje in smrt, temveč se ji prilagajajo. (Delo, 1. dec. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem bojevati se na življenje in smrt je nastal verjetno po krajšanju iz primere bojevati se, kot bi šlo za življenje ali smrt. Po posamostaljenju glagolske sestavine bojevati se v boj je nastal še frazem boj na življenje in smrt.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to fight (so.) to the death
to fight for one’s life
češ.bojovat [s někým]na život a na smrt
rvát se na život a na smrt
fr.se battre jusqu' à la mort
hr., srb.boriti se na život i smrt
tući se na život i smrt
nem.mit jmdm. auf Leben und Tod kämpfen
rus.borot‘sja ne na žizn‘, a na smert
sražat‘sja ne na žizn‘, a na smert
borot‘sja ne na život, a na smert

boríti se na življênje in smŕt, gl. bojevati se na življenje in smrt.

dragó prodáti svôje življênje ekspr.; pren.
 
Pomen
 
storiti vse za preživetje, ogorčeno se branitiSkrij zgled▾
 
Zgled rabeToda pri starem vojaku so naleteli njegovi pomisleki na gluha ušesa. Dejal je: »Že v zgodnji mladosti sem se naučil, da mora vojak prodati svoje življenje čim draže.« (Slavko Krušnik, Smeh stoletij, NB)

ígra z življênjem, gl. igra.

igránje z življênjem, gl. igranje.

igráti na življênje in smŕt, gl. bojevati se na življenje in smrt.

igráti se z življênjem ekspr., pren., mn. z življenji
 
Pomen
 
podati, spustiti se v nevarno tveganjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Vzeli ste mi čast in slavo, čepice pa vam ne dam … za ceno življenja ne,« je grobo rekel. »Ah,« je rekel šef, »kako se ljudje nemarno igrajo z življenjem.« (Sonja Koranter, Sonata za Cezarja in diamante, NB)
»To je pa že preveč!« zagrmi kralj, »ali si norec ti ali pa jaz!« »Oba, veličanstvo!« si oddahne gardist. »Le kaj te je obsedlo, da se igraš z življenjem?« vpraša kralj in s tem četrtim vprašanjem razvozla uganko, ko ostane mladenič brez besed. (Slavko Krušnik, Smeh stoletij, NB)
V zvezi z objavljenim člankom Planinci se igrajo z življenjem vam pošiljamo pojasnilo, predvsem na odstavek, v katerem vaš novinar piše, da je med 8. in 12. uro na območju Male Mojstrovke prehodil vse poti, nekatere kraje tudi večkrat. (Delo, 27. avg. 2004, NB)
»Drugovanje sovražnikov v vojni in prijateljev v Scheveningenu je še dokaz več, da so se Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Ante Gotovina, Mladen Naletelić Tuta in drugi igrali z življenjem in smrtjo nas, navadnih smrtnikov. V tej igri pa so mnogi izmed nas izgubili življenje ali svoje najbližje,« pojasnjuje vojni psiholog Žikica Simić. (Delo, 15. mar. 2006, NB)
V naši poslanski skupini menimo, da se pa sedaj nekateri že preveč igrajo z življenjem in zdravjem ljudi, še posebej, če primerjamo določene izjave, ki so bile v teku zadnjega meseca. (Državni zbor RS: 19. izredna seja, 27. 06. 2006, NB)
Tako se je še enkrat v dosedanji zgodovini ponovilo, da je na dnevni red parlamenta prišel predlog zakona, ki ni imel nobenega člena. Zato je nacionalna stranka predlagala, naj se ta točka umakne z dnevnega reda, čemur so v vladnih strankah nasprotovali, češ da se državni zbor ne sme igrati z življenji ljudi, kot je na primer dejal Rudolf Petan (SDS). (Delo, 28. jun. 2006, NB)
Vse živo se je v nočeh napadov zbiralo na glavnih beograjskih mostovih, se držalo za roke, prepevalo, zrlo v nebo in psovalo Nato. Bila je absurdna, surrealistična in nora predstava in nad njo se niso zgražali le ljudje okoli mene, temveč vsa Evropa: Takole se igrati z življenji! To ljudstvo je v resnici noro. (Delo, 7. avg. 2004, NB)

igráti se z življênji, gl. igrati se z življenjem.

kóckanje z življênjem, gl. kockanje.

kóckati z življênjem ekspr.; pren., mn. z življenji
 
Pomen
 
podati, spustiti se v nevarno tveganjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe2. maj 2009 … Živimo v anarhiji casino politike, ki kocka s človeškimi življenji. Obamova »prašičja« gripa je le nadaljevanje Doktrine šoka. (Google, www.vest.si/…)
16. jul. 2008 … Številni se podajajo v nepremišljena in tvegana dejanja, pri katerih so, kot bi kockali z življenjem, izpostavljeni nevarnosti telesnih … (Google, arhiv.njena.si/…)
30. sep. 2010 … Za tiste, ki raje kot z denarjem kockajo z življenjem oziroma so privrženci bolj adrenalinskih športov, je Soča pravi raj. (Google, www.dnevnik.si/…)

kóckati z življênji, gl. kockati z življenjem.

na prágu življênja, gl. prag.

na življênje in smŕt ekspr.; kot pril. in prisl.
 
