Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
slovẹ́nski -a prid. novolat.‛Slovenicus’ (16. stol.), Slovẹ́nec, Slovẹ́nka, star. Slovȅn; slovẹ́nščina, slovẹ́niti, poslovẹ́niti, Slovẹ́nija.
 
Razlaga
 
Enako ali sorodno je cslovan. slověninъ ‛Slovan’, stcslovan. slověnьsky ‛slovansko’, hrv. kajk. Slovenci ‛Kajkavci, prebivalci med Dravo, Sotlo in Muro’, knjiž. hrv. Slovénac ‛Slovenec’, slòvēnskī, slovènskī ‛slovenski’, rus. slavjanín ‛Slovan’, slovénec ‛Slovenec’, češ. Slovan ‛Slovan’, slovenský ‛slovaški’, star. Slovenec ‛Slovan’, mlado Slovinec ‛Slovenec’. Pslovan. *Slově̋ninъ ‛Slovan’, *Slově̋ne ‛Slovani’ je verjetno izpeljano iz neke osnove *slov-, znane v zemljepisnih imenih, ki se ohranja v rečnih imenih lit. Šlavė̃, rus. Sluja, polj. Sława, Sławica, na Balkanu Slavin, Slavnica, Preslavica, Slave, Slavinac, Slavica. Sorodno je tudi hrv., srb. slávelj, slàvina ‛veha, pipa’. Če je domneva pravilna, je *Slově̋ne prvotno pomenilo *‛prebivalci ob reki *Slova ali *Slovy. Ide. baza je *k'leu̯H- ‛čistiti, umivati, izpirati’, znana še npr. v lat. cluere ‛čistiti, umivati’, lit. šlúoti ‛čistiti, pometati, brisati’, z determinativom -d- še v got. hlutrs ‛čist, jasen’, ags. hlū̆ttor in gr. klýdzō ‛izpiram, čistim’. Po starejši razlagi, ki je besedotvorno slabše, pomensko pa bolje utemeljena, naj bi bilo ime ljudstva *Slově̋ne izpeljano iz pslovan. *slȍvo ‛beseda’ (glej slóves, slovọ̑1). Če je ta domneva kljub besedotvornim zadržkom pravilna, je ime ljudstva prvotno pomenilo nekako *‛ljudje, s katerimi je mogoče govoriti, ki razumejo naš jezik’. V prid tej domnevi bi govorilo dejstvo, da so Slovani svoje zahodne sosede, Germane, kasnejše Nemce, imenovali *Němьci̋, sloven. Nẹ́mci, prvotno *‛nemi ljudje’, tj. *‛ljudje, ki ne znajo govoriti (po naše)’ (M. S. pri Be III, 265 s.).
 
Povezana iztočnica
 
Glej tudi slavȋst.
Slovenski etimološki slovar³