Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Zadetki iskanja

SSKJ²
nečíst2 -a -o prid. (ȋ ī)
1. v krščanskem okolju ki glede spolnosti ni v skladu z moralnimi načeli: nečiste misli; nečisto dejanje, ravnanje / nečista ljubezen
2. v nekaterih religijah ki je zaradi svojega dela in položaja v družbi brez določenih pravic: ni smel govoriti z njim, ker je nečist
● 
nečista žival v muslimanskem in judovskem okolju žival, katere meso je prepovedano uživati
    nečísto prisl.:
    nečisto živeti
Pravopis
nečísto nač. prisl. (í/ȋ) ~ živeti |nemoralno, neprimerno|
Prekmurski
nečísto prisl. nečisto: necsiſzto i nepoſteno 'ziveti KŠ 1754, 42
Vorenc
nečisto prisl.impureneſnashnu, nezhiſtu
Svetokriški
nečisto prisl. nečisto, spolno razvratno: s'to nasramno loterzo Anno Boleno nezhistu je shivil (I/1, 108) ǀ de tudi vam ſe ne bo letu shodilu; ali pak kakor uni greshni sheni, katera nezhistu, inu nesramnu je shivela v' tem mesti Antverpia (I/2, 212)
Terminološka
Nečisto intoniranje
Glasbeniki često uporabljamo izraza fuš in fušati , ki sta v SSKJ razložena: fuš nižje pog. 'opravljanje navadno obrtniških del brez dovoljenja za opravljanje obrtne dejavnosti' in fušati nižje pog. 1. 'opravljati navadno obrtniška dela brez dovoljenja za opravljanje obrtne dejavnosti'; 2. 'peti, igrati napačne tone'. Glasbeniki namesto izraza nečista intonacija , ki je nepraktičen in se zato, razen pri glasbenih kritikih in literatih, sploh ne uporablja, že uporabljamo izraz fauš (iz nem. falsch ). Fušati pa je medtem razvil pomen 'igrati napačne note'. Potrebujemo torej termin za napačno intoniranje. Uporabljamo npr. "ti si fauš", "igraš fauš", "ali sem kaj fauš", ki pa ga še ni v SSKJ. Radi bi uporabljali nevtralen slovenski izraz. Kaj predlagate za rešitev zagate? Vprašanje poslano 12. 5. 2015.
Geografija
nèčísto gorívo -ega -a s
Število zadetkov: 7