Pomen
 
1. življenjsko nevaren, zelo tveganSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeV peristilu je sedel Epafrodit, truden in upehan. Zavedal se je, da je prevzel vnovič igro s Teodoro, in sedaj na življenje in smrt. (F. S. Finžgar, Pod svobodnim soncem, Druga knjiga, NB)
Kožul je s seznama nepremaganih zbrisal Pavasoviča. V obračunu na življenje in smrt je hrvaški velemojster dobil premoč v središču in v svojem značilnem napadalnem slogu tudi točko. (Delo, 12. jul. 2001, NB)
2. zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOd njih se pričakuje, da o slehernem predmetu »izrečejo« drugačno sodbo kot običajneži. Zato so na življenje in smrt povezani z edinstvenostjo svoje osebnosti, saj jim le ta lahko zagotovi prepotrebno zunajserijskost. (Igor Grdina, Poti v zgodovino, NB)
Potem ko so se po sporu na račun kopanja gramoza sicer več let lojalni Filovčani skregali na življenje in smrt z županom Cipotom, so se s KS Bogojina dogovorili za ustanovitev nove skupne občine. (Delo, 28. avg. 2001, NB)
Žal veliko znanstvenikov sploh ne dojema svojega položaja, ker so navajeni pritoka državnih sredstev, ne pa tega, da je treba denar zaslužiti na trgu, kjer si realnosti izpostavljen na življenje in smrt, vezan samo na svojo inovativnost. (Delo, 15. jun. 2005, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.na život i smrt
nem.auf Leben und Tod
pol.na śmierć i życie

níhati med življênjem in smŕtjo, gl. viseti med življenjem in smrtjo.

plačáti kàj z življênjem ekspr.; pren.
 
Pomen
 
umretiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSem že pokojna, da veš! Pan Ter mi je zabičal, da bom napako plačala z življenjem. Ti pa, Adam in Adam in Adam … (Sonja Koranter, Soška postrv, NB)
Nič manj ne obžalujemo vseh tistih nesrečnikov, ki so kot nesrečne žrtve nemirov plačali z življenjem ali s poškodbami. Toda vsa odgovornost je na vesti tistih, ki so nemire sprožili. (Dragan Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
Kakor so pokazali obsežna policijska preiskava in prva zaslišanja osumljenih, je v Ljubljani delovala kriminalna združba, ki je očitno načrtno izbirala svoje žrtve, jih ugrabljala in kasneje izsiljevala. Dva od tistih, ki niso izpolnili njihovih zahtev, sta to plačala z življenjem. (Delo, 24. mar. 2000, NB)
Trije nemški državljani so, kot kaže, nagovarjanje deklet, ki sta bili v družbi z Rafoltom, plačali z življenjem, četrti pa je bil po podatkih nemške policije v streljanju pred barom hudo ranjen. (Delo, 11. dec. 2000, NB)
Sobotno sneženje je ponekod avtomobilistom povzročilo precej nevšečnosti, mladi voznik pa je svojo neizkušenost plačal z življenjem. Policisti so namreč ugotovili, da je po magistralni cesti med Blagovico in Krašnjo vozil starega golfa brez vozniškega izpita. (Delo, 27. feb. 2001, NB)

poslávljati se od življênja, gl. posloviti se od življenja.

