Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 
Slovensko gradivo
 
zvẹ́zda -e ž lat.‛stella’ (16. stol.), zvẹ́zdica, ozvẹ̑zdje, zvẹ̑zden, zvẹ̑zdnik, zvẹ̑zdnica (po zgledu angl. star ‛zvezda’ in ‛zvezdnik, zvezdnica’), zvezdár, zvezdȃrna.
 
Razlaga
 
Enako je stcslovan. dzvězda, hrv. zvijézda, srb. zvézda, rus. zvezdá, češ. hvězda. Pslovan. *gvězda̋ je po disimilaciji nastalo iz *zvězda̋, to pa iz *g'hu̯oi̯gzd(hh1)ah2, česar izpeljanki se ohranjata še v lit. žvaigždė̃ in let. zvài(g)zne ‛zvezda’. Ide. beseda je morda zloženka iz ide. *g'hu̯oi̯ges- ‛svetloba’, tvorbe iz baze *g'hu̯oi̯g- ‛svetiti se’, ki se ohranja še v gr. phoĩbos ‛čist, svetleč’, in izpeljanke iz korena *dheh1- ‛delati, položiti’ (glej dẹ́ti, dẹ́lo). Če je razlaga pravilna, je beseda prvotno pomenila *‛tista, ki dela svetlobo’ (Frae, 1324; z drugačno besedotvorno analizo ES VII, 181 ss., Po, 495).
 

SNOJ, Marko, Slovenski etimološki slovar³, www.fran.si, dostop 29. 3. 2024.