Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Merske enote

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 22 samostalnikov, ki so bodisi enakozvočni z lastnimi imeni (newton, Celzij), obravnavanimi v drugih problemskih skupinah ePravopisa (Newton), bodisi podomačene različice teh enot (njuton). V naslednjih fazah bodo v slovar vključene tudi druge merske enote.

Novosti:

Vse iztočnične oblike so v različnih skladenjskih položajih prikazane v ponazarjalnem gradivu, v oblikoslovnem gnezdu pa so tudi onaglašene.

Čeprav SP 2001 uporabnika dosledno usmerja k podomačenemu zapisu, je pregled rabe pri nekaterih merskih enotah pokazal na razmeroma pogosto zastopanost mednarodnih oz. nepodomačenih zapisov (ohm, newton, mach) predvsem v strokovnih oz. znanstvenih besedilih, na kar je v slovarju tudi opozorjeno s pojasnilom: »v strokovnih besedilih«. Obe obliki – podomačena in mednarodna – sta povezani z vodilko primerjaj (= prim.).

Sklic na SP 2001:

slovar

Zadnja sprememba:

Fran 6.0, 26. septembra 2018.

Nabor slovarskih iztočnic:

amper
bofor
Celzij
coulomb – kulon
Fahrenheit
farad
joule – džul
kelvin
mach – mah
newton – njuton
ohm – om
pascal – paskal
tesla
volt
watt – vat