Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Izkratična imena in poimenovanja

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 28 imen in poimenovanj, ki so nastala iz nečrkovalnih kratic.

Problemski sklop tvorita dve skupini, in sicer:

(1) izkratična imena, ki so nastala iz nečrkovalnih kratic z lastnoimensko podstavo (ETA > Eta, IRA > Ira, UDBA > Udba itd.; gre za stvarna lastna imena), in
(2) izkratična poimenovanja, ki so nastala iz nečrkovalnih kratic z občnoimensko podstavo (AIDS > aids, MRSA > mrsa, EMŠO > emšo; COVID-19 > covid-19 > kovid).

Seznam temelji na geslovniku, pripravljenem za slovarsko obravnavo kratic, in je bil oblikovan s pomočjo korpusa Gigafida 2.0, slovarjev, enciklopedij, leksikonov; pogostnost rabe je bila preverjena po korpusu Gigafida 2.0.

Novosti:

Glede na SP 2001 je del obravnavanih iztočnic nov, saj v SP 2001 niso obravnavane (Desus, mrsa, Dopps) ali pa je bila obravnavana le izhodiščna kratica (Nuk, Ira). SP 2001 je na določenih mestih pare kratic ter izkratičnih imen in poimenovanj obravnaval kot dvojnice (Nato in NATO, UNICEF in Unicef), ePravopis pa jih zaradi razlik v rabi dosledno ločuje, pri čemer so pari povezani z navedbo izhodišča (Demos izhodišče DEMOS) oziroma z vodilko (DEMOS primerjaj Demos).

Novost je opozarjanje na imenovalniško rabo v položajih, kjer izkratično ime ali poimenovanje nastopa v desnem prilastku (razširjenost bakterije mrsa; Po podatkih agencije Ajpes je bilo v občinah zaposlenih 4819 ljudi). Prav tako je novo navajanje izkratičnih poimenovanj v t. i. pridevniški rabi, torej tam, kjer nastopajo v levem prilastku in se sklanjajo z neglasovnimi končnicami (Zapomnite si svojo emšo številko). Nekatera izkratična stvarna imena se enako kot izhodiščne kratice pojavljajo tudi ob številki (Teš 6, Nuk 2).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: 925, 1021, 1023.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Krajšave.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

aids
Ajpes
Arso
Cia
covid-19
Demos
Desus
Dopps
emšo
Eta
Fifa
Ira
Kfor
kovid
mers
mrsa
Nasa
Nato
Nuk (Nuk 2)
Pil
Rai
sars
Teš (Teš 6)
Tigr
Udba
Uefa
Unesco
Unicef