Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Domišljijska in mitološka zemljepisna imena

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 14 slovarskih iztočnic, in sicer gre za zemljepisna imena iz umetnostnih (literarnih) in mitoloških besedil (Blatni Dol, Butale, Goličava, Gondor, Mordor, Stiks, Vrh pri Sveti Trojici), pri katerih opažamo tudi pomenske prenose:

  • Butale – prispodoba kraja, v katerem se sprejemajo neumne, nespametne odločitve;
  • Blatni Dol – prispodoba kraja, v katerem ni napredka in optimizma;
  • Goličava – prispodoba kraja, za katerega je značilna odmaknjenost, zastarelost;
  • Goga – prispodoba kraja, za katerega je značilna družbena brezbrižnost, hinavščina.

Drugo skupino sestavljajo imena iz priljubljenih literarnih del, ki se pojavljajo v novih kontekstih, npr. Mordor, Atlantida.

Domišljijska in mitološka zemljepisna imena zapisujemo skladno s pravili za zapisovanje zemljepisnih imen ter jih delimo na:

(a) krajevna (naselbinska), npr. Blatni Dol, Vrh pri Sveti Trojici, in
(b) nekrajevna (nenaselbinska), npr. Atlantida, Kreševa močvara, Šajerska.

Geslovnik bo še dopolnjen.

Novosti:

Pri zemljepisnih imenih je uveden dodatek o predložni rabi (rodilniška, tožilniška in mestniška raba) ter besedotvorno gnezdo, ki zaključuje slovarski sestavek in vsebuje podatek o tvorbi svojilnega pridevnika (Atlantida: na/v Atlantidi, z/iz Atlantide). Vsa imena imajo tudi besedotvorno gnezdo, iz katerega je razvidna sistemsko predvidljiva tvorba prebivalca, prebivalke in pridevnika na -ski/-ški.

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 61–68.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

Atlantida
Blatni Dol
Butale
Goga
Goličava
Gondor
Indija Koromandija
Kalevala
Kreševa močvara
Mordor
Stiks
Šajerska
Tartar
Vrh pri Sveti Trojici