Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
talȅnt -énta m ‛prirojena sposobnost, dar’ (19. stol.), star. le ‛neki svetopisemski novec’ (16. stol.), talentȋrati, talentȋran.
 
Razlaga
 
Prevzeto prek nem. Talent in frc. talent iz lat. talentum ‛utežna enota 26 kg, denarna enota’, kar je izposojeno iz gr. tálanton ‛utežna enota 36 ali 26 kg, denarna enota 6000 drahem’, prvotno ‛tehtnica’, izpeljanke iz gr. tlē̃nai, talássai ‛nesti, prenesti, prestati’. Sodobni pomen ‛prirojena sposobnost’ se je razvil iz ‛(od Boga) zaupano bogastvo’, kar temelji na svetopisemski priliki o talentih: Gospodar je svojim služabnikom razdelil denarja in odšel na pot. Ko se je vrnil, je bogato nagradil ona dva, ki sta si s trgovanjem pomnožila imetje. Tistemu, ki je zaupani talent shranil, da ga ne bi izgubil, ga je vzel in dal onemu, ki je največ pritrgoval (Mt 25,15, Lk 19,13).
 
Slovenski etimološki slovar³