Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Domišljijska in mitološka zemljepisna imena

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 12 slovarskih iztočnic, in sicer gre za zemljepisna imena iz umetnostnih (literarnih) in mitoloških besedil (Blatni Dol, Butale, Goličava, Gondor, Mordor, Stiks, Vrh pri Sveti Trojici), pri katerih opažamo tudi pomenske prenose:

Butale – prispodoba kraja, v katerem se sprejemajo neumne, nespametne odločitve

Blatni Dol – prispodoba kraja, v katerem ni napredka in optimizma

Goličava – prispodoba kraja, za katerega je značilna odmaknjenost, zastarelost

Goga – prispodoba kraja, za katerega je značilna družbena brezbrižnost, hinavščina

Drugo skupino sestavljajo imena iz priljubljenih literarnih del, ki se pojavljajo v novih kontekstih, npr. Mordor, Atlantida.

Geslovnik bo še dopolnjen.

Novosti:

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje naglašenih sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Pri zemljepisnih imenih je uveden dodatek o predložni rabi (rodilniška, tožilniška in mestniška raba) ter besedotvorno gnezdo, ki zaključuje slovarski sestavek in vsebuje podatek o tvorbi svojilnega pridevnika (npr. pri Atlantida: na/v Atlantidi, z/iz Atlantide). Vsa imena imajo tudi besedotvorno gnezdo, iz katerega je razvidna sistemsko predvidljiva tvorba prebivalca, prebivalke in pridevnika na -ski/-ški.

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh številih.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 61–68.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica«

Zadnja sprememba:

Fran 9.0, 22. novembra 2021.

Nabor slovarskih iztočnic:

Atlantida
Blatni Dol
Butale
Goga
Goličava
Gondor
Indija Koromandija
Mordor
Stiks
Šajerska
Tartar
Vrh pri Sveti Trojici