poslovíti se od življênja vznes.; pren., nedov. poslavljati se
 
Pomen
 
umretiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNekaj maščevalnosti je bilo v tem, nekaj zlobe, kot je navsezadnje nekaj maščevalnosti in zlobe v vsaki resnični religioznosti, ampak ali se človek sploh lahko poslovi od življenja kako drugače. Samo tako, da slast življenja ni namenjena ne njemu ne komu drugemu, temveč nekomu Tretjemu, v katerem so dobrodušno zapopadeni vsi. (Marjan Rožanc, O svobodi in Bogu, Izbrani eseji, NB)
Deset let pozneje si je vzela življenje tudi Slobodanova in Borislavova mati Stanislava, ki je bila prav tako prosvetna delavka, v mladih letih pa je veljala za »najlepšo Črnogorko«. Na enak način se je poslovil od življenja tudi materin brat, ki je bil general JLA. (Delo, 12. avg. 2000, NB)
Vikingi so si povedali, kar so si imeli povedati o notranje in zunanjepolitičnih težavah in nevarnostih, razsodili so o sporih, na smrt obsojeni, ki so koga po nemarnem skrajšali za glavo, so lahko zbarantali kazen za denar, če so imeli zlatnike ali srebrnike, drugače so se poslovili od življenja … (Delo, 18. maja 2002, NB)
Ptice, ki so na selitvenih letih nekoliko zašle in obupano plahutale nad morsko gladino nekaj dni stran od obale, so naposled pristale na krovu španskih ribiških čolnov. To naj bi po besedah finskega naravovarstvenika Veija Miettinena pomenilo, da so se že poslovile od življenja. Ribiči so jih krmili, dokler niso pripluli do obale in izčrpane sove izročili prostovoljcem v živalskem rezervatu. (Delo, 23. sep. 2002, NB)
Najmočnejše sporočilo ima smrt po lastni volji takrat, kadar se nekdo odloči zanjo pred samimi vrati nasprotnika. Ta je nato prisiljen gledati, kako se tisti, ki se mu je uprl, poslavlja od življenja, da bi za vedno obvaroval svojo idejo ali prepričanje. (Delo, 29. jan. 2001, NB)

postáviti življênje na kócko ekspr.; pren., nedov. postavljati
 
Pomen
 
tvegati življenje ob pomembni odločitviSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTorej, vaše blagorodje, – je odvrnil mornar – ne morem postaviti na kocko življenja svojih ljudi, svoje in vaša s tem, da grem na tako dolgo plovbo z ladjo, ki je težka samo dvajset ton, in v tem letnem času. (Jules Verne, V osemdesetih dneh okoli sveta, NB)
– Z odhodom na osvobojeno ozemlje je potrdil resničnost svojega prepričanja, da mora človek za človeško svobodo tvegati tudi svoje življenje. Postavil je svoje življenje na kocko. (Josip Vidmar, Obrazi, NB)
Kako herojsko dejanje je bilo včasih bežanje čez kitajsko mejo! Davno, pred dvajset in več leti, je beg iz Kitajske pomenil obrambo idealov, za katere se je postavljalo na kocko življenje ali vsaj hudo telesno poškodbo. (Delo, 21. okt. 2002, NB)
Ko kakšnemu igralcu zmanjka gotovine, lahko tukaj vedno zastavi dragoceno uro ali zlat nakit, in izložbe se bleščijo od rolexov in ogrlic z dragocenim žadom. »Kitajec postavlja svoje življenje na kocko,« ponavlja Sisco Teng, medtem ko mi pojasnjuje kreditne sheme, ki jih posojevalci, loan-sharks – v glavnem člani triad, ponujajo obiskovalcem igralnic. (Delo, 11. dec. 1999, NB)
Cezar zasluži 1050 dolarjev na mesec. Ni slabo, če upoštevamo, da je povprečni mesečni dohodek Iračana približno 200 dolarjev. Vendar zanj vsak dan postavlja življenje na kocko. »Nihče ne sme vedeti, da delam za Američane.« (Delo, 18. jul. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. postaviti kaj na kocko.

postávljati življênje na kócko, gl. postaviti življenje na kocko.

prebíjati se skozi življênje ekspr.; pren.
 
Pomen
 
prizadevati si kljub oviram, težavam, poklicno, družbeno uspeti; težko se preživljatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDanny je bil vedno znova presenečen, kako mirno se je prebijala skozi življenje. Nobenih seznamov, nobenih načrtov, preverjanja, praznjenja hladilnika, odpovedovanja obiskov, telefonskih klicev. (Maeve Binchy, Hiša na Tari, NB)
Filmski prvenec Go-yang-i-rul Boo-tak-hae (Poskrbi za mojo mačko) režiserke Jeong Jae-Eun je preplet petih zgodb nekdanjih sošolk, ki se zdaj vsaka na svoj način, sicer filmsko dinamično in sveže, čeprav brez prave napetosti, prebijajo skozi življenje. (Delo, 30. jan. 2002, NB)
Ne želimo se spuščati v populistično demagogijo in opletati s teorijo enakih želodcev. Rahlo pa se človeku vendarle kolcne, če ugotovi, da se mora nekdo prebijati skozi življenje z zneskom, kakršen naj bi nekomu predstavljal zgolj povišico, ki jo vrhu vsega zahteva še z ogorčeno stavko. (Delo, 30. mar. 2002, NB)
Predsednik zveze Srečko Lisjak je med letošnjimi prednostnimi nalogami še posebej omenil prizadevanje za izdatnejšo državno pomoč tistim veteranom vojne za Slovenijo, ki se zaradi brezposelnosti in drugih težav težko prebijajo skozi življenje. (Delo, 14. mar. 2005, NB)
»Raja ne bomo videli niti od daleč. Reforme ne bodo prizadele samo najrevnejših, ki se že zdaj težko prebijajo skozi življenje, ampak tudi srednji sloj,« je dejal v enem od zadnjih intervjujev Semolič. (Delo, 19. nov. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem prebijati se skozi življenje temelji na pomenih glagola prebijati se: ‘prizadevati si kljub oviram, težavam, poklicno, družbeno uspeti’ in ‘težko se preživljati’. Sestavina skozi življenje kot prislovno določilo še poudarja usmerjenost dejanja, ki ga označuje glagolska sestavina. Ustrezni nemški frazem se glasi durchs Leben schlagen.

