Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Imena vzpetin in gorovij

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 8 iztočnic, ki označujejo vzpetine, gorovja oziroma posebne reliefne oblike.

Geslovnik zajema trenutno le tiste iztočnice, ki jih je bilo treba uslovariti zaradi povezav z drugimi problemskimi sklopi, npr. Karmel kot izhodišče za poimenovanje karmeličanke, Mount Everest zaradi nadomestnega poimenovanja streha sveta, imenske zloženke zaradi priredno zloženih imenskih sestavin. Z geslovnikom smo skušali zadostiti vprašanjem o pisanju začetnice pri naslednjih tipih zemljepisnih imen:

(1) enobesedna imena (Karmel, Krim);

(2) večbesedna imena (Idrijsko-Cerkljansko gorovje, Kamniško-Savinjske Alpe, Ljutomersko-Ormoške gorice);

(3) dvodelna imena (Mount Everest).

Novosti:

Novost v slovarju glede na SP 2001 je prikaz predložnih zvez in skladenjskih položajev ob občnoimenskem jedru besedne zveze, ki lahko vpliva na nepregibnost ali ničto pregibnost imen v vlogi imenovalnega prilastka: ruska priključitev ukrajinskega polotoka Krim / ruska priključitev ukrajinskega polotoka Krima.

Kot druga zemljepisna imena imajo tudi imena vzpetin in gorovij v geslu pojasnjeno predložno rabo, ki je lahko za uporabnika težavna, in sicer v mestniku (Kje?) – na Mount Everestu, rodilniku (Od kod?) z Mount Everesta in tožilniku (Kam?) na Mount Everest. Pri vsakem imenu je naveden ustrezen predlog (v/na, iz/z/s) s pravilnimi sklonskimi oblikami.

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje naglašenih sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 65.

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

Čreta
Idrijsko-Cerkljansko gorovje
Kamniško-Savinjske Alpe
Karmel
Krim
Ljutomersko-Ormoške gorice
Mount Everest
Peca