Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
lȋst -a m lat.‛folium’ (16. stol.), lȋstič, lȋstek, lístje, lȋstina, līstavec, lȋsten, lȋstnica, lȋstnat, lȋstati, prelȋstati.
 
Razlaga
 
Enako je stcslovan. listъ ‛list’, hrv., srb. lȋst, rus. líst, češ. list. Pslovan. *lȋstъ se je razvilo iz *lei̯(h1)sto-, kar je sorodno z *loi̯(h1)sko-, iz česar je lit. laĩškas ‛list (rastlinski in papirnat)’, let. laiska ‛list na lanovem steblu, pšenična bilka’, stprus. laisken (tož.) ‛knjiga’. Slovan. in balt. besedi etimološko nista dokončno pojasnjeni. Morda sta izpeljani iz korena *leh1- ‛pustiti’. Če je domneva pravilna, je treba izhajati iz prvotno glagolske osnove *lei̯(h1)st- oz. *lei̯(h1)s- ‛puščati, poganjati liste, olistati se’ (ES XV, 143 s.). Druga možnost je izpeljava slovan. besede iz ide. *lei̯t-tu-, balt. pa iz *lei̯t-sko- iz korena *lei̯t- ‛preminiti, odpasti’, ki se ohranja v toh. AB l(a)it- ‛preminiti, odpasti’, got. us-leiþan ‛preminiti, izginiti’, av. raeϑ- ‛umreti’. Če je pravilna ta domneva, je beseda prvotno označevala rastlinski del, ki (v nasprotju z iglicami) jeseni odpade (Loma, Studia etymologica Brunensia XIV, 92).
 
Slovenski etimološki slovar³