spopádati se na življênje in smŕt, gl. bojevati se na življenje in smrt.

užívati življênje z velíko žlíco, gl. žlica.

v cvétu življênja, gl. cvet.

viséti med življênjem in smŕtjo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti zelo bolan, biti v smrtni nevarnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV nezavesti sem se zgrudila na tla. Mesece sem takrat visela med življenjem in smrtjo. Dete je prišlo mrtvo na svet. (Zofka Kvedrova, Njeno življenje, NB)
Zgodilo se je, da je nekaj dni v naši hiši, ki je sicer bila polna otroškega hrušča, vladala grobna tišina. Oče je dobil hudo pljučnico in visel več časa med življenjem in smrtjo; a počasi je okreval. Podrobnosti ne vem več, saj je od takrat poteklo že pol stoletja. (Anton Brecelj, Zdrav, kolikor hočeš, Zdravnikovi spomini, NB)
Ne vem, kako bo obstajalo krvodajalstvo, če se bo takšno razmišljanje nadaljevalo. V Sloveniji govorimo in hlinimo o vseh vrstah solidarnosti, vemo pa, koliko ljudi je na robu preživetja ali koliko pacientov visi na nitki med življenjem in smrtjo. (Delo, 2. jul. 2007, NB)
Vsa pota so bila posejana s svetlimi in temnimi postavami, hitečimi proti domu. Lovreku, ki se je bil v času svoje bolezni, ko je mesece in mesece nihal med življenjem in smrtjo, notranje odmaknil od ljudi, ni bilo nič do srečanja z znanci, pa je počakal, da so se razšli. (Gustav Šilih, Beli dvor, NB)
Thayse je pri trinajstih letih zbolela za meningitisom in zdravniki v rodnem Maceiu na severu države so jo napačno zdravili. Dolgo je nihala med življenjem in smrtjo. Roke in noge so ji odmrle in morali so jih amputirati. (Delo, 29. mar. 2007, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.être entre la vie et la mort
hr., srb.biti između života i smrti
nem.in Lebensgefahr schweben

vzéti kómu življênje ekspr.; pren.
 
Pomen
 
usmrtiti kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePričal je tudi, da je bil Stephen preobremenjen s svojim študijem in z nego otroka in da je postal depresiven. Hočete reči, je vprašal sodnik, da je otroku vzel življenje, ker se je bal za njegovo prihodnost? (Margaret Drabble, Zlati svetovi, NB)
Tožilci doživljamo nasilje zelo v živo, nasilje ima izredno brutalne in sprevržene oblike, veliko preveč ga je, da bi ga lahko še naprej tolerirali, da mu ne bi stopili na prste, ne samo takrat, ko se že dogaja, pač pa tudi takrat, ko šele grozi. Potrebujemo zakon, ki bi urejal to področje tako, da nam ne bi bilo več treba poročati, da je med prazniki sin zaradi dolgotrajnega nasilja vzel življenje očetu. (Delo, 9. jan. 2003, NB)
Petčlanski senat mariborskega okrožnega sodišča je včeraj Slavka Tiča spoznal za krivega ter ga za umor 18-letne Nives Tič in za nedovoljeno posest malokalibrske puške, s katero je hčeri vzel življenje, obsodil na enotno kazen 15 let in šest mesecev zapora. (Delo, 13. dec. 2005, NB)

vzéti si življênje ekspr.; pren.
 
