Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Imena otokov, polotokov in otočij

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 13 iztočnic. Vključuje imena otokov, polotokov in otočij, ki so bila prej del večjega problemskega sklopa »Imena pokrajin, otokov«; del iztočnic je vključen zaradi prekrivnosti dela imena z že uslovarjenim pridevnikom.

Geslovnik obsega:

(1) imena otokov, ki so bila do zdaj navedena le v imenih držav (Antigva in Barbuda: Antigva, Barbuda; Trinidad in Tobago: Trinidad, Tobago);

(2) imena, ki so vključena zaradi že uslovarjenih pridevnikov (Bled – blejski – Blejski otok);

(3) imena, ki so vključena zaradi izhodiščnih samostalnikov (Labrador – labradorski – Labradorski tok).

Problemski sklop bo še dopolnjen, trenutni geslovnik je nastal ob pripravi predloga novih pravopisnih pravil, in sicer ob poglavju o veliki in mali začetnici.

Novosti:

Nova v slovarju so glede na SP 2001 nekatera imena otokov, ki so bila do zdaj navedena le v imenih držav (Antigva in Barbuda: Antigva, Barbuda; Trinidad in Tobago: Trinidad, Tobago). V ePravopis smo jih uvrstili, ker se v rabi pojavljajo tudi posamezne oblike. Tako besedotvorno gnezdo pri teh redakcijah prinaša podatek o tvorbi prebivalskega imena za oba spola, svojilnega pridevnika in pridevnika na -ski (Antigva: Antigovec, Antigovka, Antigovčev, Antigovkin, antigovski).

V slovarskem sestavku imajo imena otokov, polotokov in otočij prikazano predložno rabo, in sicer v mestniku (Kje?), rodilniku (Od kod?) in tožilniku (Kam?). Pri nekrajevnem imenu je naveden ustrezen predlog (v/na, iz/z/s), ob njih pa ustrezne sklonske oblike (na Blejskem otoku, z Blejskega otoka, na Blejski otok).

Pri imenih otokov, polotokov in otočij, ki poimenujejo tuje nekrajevne zemljepisne danosti, je v posebnem razdelku »Podatki o izvirniku« prikazana informacija o izvornem jeziku in imenu (npr. Andamani, angl. Andaman Islands; Kanarski otoki, šp. Islas Canarias).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami. Izgovor je prikazan bodisi z navajanjem onaglašene iztočnice in naglašenih sklonskih oblik v vseh številih bodisi z zapisom izgovora v razdelku »Izgovor«.

Glede na SP 2001 je novost prikazovanje ozkih nenaglašenih samoglasnikov e ali o, in sicer je ožina označena s pikico pod e ali o ( oz. ), npr. [apenínski pólotọk, rod. ed. apenínskega pólotọka].

Za nekatere zemljepisne danosti je v rabi prisotnih in ustaljenih več imen, v ePravopisu je priporočena oblika imena prikazana kot ustreznejša, npr. Iberski polotok, ustrezneje Pirenejski polotok).

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 69–76

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica«

(https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 9.0, 22. novembra 2021.

Nabor slovarskih iztočnic

Andamani
Antigva
Apeninski polotok
Barbuda
Blejski otok
Iberski polotok
Kanarski otoki
Labrador
Nova Gvineja
Pantelleria
Pirenejski polotok
Tobago
Trinidad