Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 
Slovensko gradivo
 
sodīti sọ́dim nedov. lat.‛iudicare’ (10. stol.), sọ́den, sodník, sodníca, sodnȋja, sọ̑dstvo, sodíšče, sódba, obsodīti (16. stol.), obsọ́jati, obsōdba, obsọ́jenec, presodīti, presọ́jati, presọ̑ja, prisodīti, prisọ́jati, razsodīti, razsọ́jati, razsọ́den, razsodník, razsodníca, razsōdba, predsọ̑dek.
 
Razlaga
 
Enako je stcslovan. sǫditi ‛soditi’, hrv., srb. súditi, rus. sudítь, češ. soudit. Pslovan. *sǫdi̋ti ‛soditi’ je izpeljano iz *sǫdъ̏ ‛sodba, mnenje’, kar se je razvilo iz ide. *som-dhh1-ó- ‛kar je sestavljeno’. Ta samostalnik je izpeljan iz glagola *som-dheh1- ‛skupaj postaviti, združiti’, ki je sestavljen iz ide. *som- ‛skupaj’ in *dheh1- ‛deti, položiti’, in ki se ohranja npr. v stind. saṁdhā- (manas) ‛urediti, zbrati (misli)’, lit. sudė́ti ‛sestaviti, združiti, zbrati, primerjati’, pslovan. *sъdě̋ti ‛sestaviti, združiti’, sloven. zdẹ́ti se (M. S. pri Be III, 283 s.).
 
Povezane iztočnice
 
Glej tudi posodīti, usọ̑da, zdẹ́ti se, sọ̑d1, sọ̑d2.

SNOJ, Marko, Slovenski etimološki slovar³, www.fran.si, dostop 1. 2. 2023.