Pomen
 
narediti samomorSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeRezultati raziskave, ki je zaradi občutljivosti teme niso izvedli po telefonu, ampak so izkušeni anketarji obiskali izbrane predstavnike francoske populacije na domu, so presenetili celo strokovnjake. Razkrili so namreč, da je bilo kar 30 odstotkov odraslih Francozov že pred skušnjavo vzeti si življenje. (Delo, 19. feb. 2000, NB)
Samomorov je na Poljskem čedalje več, kljub temu da v tej državi prevladuje katoliška veroizpoved, po kateri je vzeti si življenje smrtni greh. (Delo, 27. maja 2000, NB)
Avguštin ni pomnil, da bi bil kdaj kakega človeka s hudo besedo razžalil, on, ki je bil vedno ponižen in pohleven kakor ovca, zdajci podivja kakor divja zver in pobija ljudi kakor vrabce! Ko bi imel več srčnosti, bil bi si vzel življenje, ki je po njegovi misli že tako zapadlo rablju. (Fran Erjavec, Avguštin Ocepek, NB)
Vendar je družbena ogroženost v primeru majhne tatvine v primerjavi z ubojem treh nedolžnih ljudi zanemarljiva. A so kljub temu sodniki menili, da je nujno, da proti tatiču uporabijo najstrožji preiskovalni ukrep, zaradi katerega se je znašel v brezizhodnem položaju in si vzel življenje. (Delo, 8. dec. 2001, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.se tuer
se suicider
mettre fin à ses jours
hr., srb.svršiti sa životom
nem.sich das Leben nehmen

življênje iz dnéva v dán ekspr.; pren.
 
Pomen
 
življenje v skromnih razmerah, na robu preživetja; brezskrbno življenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNa njen jedilnik so oskrbniki poleg običajne hrane, mleka, banan in riža, uvrstili tudi pražene jedi. »Prvih nekaj dni je občasno zahtevala cigarete, ker pa je njeno življenje iz dneva v dan postajalo polnejše, je nanje počasi pozabila,« je povedal eden izmed oskrbnikov. (Delo, 5. okt. 2005, NB)
Temni sofijske barve, ki so odtenki poslavljajoče se jeseni, razpadajočih avtomobilov, nasmetenih ulic, neizstopajočih oblačil boljkone siromašnih, a prijaznih ljudi, življenja iz dneva v dan …, povsem na novo in drugače odzrcalijo samopodobo tujega obiskovalca: če prihaja iz gmotno boljšega sveta, ga morda vzljubi (še bolj), obenem pa mu je (še bolj) neprijetno ob podobi, ki si jo je Slovenija ustvarila v evropskem okolju. (Delo, 29. okt. 2002, NB)
Povsem povprečnim državljanom brez imen, večinoma družbenim obstrancem, že kar ljudem brez duš ali celo človeškim kreaturam – nekakšnim parodijam nadčloveka, tj. »podljudem«, kakor jim pravi Anna Gerasimova – se nenehno dogajajo usodne, krute stvari, ne da bi bil za tem kakšen viden razlog, vzrok ali namen; vrtijo se v tem svetu brez logike, kjer se životarjenje iz dneva v dan spremešava z nepričakovanimi smrtmi in celo nenadnimi oživitvami mrtvecev. (Drago Bajt, V burji besed, NB)
Človek njegove sorte pač ni mogel končati drugače kot tako, kot je končal, kaznoval se je sam, ker je zašel na kriva pota in se nepripravljen znašel pred nesmiselnostjo svojega početja, njegova vest je bila tankočutno vzgojena, to se nam je v teh kratkih letih z božjo pomočjo posrečilo, s takšno vestjo je do zadnjih odtenkov spregledal svojo zanikrnost, presedlo mu je dolgočasje tako votlega životarjenja iz dneva v dan in si je zato sodil sam … (Florjan Lipuš, Zmote dijaka Tjaža, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živeti iz dneva v dan.

življênje iz kóvčka ekspr.; pren.
 
Pomen
 
življenje večinoma na potovanjih, službenih potehSkrij zgled▾
 
Zgled rabeŽivljenje iz kovčka po hotelih hiperaktivnega Zeda ne moti. »Najvažnejše je, da mi je projekt všeč, ker sicer ne morem dati vsega od sebe v 15 urah dela na dan.« (Delo, 11. mar. 2000, NB)

življênje iz rôk v ústa ekspr.; pren.
 
Pomen
 
življenje v skromnih razmerah, na robu preživetjaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeGlavna značilnost teh zapletenih odnosov, vštevši športnopolitično držo »nadnacionalnega« OK Planica in odbora za skoke Smučarske zveze Slovenije, je delovanje na pamet brez konzistentnega koncepta. Življenje iz rok v usta ter od danes do jutri se prav zato giblje v dveh skrajnostih: med nebrzdano evforijo ob uspehih in popolno depresivnostjo ob polomih. (Delo, 16. feb. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živeti iz rok v usta.

