1. nadomestek za kvas, navadno iz ržene moke in vode, ki nastaja ob počasni fermentaciji zmesi► sam. beseda + z/s + sam. beseda v orodniku Kruh z drožmi ima kiselkast okus, ostane pa dalj časa svež. ► glag. + sam. beseda v tožilniku V naših krajih so testu dodajali droži. Te so gospodinje pripravile same. V testo se zamešajo različni tipi moke, namesto kvasa se lahko uporabljajo različne droži. V slovenskih pokrajinah, od Pomurja, Štajerske pa vse do slovenske Istre, so za pripravo kruha zamesili droži iz različnih vrst moke in vinskega oziroma jabolčnega mošta oziroma kisa.
2. usedlina, ki po koncu vrenja ostane v vinu► prid. beseda + sam. beseda Fine droži, ki bodo ostale na dnu posode, bodo koristile razvoju vina in ga delno varovale pred oksidacijo. Vina, ki ležijo na zdravih drožeh, sprejemajo iz njih dragocene snovi manoproteine, ki zaokrožujejo okus vina in tako blažijo kislost. ► glag. + na + sam. beseda v mestniku Vsak dan, ko vino leži na drožeh, je koristen, seveda predvsem v polnem sodu in ob mešanju droži vsaj vsak drugi dan. Vino je na lastnih drožeh zorelo deset mesecev. ► glag. + sam. beseda v tožilniku Če droži pomešamo nekajkrat na teden, lahko čakamo z žveplanjem mesec dni ali več, saj droži preprečujejo oksidacijo. Če se je že pojavila rjavkasta usedlina, vino čistimo z razmnoženo zdravo kulturo kvasovk ali dodamo še sveže zdrave čiste droži. ► sam. beseda + na + sam. beseda v mestniku Sod mora biti zvrhano poln, sicer bi veliko zraka v nedotočenem sodu izničilo prednosti zorenja vina na drožeh. ► sam. beseda + sam. beseda v rodilniku Prisotnost droži in mešanje droži z vinom pospešuje razvoj vina in v takšnem vinu ne zasledimo motečega vonja in okusa po lesu. Vpliv droži v posodi, kjer je potekalo alkoholno vrenje optimalno, zelo koristi vinu.
- ● fine droži ● vinske droži ● zdrave droži
- ● ležati, počivati na drožeh
- ● pomešati droži
EDNINA | |
imenovalnik | |
rodilnik | |
dajalnik | |
tožilnik | |
mestnik | |
orodnik |
DVOJINA | |
imenovalnik | |
rodilnik | |
dajalnik | |
tožilnik | |
mestnik | |
orodnik |
MNOŽINA | |
imenovalnik | droži |
rodilnik | droži |
dajalnik | drožem |
tožilnik | droži |
mestnik | pri drožeh |
orodnik | z drožmi |
EDNINA | DVOJINA | MNOŽINA | |
imenovalnik | droži | ||
rodilnik | droži | ||
dajalnik | drožem | ||
tožilnik | droži | ||
mestnik | pri drožeh | ||
orodnik | z drožmi |
EDNINA | |
imenovalnik | |
rodilnik | |
dajalnik | |
tožilnik | |
mestnik | |
orodnik |
DVOJINA | |
imenovalnik | |
rodilnik | |
dajalnik | |
tožilnik | |
mestnik | |
orodnik |
MNOŽINA | |
imenovalnik | droží |
rodilnik | droží |
dajalnik | drožém |
tožilnik | droží |
mestnik | pri drožéh |
orodnik | z drožmí |
EDNINA | DVOJINA | MNOŽINA | |
imenovalnik | droží | ||
rodilnik | droží | ||
dajalnik | drožém | ||
tožilnik | droží | ||
mestnik | pri drožéh | ||
orodnik | z drožmí |
EDNINA | |
imenovalnik | |
rodilnik | |
dajalnik | |
tožilnik | |
mestnik | |
orodnik |
DVOJINA | |
imenovalnik | |
rodilnik | |
dajalnik | |
tožilnik | |
mestnik | |
orodnik |
MNOŽINA | |
imenovalnik | drožȋ |
rodilnik | droží in drožȋ |
dajalnik | drožẹ́m in drožẹ̑m |
tožilnik | drožȋ |
mestnik | pri drožẹ́h |
orodnik | z drožmí |
EDNINA | DVOJINA | MNOŽINA | |
imenovalnik | drožȋ | ||
rodilnik | droží in drožȋ | ||
dajalnik | drožẹ́m in drožẹ̑m | ||
tožilnik | drožȋ | ||
mestnik | pri drožẹ́h | ||
orodnik | z drožmí |
1. nadomestek za kvas, navadno iz ržene moke in vode, ki nastaja ob počasni fermentaciji zmesiKruh z drožmi ima kiselkast okus, ostane pa dalj časa svež.
2. usedlina, ki po koncu vrenja ostane v vinuFine droži, ki bodo ostale na dnu posode, bodo koristile razvoju vina in ga delno varovale pred oksidacijo.