Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pridevniki (iz zemljepisnih nenaselbinskih/nekrajevnih imen)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 15 slovarskih iztočnic in zajema vrstne pridevnike na -ski/-ški iz zemljepisnih nekrajevnih imen. Trenutno obsega le pridevnike iz imen vzpetin, gorovij. Problemski sklop ni dokončen in bo še razširjen z različnimi skupinami pridevnikov iz nekrajevnih imen oz. bodo obstoječe še dopolnjene. Trenutni geslovnik je nastal ob pripravi predloga novih pravopisnih pravil, in sicer ob poglavju »Velika in mali začetnica«.

Novosti:

V ePravopisu je glede na SP 2001 uvedena nova terminologija, ki je pomensko ustreznejša in razumljivejša sodobnemu uporabniku jezika. Termin nekrajevna imena uporabljamo namesto nenaselbinska imena, ob tem je namesto termina naselbinska imena uveden termin krajevna imena.

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in norme SP 2001, smo pa v nekaterih primerih dodali nove oblike in/ali dvojnice, ki jih izkazuje aktualna raba. Dvojnica je vpisana v geslu iztočnične oblike in nima lastnega gesla (mountevereškimounteverestovski).

Nove so tudi navedbe pogostejših stalnih besednih zvez, ki so tipične za določene pridevnike na ski/ški, če z njimi poimenujemo problemske sklope, obravnavane v Pravopisu 8.0, denimo nadomestna poimenovanja držav (apeninski škorenj |Italija|), poimenovanja zgodovinskih dogodkov (ardenska ofenziva), poimenovanja živali (himalajska koza).

Slovarski sestavek uporabnika z vodilko primerjaj (= prim.) obvešča o lastnih imenih, v katerih iztočnični pridevnik nastopa kot ena od sestavin lastnega imena, npr. triglavski, prim. Triglavski ledenik, Triglavski park, Triglavska severna stena, Triglavsko pogorje, Triglavska jezera. Slovarski sestavek se zaključi s podatkom o izhodiščni besedi, tj. nekrajevnem imenu, iz katerega je izpeljan pridevnik na -ski/-ški (krnski < Krn, triglavski < Triglav).

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 975

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica«

(https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 9.0, 22. novembra 2021.

Nabor slovarskih iztočnic:

apalaški
apeninski
ardenski
himalajski
hindukuški
karakorumski
karpatski
kavkaški
kordiljerski
krnski
mountevereški
in mounteverestovski
pirenejski
triglavski
uralski
vogeški