življênje kóga je na nítki, gl. življenje koga visi na nitki.

življênje kóga visí na lásu ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kdo je zelo ogrožen, je zelo bolan, je v veliki življenjski nevarnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Osvestila se je zopet, a prevzele so jo takšne slabosti od živčnega pretresa ali kaj, da je mahoma sedla na voz. ‘Sami-leben, moje življenje visi na lasu, jaz moram k doktorju!’ je rekla. In se je odpeljala. (Fran Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
»Ker se danes ločiva, morda za vselej, kdo ve.« »Za vselej?« »Naše življenje, in posebno moje, na lasu visi. Ker se ločiva in ker ne bi rad, da bi me vi za hudobnejšega imeli, kakor sem res, povem vam, da se včasi sam sebi zdim nehvaležen proti človeštvu.« (Josip Jurčič, Cvet in sad, NB)
Ali še z večjo urnostjo prime cigan Petra za roko ter ga podere znak in mu izvije nož. Zdajci je bil v rokah grozovitega človeka, življenje mu je viselo na lasu, nihče mu ne bi bil mogel pomagati, ko bi mu bil hotel sovražnik povračevati. (Josip Jurčič, Jurij Kozjak, slovenski janičar, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem življenje koga visi na lasu, kot tudi sopomenski življenje koga visi na nitki, je nastal po analogiji motiva frazema Damoklejev meč (gl. tam).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.čí život visí na vlásku
hr., srb.glava visi komu o vlasi
glava visi komu o vlasu
glava visi komu na vlasi
rus.č’ja žizn’ visit na voloske
kto na volosok ot smerti

življênje kóga visí na nítki ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kdo je zelo ogrožen, zelo bolan, v veliki življenjski nevarnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV videmski bolnišnici še vedno visi na nitki življenje 30-letnega Ajdovca B. B., ki ga je v četrtek ponoči med upiranjem aretaciji v Gorici s pištolo v glavo ustrelil italijanski orožnik. (Delo, 17. avg. 2002, NB)
Athos ga je prekinil. Pripomnil je, da bi dve uri po njegovem odhodu vsi kardinalovi vohuni pismo znali na pamet in življenje dʼArtagnana in treh mušketirjev bi viselo na nitki. (Alexandre Dumas, Trije mušketirji, NB)
Dobra dva tedna kasneje so ga odpustili v domačo oskrbo, 16. februarja pa so ga zaradi hudih bolečin vnovič sprejeli na intenzivno nego in ga ponovno operirali. Ko se je po enem tednu zbudil, so mu povedali, da je imel hudo pljučno embolijo in da mu je življenje viselo na nitki. (Delo, 21. mar. 2000, NB)
Nameraval se je udeležiti slovesnosti, toda spet se je znašel v bolnišnici, in to ravno ko je končeval govor, namenjen branju ob podelitvi. Pravzaprav je njegovo življenje viselo na nitki, imel je težave z dihanjem in takrat se je prvič v življenju zavedel, da je življenje pravzaprav dihanje. (Delo, 4. apr. 2006, NB)
Vas skrbi usoda Mihaila Hodorkovskega, ki je zdaj zaprt v koloniji Jag-14/10 v Krasnokamensku na Daljnem vzhodu? Zdi se, da tudi njegovo življenje visi na nitki, saj so se sojetniki že nekajkrat spravili nanj. (Delo, 11. okt. 2006, NB)
Ta si je na sobotni tekmi proti moštvu Philadelphia Flyers hudo poškodoval grlo in pljuča. Poškodbe so bile tako hude, da je njegovo življenje viselo celo na nitki. (Delo, 1. feb. 2000, NB)
Po aretaciji leta 1999 so ga, komaj 21-letnega, na tajnem procesu najprej obsodili celo na smrt. Pozneje so mu kazen zmanjšali na osem let zapora, a po zdajšnjem incidentu je njegovo življenje očitno spet na nitki. (Delo, 10. dec. 2003, NB)
Povsod po Evropi je to pristojnost samostojne, neodvisne revizijske institucije. Pri nas pa hoče po aferi z operacijskimi mizami del teh pristojnosti prevzeti vlada – v posebnih primerih, ko je na nitki zdravje in življenje ljudi, in v še nekaj ohlapno opredeljenih okoliščinah. (Delo, 28. jun. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem življenje koga visi na nitki, kot tudi sopomenski življenje koga visi na lasu, je nastal po analogiji motiva frazema Damoklejev meč (gl. tam).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.so.’s life hangs by a thread
fr.la vie de qn. ne tient qu’ à un fil
hr., srb.život komu visi o koncu
život komu visi o niti
glava visi komu o koncu
nem.jmds. Leben hängt an einem seidenen/dünnen Faden

življênje na korúzi pog.; pren.
 
