Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pridevniki (iz imen pokrajin, otokov)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 7 vrstnih pridevnikov na -ski iz imen pokrajin (3) in otokov (5), nastal je na osnovi nabora iztočnic problemskega sklopa »Imena pokrajin, otokov«.

Novosti:

Novost so pridevniki na -ski iz imen pokrajin in otokov, ki prej niso bili vključeni v jezikovne priročnike (npr. antigovski, trinidadski).

Slovarski sestavek se zaključi s podatkom o izhodiščni besedi (imenu pokrajine ali otoka), iz katere je izpeljan pridevnik na -ski (npr. novogvinejski < Nova Gvineja).

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh spolih in številih. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 975.

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 26. oktobra 2019.

Nabor slovarskih iztočnic:

antigovski
barbudski
bosanski
hercegovski
mordorski
novogvinejski
tobagovski
trinidadski