Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Nagrajenci in nagrajenke

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 14 enobesednih iztočnic. Nastal je ob poglavju o rabi velike in male začetnice. Izhodišče za izbiro iztočnic so bili geslovnik problemskega sklopa »Poimenovanja nagrad, odlikovanj in častnih nazivov« ter iz teh poimenovanj v rabi izkazani zgledi za nagrajence in nagrajenke, pri čemer je bila glavni vir korpus Gigafida 2.0.

Novosti:

Glede na SP 2001 je prenovljen nabor iztočnic. Kot samostojne iztočnice se pojavljajo tako ženska kot moška poimenovanja (gongovec in gongovka, značkar in značkarica).

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in kodificirane norme SP 2001, v slovarju pa ni izrecnih opozoril, s katerimi bi bil ponazorjen položaj rabe.

Pri nekaterih iztočnicah je dodana vodilka primerjaj (= prim.), ki uporabnika usmerja k povezani iztočnici z namenom razširjanja védenja o iztočnici (nobelovec prim. Nobelov, nobelovka prim. Nobelov). Vse iztočnice so opremljene s podatkom o izhodiščni besedi, tj. s povezanim poimenovanjem nagrade (gong, kresnik, oskar), in z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh številih.

Sklic na SP 2001:

Slovar

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica«

Zadnja sprememba:

Fran 9.0, 22. novembra 2021.

Nabor slovarskih iztočnic:

gongovec
gongovka
grammyjevec
grammyjevka
kresnikovec
kresnikovka
nobelovec
nobelovka
oskarjevec
oskarjevka
viktorjevec
viktorjevka
značkar
značkarica