Pomen
 
življenje moškega in ženske brez zakonske zvezeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDruga ugotovitev sociološke študije je, da je vse manj zakonskih parov srečnih. Po podatkih iz študije se je v zadnjih 40 letih število porok v ZDA zmanjšalo za 43 odstotkov, vse več parov pa se odloča za življenje »na koruzi« ali poroko prelaga na kasneje, na »ugodnejši čas«. (Delo, 6. jul. 1999, NB)
Že, toda Marjeta in Aleš nista poročena. V bloku, v katerem sta po pogojih, ki jih je stanovanjski sklad postavil za mlade družine, dobila stanovanje, se je za življenje na koruzi odločila polovica stanovalcev. (Delo, 1. okt. 1998, NB)
Videti je skratka, da pretežna večina Srbov in Črnogorcev, ki se ukvarjajo s politiko, ni za ločitev, a hkrati tudi ne za obnovo zakona – temveč za podaljšanje življenja na koruzi. (Delo, 9. maja 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem življenje na koruzi je nastal iz frazema živeti na koruzi po posamostaljenju glagola živeti v življenje. Dalje gl. živeti na koruzi.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.vivre en concubinage
vivre à la colle
mariage du côté gauche
mariage de la main gauche
nem.wilde Ehe
Bratkartoffelverhältnis
Onkelehe

življênje na lúni, gl. luna.

življênje na túj račún pog.; pren.
 
Pomen
 
življenje na stroške drugihSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTožilka je še navedla, da je obtoženi v preiskavi dejanje priznal, zanikal ga je med glavno obravnavo. Dejanje je obžaloval, toda njegovo obžalovanje gre razumeti kot konec njegovega življenja na tuj račun, je govor sklenila državna tožilka in sodnemu senatu predlagala, naj ga obsodi na štirinajst let zapora. (Delo, 6. feb. 2004, NB)
»Ne vem za nobeno gospodarsko injekcijo, ki bi jo kdo iz Beograda usmeril v Podgorico. Življenje na tuj račun ne more trajati v nedogled; zato je ‘svetla prihodnost’ samostojne Črne gore in Srbije na moč dvomljiva,« meni Madžar. (Delo, 3. feb. 2001, NB)
Vse to se mi neznansko gabi, saj je državljanska nepokorščina nekaj resnega in ne izgovor za zabavo ali bogatenje. Blaginja je dosežek civilizacije, ne izgovor za življenje na tuj račun. (Delo, 25. jul. 2003, NB)

življênje na velíki nôgi ekspr.; pren.
 
Pomen
 
razkošno, potratno življenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeEni si obupno prizadevajo posnemati razviti Zahod: moda, zabavna industrija, zasebno trgovstvo in podjetništvo, osebni standard, bogataški turizem – predvsem seveda življenje na veliki nogi. (Drago Bajt, Odčitki, NB)
Služil in še bolj zapravljal je povsod. V nogometni pokoj je odšel kot siromak, bil je tipična žrtev življenja na veliki nogi. (Delo, 5. jun. 2000, NB)
Vohunjenje že dolgo ni več romantično-pustolovsko početje, v katerem bi se življenje na veliki nogi in potovanja na vse konce sveta prepletali z drznimi akcijami in lepimi ženskami: danes gre bolj za poslovnost, ki zahteva visoko tehnološko usposobljenost. (Delo, 21. avg. 2000, NB)
Ker opozicijski Jutarnji list piše, kako se je iz propadlih bank (Županijska, Komercialna, Glumina in Dubrovniška) preselil denar varčevalcev, da bi si bankirji in njihovi sodelavci ali sorodniki na tujem zagotovili življenje na visoki nogi, je mogoče govoriti o spreminjanju čistega denarja v umazanega. (Delo, 19. jun. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem življenje na veliki nogi je nastal po preoblikovanju glagolske sestavine živeti v življenje v frazemu živeti na veliki nogi.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.život na visokoj (velikoj) nozi

življênje ob krúhu in vôdi ekspr.; dvojč., pren.
 
Pomen
 
zelo slabo življenje, življenje v pomanjkanjuSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeV Vatikanu so post za mir razložili kar se da široko. Vsakdo naj se posti po svoje, post je lahko življenje ob kruhu in vodi, lahko tudi brez vsega, lahko pa tudi zgolj odrekanje mesu ali zabavi. (Delo, 15. dec. 2001, NB)
Zupančičevo izhodišče je, da je vse v glavi. Celo čisto golo biološko preživetje ob kruhu in vodi lahko ponuja višjo kakovost življenja, kot jo ima vsega presit bogataš. (Delo, 8. nov. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živeti ob kruhu in vodi.

