Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

prmejkokoš
ESSJ
Gradivo
prmȅjkokọ̑š interj za izražanje podkrepitve trditve, tudi prmejkokọ̑š, npr. kaj pa morem, prmejkokoš, če je pijan (pog. šaljivo – SSKJ).
Iz te kletvice je v narečnih sistemih z ọ̑ > ȗ po skrajšanju nastala prmejkuš, standardizirano kot prmȅjkūš in prmejkūš interj za izražanje podkrepitve trditve, npr. prmejkuš, sedaj pa grem (pog.SSKJ). Ni mogoče izključiti možnosti, da je skrajšanje posledica haplologije iz dial. refleksa *kukȗš: *prmej-kukȗš > prmejkuš, npr. Prmejkuš, podkovanih karpov pa le nimate, kakor so bili nekdaj naši! (Slovenski narod 28. 12. 1901, XXIV/298, 2, vir: dLib.si), Prmejkuš, zdaj pa pojdem še jaz med Tomaže, med neverne! (Kraigher, Mlada ljubezen, 1917, vir: IMP).
Rekonstrukcija in primerjalno gradivo
Isln. *prmej-kokọ̑š interj.
Etimološka razlaga
To je evfemizirana kletvica, ki je iz prvotne prmejduš nastala z zamenjavo izglasnega subst dúša kot enega temeljnih sestavin krščanske terminologije z nevtralnim, nebogokletnim kokọ̑š ‘gallina’.
Povezave
kokoš
[Metka Furlan]
NESSJ – Novi etimološki slovar slovenskega jezika