Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Imena držav

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 87 eno- in večbesednih iztočnic (od Afganistan do Južni Sudan) in predstavlja prvi del širšega seznama standardiziranih kratkih imen vseh držav sveta, usklajenega v okviru Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade Republike Slovenije (dalje KSZI).

Vir: Standardizirana kratka, uradna kratka in uradna polna imena držav ter odvisnih ozemelj z najvišjo stopnjo avtonomije. Vir je dostopen na povezavi:

http://www.gu.gov.si/si/delovnapodrocja_gu/projekti_gu/komisija_za_standardizacijo_zemljepisnih_imen/publikacije/.

V rastočem slovarju bodo v nadaljevanju zajeta imena vseh držav s seznama. Upoštevana bodo tudi neaktualna oz. zastarela imena, saj so z vidika jezikovne rabe živa.

Novosti:

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje naglašenih sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Pri tistih imenih držav, pri katerih prihaja v tožilniku in mestniku ednine do mešanja paradigem ženskega in srednjega spola (npr. Češka, Češko; Češkoslovaška, Češkoslovaško; Danska, Dansko; Hrvaška, Hrvaško; Irska, Irsko; Japonska Japonsko) v tožilniku in mestniku ednine, uporabnika z vodilko primerjaj (= prim.) usmerjamo k obliki, ki se je uveljavila kot nevtralna (veleposlanik v Danski > na Danskem).

Med standardiziranimi imeni držav smo sledili dogovoru jezikoslovcev in geografov v KSZI, ki ga preverjamo po aktualnem gradivu in Wikipediji. Novost glede na Slovenski pravopis 2001 je dosledna seznanitev uporabnika z uradnim kratkim imenom (npr. Afganistan, Armenija, Bolivija) in uradnim dolgim imenom (npr. Islamska država Afganistan, Republika Armenija, Večnacionalna država Bolivija). Kot samostojne iztočnice so navedena tudi nekatera zgodovinska imena oziroma v rabi uveljavljena nekdanja imena, ki so označena kot »stara imena« (Vzhodni Pakistan, Britanski Honduras, Dahomej, Južnoafriška republika). Povezava med posameznimi različicami imena iste državne entitete je nakazana s kazalko glej (= gl.).

Pogostejša nadomestna oziroma sopomenska poimenovanja (dežela tam spodaj, dežela orlov) so prikazana v zgledih, v prihodnje pa bodo kot stalne besedne zveze vključena pri iztočnicah, npr. pri dežela.

Pri vsaki državi je uvedeno besedotvorno gnezdo, ki zaključuje slovarski sestavek ter vsebuje podatek o tvorbi prebivalskega imena za oba spola, pridevnika na -ski in svojilnega pridevnika iz prebivalskega imena, če slednji besedotvorno izstopa, npr. zaradi preglašenega obrazila (npr. pri Danska: B Danec, Danka, danski, Dančev). Prikazane so tako že uveljavljene besedotvorne dvojnice tipa Gruzinec in Gruzijec kot tudi dvojnice, ki jih izkazuje vse pogostejša raba oblik, npr. Etiopijec proti Etiopec.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 63.

Zadnja sprememba:

Fran 5.0, 5. decembra 2017.

Nabor slovarskih iztočnic:

Afganistan
Albanija
Alžirija
Andora
Angola
Argentina
Armenija
Avstralija
Avstrija
Azerbajdžan
Bahami
Bahrajn – Bahrein
Bangladeš
Barbados
Bečuanija
Belgija
Belize
Belorusija
Benin
Bocvana
Bolgarija
Bolivija
Brazilija
Britanski Honduras
Brunej
Burundi
Butan
Ciper
Čad
Češka – Češko
Češkoslovaška – Češkoslovaško
Čile
Črna gora
Dahomej
Danska – Dansko
Dominika
Dominikanska republika
Džibuti
Egipt
Ekvador
Ekvatorialna Gvineja
Eritreja
Estonija
Etiopija
Fidži
Filipini
Finska
Finsko
Francija
Gabon
Gambija
Gana
Grčija
Grenada
Gruzija
Gvajana
Gvatemala
Gvineja
Gvineja Bissau
Haiti
Honduras
Hrvaška – Hrvaško
Indija
Indonezija
Irak
Iran
Irska – Irsko
Islandija
Italija
Izrael
Jamajka
Japonska – Japonsko
Jemen
Jordanija
Južna Afrika
Južna Koreja
Južni Sudan
Južnoafriška republika
Slovenija
Vzhodni Pakistan