življênje od dánes do jútri ekspr.; v povedni rabi
 
Pomen
 
življenje brez misli na prihodnost, v slabem, negotovem materialnem položajuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNazadnje sem se naveličal tudi tega in hotel sem se vrniti v domovino. Pozabil sem bil svoje mladostne upe, novih si nisem delal, torej je bilo moje življenje od danes do jutri suho in prazno. (J. Jurčič, Doktor Zober, NB)
Še ga ni mogla obsoditi, še je dvomila, ali je bil njen sum upravičen, toda tega si ni več prikrivala, da v zadnjem času nima več čuta zanjo; in kako težko si ga bo še kdaj pridobila! Saj v njem ni nikdar verjela v tovarištvo, v njegovem načinu življenja od danes do jutri nekako ni bilo prostora za ta pojem. (Grahor, Kosmač, Krajnc, Magajna, Vuk, Slovenske novele 1935, NB)
Enkrat zdravstveni zavodi niso potrebni, drugič jim dajemo važne naloge. Še naprej pa naj živijo negotovo življenje od danes do jutri, kar je po mnenju naše oblasti pravšnja podlaga za racionalno poslovanje in tržno obnašanje. (Delo, 26. okt. 1999, NB)
Je tiho ob dejstvu, da so z uvedbo kapitalizma delavci v Sloveniji le skromni prodajalci delovne sile, člani strateškega sveta aktualne oblasti pa od nje zahtevajo celo še večjo fleksibilizacijo trga dela, kar lahko pripelje do razmer, ko delavci ne bodo mogli prodati niti svoje delovne sile. Ne bodo imeli namreč priložnosti, da bi svojo delovno silo sploh prodali po stabilni ceni in v stabilnih razmerah, obsojeni bodo na životarjenje od danes do jutri. (Delo, 8. jan. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem življenje od danes do jutri je nastal po preoblikovanju iz frazema živeti od danes do jutri.

življênje v sénci smŕti ekspr.; pren.
 
Pomen
 
življenje ob navzočnosti smrti, stalne smrtne nevarnostiSkrij zgled▾
 
Zgled rabeRekviem za metamorfozo je tako daleč od matematične urejenosti, prej kaotičen in surov, čeprav prisegajoč na lepoto (»smrt je mati lepote in oče metamorfoze«, slišimo skozi usta neuničljivega lovca na metulje čisto pri koncu) kot tisti gestus, ki nam nemara sploh omogoča kakršen koli govor o življenju v senci smrti … (Delo, 28. avg. 2007, NB)

življênje v slonokoščénem stôlpu knj.; pren.
 
Pomen
 
življenje, zelo odmaknjeno od resničnega, stvarnega, vsakdanjega življenjaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeVsako pisanje je v določenem pogledu dialog s seboj, z okoljem, s svetom. Pisanje ne omogoča življenja v slonokoščenem stolpu in tudi nima smisla, če avtor vanj ne vlaga ničesar svojega. Seveda pa je hkrati ves čas v določenem dialogu z ljudmi in s pojavi okoli sebe. (Delo, 2. sep. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živeti v slonokoščenem stolpu.

življênje za rešêtkami ekspr.; pren.
 
Pomen
 
življenje v zaporu, ječiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeA njegovi dnevi so že od daljnega leta 1979, ko se je zaradi umorov petih žensk znašel za zapahi, enolični. Monotono življenje za rešetkami mu je včeraj popestril prihod na ljubljansko okrožno sodišče, kjer se je srečal z Leo Evo Müller. Ker je izjavila, da je mučil živali, ji v zasebni tožbi očita obrekovanje in žaljivo obdolžitev, zahteva pa tudi 18,5 milijona tolarjev. (Delo, 27. sep. 2003, NB)
Maček je že na zadnji obravnavi podrobno opisoval življenje za rešetkami, o čemer je tudi pisal dnevnik, včeraj pa je sodišče zaslišalo Milana Vrbančiča, takratnega zdravnika v ljubljanskih zaporih. (Delo, 3. dec. 2002, NB)
Z drzno tatvino si je 57-letni Ljubljančan Janez Prek, če bo obveljala sodba tukajšnjega okrožnega sodišča, izrečena včeraj, nakopal dve leti življenja za rešetkami. Višino kazni je tričlanskemu sodnemu senatu narekovalo dejstvo, da je obtoženec prav zaradi takih dejanj, pa tudi drugačnih, že veliko časa prebil po zaporih in je specialni povratnik. (Delo, 4. okt. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti za rešetkami.
Slovar slovenskih frazemov